Yeteneği keşfedilince kazmayı bırakıp eline fırçayı aldı

Diyarbakır’ın Çınar ilçesindeki tarihi Zerzevan Kalesi’ndeki kazılarda işçi olarak çalışan Cahit Caner’in resim yeteneği keşfedilince, kazma kürek yerine fırça ile çalışmalara devam etti. Kazı çalışmaları süren kalenin resimlerini çizen Caner, ölümsüz eserler bırakmak istiyor.

Haberler 09.04.2018 - 09:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çnar ilçesi Aakonak Mahallesinde ikamet eden 4 çocuk babas Cahit Caner (37), ilkokuldan itibaren resme merak sard. Duvar resimleri çizen ve geçimini bu çizimlerden kazand parayla salayan Caner, evlenince resimden kazandklaryla geçinememeye balad. Bu yüzden inaatlarda çalmaya balayan Caner, frsat buldukça resim çizmeye devam etti. Oturduu yere yakn olan ve Dou Roma mparatorluunun snr garnizonu olan tarihi Zerzevan Kalesinde yaplan kazlarda inaat içisi olarak çalmaya balayan Canerin resim yetenei, Kaz Bakan ve Dicle Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öretim Üyesi Dr. Aytaç Cokun tarafndan kefedilince kazma kürei brakp yeniden resim yapmaya balad.

Ressaml brakmak zorunda kaldm

Resimle daha önce uratn ama ailesini geçindiremedii için brakmak zorunda kaldn belirten Caner, Otellere, evlere duvar resimleri, animasyon dekorlar yapyordum. Sürekli i olmad ve bask makineleri çkt için resim iini brakmak zorunda kaldm. Sonra inaatlarda çalmaya baladm. Resim ii düzensiz, sigortas yok. Ailemi geçindiremiyordum. ç mimar bir arkadam var. Arada bir beni çaryor. Gidip resim ileri yapyorum. En son Afganistan Cumhurbakan 1. Yardmcs Abdulrait Dostumun Ankaradaki villasna resimler yaptm. Geçimimi inaatlarda kazandm parayla salyorum. O yüzden resim iine fazla vakit ayramyorum. Frsat buldukça yapyorum. Elimden geldiince bu sanat icra etmeye çalyorum. naatlarda çaltm için de istediim sanat uygulayamyorum. Üç sene önce Zerzevan Kalesinde arkeoloijk kaz olacan duydum. Arkeolojiye olan merakmdan da dolay burada içi olarak çalmaya baladm. Burada hocamz Aytaç Cokun ile tantm. Aytaç hocaya bir iki örnek gösterdim. Ondan sonra bana sen burada resim yapmaya bala dedi. Sa olsun gidip malzeme ald. Hocamz sayesinde 4-5 tane eser çkardm. Daha sonra çnar Kaymakamlna 4 tane tablo yaptm. Kaymakamlkta sergileniyor. Gidip gördüüm zaman gurur duyuyorum dedi.

Ben öldükten sonra adm kalsn

Resim çizmeye ne kadar süre devam edebileceini kendisinin de bilmediini ifade eden Caner, Ben istiyorum ki sürekli resim çizeyim. Kendime güveniyorum. çok deerli eserler çkaracama inanyorum. çocuklarma ileride çok güzel eserler brakmak istiyorum. Sürekli inaatlarda çalyorum, zamanm yok. Ben öldükten adm kalsn, resimlerim kalsn. Birileri bana bir yerden imkan salarsa kendimi sanatmla göstermek istiyorum. Hiç eitim almadm bu konuda ve kendi kendimi gelitirdim. Bu yetenek Allah tarafndan verilmi ve sadece kefedilmeyi bekliyor. Kendimi çok gelitireceime inanyorum diye konutu.

Yetenei görünce kazma kürei brak dedim

Kaz Bakan ve Dicle Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öretim Üyesi Dr. Aytaç Cokun ise, 2014 ylnda ilk kaz çalmalarna baladklarnda Canerin inaat içisi olarak çalmaya baladn dile getirerek, unlar kaydetti:

Sonra arkadalar Cahitin çok güzel resim yaptn söyledi. Ben de resimlerine baktmda hemen yeteneini gördüm zaten. Bunun üzerine Hemen kazma kürei brak resim malzemesi listesi hazrla dedim. Bütün sezon boyunca Cahite resimler yaptrdk. Elimizden geldiince de destek olduk. Zerzevan Kalesinin çok güzel resmini de yapt. Muazzam bir yetenek olduunu söyleyebilirim. Eitim almam olmasna ramen mükemmel derecede resimler çiziyor. Bu da büyük bir yetenek ve bunu deerlendirmek gerekiyor. Kaz sezonlar boyunca Cahite sadece resim yaptrdm. Kaymakamlk ile iletiime geçtik. Cahit birçok kuruma resimler yapmaya balad. Biz destek olunmas gerektiini düünüyoruz. nallah bu yl da bir sergi açtrmay düünüyorum. Sonuna kadar arkasnda olacaz. Eer küçük bir katkmz olabildiyse ne mutlu bize. Böyle yetenekleri deerlendirmek gerektiini düünüyorum.

Ana Sayfaya Git