Yerli aşı: Turkovac

Türkiye'de yürütülen 18 aşı çalışmasından biri olan ve Erciyes Üniversitesince geliştirilen aşının Faz-1 çalışmalarına 5 Kasım 2020'de başlandı

Haberler 23.06.2021 - 00:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kovid-19la mücadele kapsamnda Erciyes Üniversitesinin gelitirdii yerli inaktif Kovid-19 as TURKOVAC 7 ayda Faz-3 aamasna ulat.

çinin Vuhan kentinde Aralk 2019da ortaya çkan ve ksa sürede tüm dünyaya yaylan Kovid-19, Türkiyede ilk olarak 11 Mart 2020de tespit edildi.

lk vakann görülmesinin ardndan geçen bir yl akn sürede hem dünyada hem Türkiyede salgnla mücadele kapsamnda birçok tedbir hayata geçirildi.

Bu tedbirlerin yannda, salgnnn ykc etkilerini ortadan kaldrlabilmek için Türkiye, en etkin yollardan biri olan yerli ann üretilmesi için çalmalarna hzla balad.

Bu kapsamda, Türkiye Salk Enstitüleri Bakanl (TÜSEB) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Aratrma Kurumunun (TÜBTAK) desteiyle 18 yerli a çalmas hayata geçirildi.

Bunlardan en hzl ilerleyeni, Erciyes Üniversitesince gelitirilen ve 5 Kasm 2020de Faz-1 çalmalarna balanan inaktif Kovid-19 as oldu. Faz-2 çalmalar kapsamnda ilk dozu 10 ubatta uygulanmaya balanan ann gönüllülerde herhangi bir yan etkisi görülmedi.

Faz-1 aamasnda 44, Faz-2de ise 250 gönüllüye uygulanan ann, Faz-3 çalmasna ise bugün baland.

Ann üçüncü faznn ilk doz uygulama program için Ankara ehir Hastanesinde etkinlik düzenlendi.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan da programa çevrim içi katld.

Erdoan, burada yapt konumada yerli Kovid-19 asyla Türkiyede yeni bir dönemin kaplarnn aralandn belirterek ann adnn TURKOVAC olduunu açklad.

Ann Faz-3 aamasnn tamamlanmasyla Türkiyenin yaygn alama programnda eli daha güçlü hale gelecek.

Salk Bakanl ile Türkiye Salk Enstitüleri Bakanlnn destekledii yerli ann Türkiye Koordinatörlüünü Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Öretim Üyesi ve ayn zamanda Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal yürütüyor.

Ay, Prof. Dr. Aykut Özdarendelinin banda olduu Erciyes Üniversitesi bünyesindeki A Aratrma ve Gelitirme Merkezi ile yi Klinik Uygulama ve Aratrma Merkezinde görevli ekip gelitiriyor.

Ana Sayfaya Git