Yerli uçak bombası SARB-83 göreve hazır

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsünün (SAGE) öz kaynaklarıyla yürüttüğü çalışmalar sonunda geliştirdiği ardışık delicili uçak bombası SARB-83, seri üretime hazır hale getirildi.

Haberler 07.07.2020 - 00:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TÜBTAK SAGE Enstitü Müdürü Gürcan Okumu, SARB-83 ve SERT-82yi, projelerin belli bir aamaya gelmesiyle IDEF 2019 fuarnda kamuoyuyla paylatklarn söyledi.

Envanterdeki nüfuz edici bombann (NEB-84) gelitiril me sürecinde elde edilen tecrübenin benzer mühimmatlarn geliiminin yolunu açtn belirten Okumu, öyle konutu:

YERL UçAK BOMBASI

Uçak bombas olarak kullanlmayan, bildiimiz kadaryla ilk defa Türkiyenin kulland bir teknoloji var, ardk delicili harp bal teknolojisi. Bu teknolojiyi uçak bombalarnda NEB-84 olarak dünyada ilk biz kullandk. Yerden atlan mühimmatlarda var ama uçak bombas olarak ardk delicili yani çukur imlal harp bal teknolojisi olarak yoktu. NEB-84ten edindiimiz tecrübeyle bunu Mark-83 (MK-83) geometrisinde ve kütlesinde yine ardk delicili harp bal etkinlii olan bir mühimmat gelitirme projesi olarak öz kaynaklarmzla balattk.

MK-83 uçak bombalarnda kullanlabilen tüm güdüm kitlerinin SARB-83te de kullanlabileceini ifade eden Okumu, SARB-83 projesinin SERT-82ye göre biraz daha hzl ilerlediini, bombann alt sistem testleri ve çevresel testlerinin sonuçlandrldn ve projenin nihai testleri kapsamnda son olarak kalifikasyon ve delici etkinliini görme testlerinin tamamlandn bildirdi.

Ana Sayfaya Git