Yeter Artık

Bombalı saldırıyla ilgili 10 kişi gözaltına alınırken, saldırıda evleri ve işyerleri zarar gören vatandaşlardan isyan; "Bıçak kemiğe dayandı. Yeter artık, Kürtleri öldürüyorsunuz, Kürtlere zarar veriyorsunuz" dedi.

Haberler 08.11.2016 - 08:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIRda, merkez Balar lçesinde Emniyet Müdürlüü çevik Kuvvet ube binasna PKKnn yan kuruluu olan TAKca bomba yüklü araçla düzenlenen, 2 polis memurunun ehit olduu, 9 kiinin yaamn yitirdii saldryla iligili 10 kii gözaltna alnd. Patlamann etkisiyle evleri kullanlamaz hale gelen 25 aile ise otellere yerletirildi. Terörün madur ettii, evi ve iyeri hasar gören vatanda ile esnaflar, teröre veryansn ederek, Bçak kemie dayand, yeter artk. Kürtleri öldürüyorsunuz, Kürtlere zarar veriyorsunuz dedi.

Merkez Balar lçesi Aydn Arslan Bulvar üzerinde bulunan Emniyet Müdürlüü çevik Kuvvet ube Müdürlüüne yönelik geçen cuma günü düzenlenen, 2 polis memurunun ehit olduu, 9 kiinin yaamn yitirdii bombal terör saldrs ile igili yürütülen soruturma kapsamnda 10 kiinin gözaltna alnd belirtildi.

POLSN YAKIN OPERASYONU

Diyarbakr Emniyet Müdürlüü stihbarat ve Terörle Mücadele ube müdürlüü ekiplerinin de saldryla ilgili çalmalar sonucu, olayda kullanlan ve çalnt kayd bulunmayan minibüsün plakasna mobese görüntülerinden ulalrken, aralarnda minibüs sahibinin de bulunduu 10 kiinin gözaltna alnd belirtildi.

OLAYLA BALANTILI 10 K

Olayla balantlar bulunduu iddiasyla gözaltna alnan 10 kii sorgular Emniyet Müdürlüünde devam ederken, saldr ile ilgili çalmalarnda sürdüü belirtildi.

25 ALE OTELLERE YERLETRLD

Patlamann etkisiyle patlama noktasna yakn yerlerde bulunan 100den fazla evde ar hasar meydana gelirken, hasar tespit ekiplerinin çalmalarna göre, bölgede patlamann etkisiyle 12 bin kiinin etkilendii ortaya çkt. Patlamann meydana geldii bölgede vatandalarn hasar tamirat ve eya toparlamalar devam ederken, zarar tespit komisyonlarn çalmalar da sürdürüyor. Evleri kullanlamaz hale gelen ve gidecek yeri bulunmayan 25 aile Diyarbakr Valiliince kentteki çeitli otellere yerletirildi. Patlamada evi tamamen yklan 3 çocuk babas Mehmet çaktr, patlama srasnda evde uyuduklarn patlama sonras çocuklarnn kolon altnda kaldn ve onlar güçlükle çkardn söyledi.

EV KULLANILMAZ HALE GELD

Evinin önünde çaresiz bir ekilde oturarak harabeye dönen evini izleyen ve bir kafede garsonluk yapan Mehmet çaktr, Patlama srasnda ben ve çocuklarm uyuyorduk, deprem olduunu zannettik, çocuklarm o anda kolonlarn altnda kalmt onlar çkardktan sonra kendimiz dar atabildik. O anda silah sesleri, toz duman her ey birbirine karmt. çocuklarmda yaralanmt tedavi edildiler. Ben bu evi 2012 ylnda borçla aldm, ne yapacam bilmiyorum. çocuklarm köye götürdüm orada kalyorlar. imdi ne yapacam ardm, 1 çocuum okula gidiyor nasl olacak, ne yapacam bilmiyorum dedi.

SYAN ETTLER YETER ARTIK

Saldrda iyeri ve evleri hasar gören vatandalar isyanlarn Söz habere aktard. Esnaflk yapan Muhammet Yüksel, tepkisini öyle dile getirdi; PKK yllardr, Kürtler üzerinden bir bask bir katliam oluturuyor ve maalesef halkmzn bir ksm bunun farknda deil. Ki farknda olup buna ses çkaramayan halkmz vardr. Bu artk bir yere kadardr, yani bugün bomba orada patladysa yarn bizim evimizin önünde de patlayabilir artk buna sesimizin yükselmesi lazm bu bir vahettir, bu bir katliamdr. Küçük çocuklar hedef alarak sivil vatandalar hedef alarak hedef gözetmeksizin vatandalarn olduu insanlarn youn olduu bir yerde bomba patlatmak vahettir. Vahet kelimesi bile bu patlamann yannda herhalde tarifi yetersiz kalr.

BIçAK KEME DAYANMITIR

Ama halkmzn bu noktada artk sesini yükseltmesi lazm, belki kendilerine göre hakl nedenleri vardr bugüne kadar korku politikalaryla bu halk sindirilmeye çalld, ama artk bir yere kadardr. Artk dur demesi lazmdr bçak kemie dayand artk bu halkn artk dur demesi lazm yani bu bask bu korku ne zamana kadar sürecek yani artk susmamamz lazm bu bomba muhakkak bir gelip Allah muhafaza bizi de çocuklarmz da bulur bu yüzden artk susmamamz lazm.

Evi hasar gören Halit Aknt ise, evimizi yakyor, iyerimizi yakyorlar, sokakta bizi öldürüyorlar. Ne yapmak istiyorlar. 40 yldr bunu yapyorlar. Zarar gören biz, öldürülen biz, yaralanan biz, aç-perian braklan biziz. Bunu yapan kim fark etmez. Farkl isim, farkl eyler olabilir sonuçta bunlarn yöneticisi bunlarn yönetimi Amerikadr, bizim gördüümüz Amerika gerek Suriyede gerek Irakta gerek Türkiyede konumuna göre yerine göre isim kullanmaktadr. dedi.

Türkiyeyi Suriye ve Iraka çevirmek istediklerini bildiklerini söyleyen Aknt, Biz Suriye ve Irak olmak istemiyoruz, Müslüman halkmzla biz burada bar ve güven ve selamet içinde yaamak istiyoruz. Biz bunlara çok tepkiliyiz bu konuda hükümetimizi sonuna kadar destekliyoruz bu konuda elinden geleni yapmasn istiyoruz, zalimlere teröristlere kar hükümetimizin yanndayz. Biz onlara kanan masum halkmza seslenmek istiyoruz, masum halkmz 30,40 yldr kandrld çocuklar dalara çkarld, kzlar dalara çkarld, bölgenin genel ananelerinden genel kültürlerinden olan namus kavramlar bitirildi. Yaklak yarm asrdr bu milleti yalan dolan ile kandrdlar, biz milletimizin artk uyanmasn istiyoruz.

BRDEN KANLAR çERSENDE KALDIK

Bombal saldrya uykuda yakalandklarn anlatan Sultan Yavuzer, birden kendisinin ve çocuklarnn kanlar içerisinde kaldn söyledi. Eini yllar önce kaybettiini ve gidecek yerlerinin olmamasndan dolay çocuklaryla beraber hasar gören evlerinde kaldklarn belirten Yavuzer, Sabah uykudayken patlama oldu. çocuklarmn hepsi kan içerisinde kald. Eimi yllardr önce kaybettim, imdi de sokaklarda kaldm. Bunu yapan insan deil. Biz hepimiz Kürt ve kardeiz. Bu neden yapld, biz insan deimliyiz? Birbirimize zarar veriyoruz. Olan halka oluyor. Evim ykld, evimi yapacak durumda deilim. Yetimlerime devlet sahip çksn. Ayakkabsz, çorapsz sokaklardayz. Hiç kimse elini uzatmyor. Öldünüz mü kaldnz m diye soran kimse yok. Cumhurbakanna Babakana sesleniyorum, bize destek çkn. ifadelerini kuland.

ALLAH BUNU YAPANLARI KAHRETTN

Gördüü manzara karsnda akna döndüünü söyleyen Sadk Tekin Manzara dehet verici. Allah bunu yapanlar kahretsin. Bu kn ortasnda bu insanlar madur etmek bir insann yapaca bir ey deil. nsanlk d bir manzara. Ayrca baz pikapçlarn ve evlerini kiraya veren ev sahiplerinin frsatçlk yaptklarn duyuyoruz. Bunlar da knyoruz. dedi.

YARALAR SARILACAK

Saldrnn ardndan, zarar gören i yeri ve evlerde hasar tespit çalmalar sürüyor. çevre ve ehircilik l Müdürlüünce yaplan hasar tespit çalmalar tamamland. Valilik tarafndan yürütülen çalmalarda ise imdiye kadar bin 709 ev ve i yerinde hasar tespit edildi.

750 BN LRA ÖDEME YAPILACAK

Yaplan tespitler neticesinde ilk etapta, 233 i yeri sahibine 750 bin lira, Balar Sosyal Yardmlama ve Dayanma Vakfnca da öncelikli ihtiyaçlarn karlanmas amacyla ev sahiplerine 500er lira ödeme yaplmas kararlatrld.

K APARTMAN YIKILACAK

çevre ve ehircilik l Müdürlüü ekiplerince yaplan incelemelerde ar hasarl olduu tespit edilen 48 daireden oluan iki bloun yklmas ve sahiplerine de ilgili kanun gereince hak edileri kadar ödeme yaplmas karar verildi.

PSKOLOJK DESTEK SUNULACAK

Öte yandan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanl tarafndan, saldrdan etkilenen madur ailelere psikolojik destek verilmeye baland.

Ana Sayfaya Git