Yetmez! ama 'evet' deriz!

Referandum'a Diyarbakır'dan farklı ses yükseldi. "Yetmez.. Ama, evet."

Haberler 23.01.2017 - 09:17 Son Güncelleme : 23.01.2017 - 11:50

Türkiyedeki sistem deiikliini hedef alan 18 Maddelik Anayasa Deiiklii Paketi, Türkiye Büyük Millet Meclisinde önceki gün onaylanarak geçerken, gözler Cumharbakan Erdoann deiiklii onalyayp, Referanduma göndermesine zevrildi. Erdoann 15 gün içerisinde paketi onayla yetkisi bulunurken, imdiden referanduma dair renkler belirlenmeye balad.

SÖZ HABER NABIZ YOKLADI

2010 ylndaki Anayasa Deiikliine büyük destek veren Diyarbakrn muhtemelen Nisann sonu veya Martn banda yaplmas planlanan referanduma nasl bir tavr taknaca merak konusu olurken, Söz Haber halkn nabzn tuttu. Gelen ortak mesaj; Yetmez! Ama Evet olurken, Güneyduya yönelik beklentilere cevap verebilecek, somut admlarn da atlmas isteniyor.

YETMEZ AMA EVET

Diyanet Sen Diyarbakr l Bakan Ömer Evsen, 18 Maddelik Anayasa deiikliinin referanduma gönderilmesi halinde, Diyarbakrn ve camialarnn nasl bir tavr içerisinde olunacana dair soruyu öyle yantlad.

Türkiye Ortadou bölgesinde ciddi çatmal bir sürecin ortasnda ve bu sürecin bölgede ki Kürt sorunu ile birlikte farkl bir noktaya evirilmesi gibi bir sknt var bu skntnn çözülebilmesi noktasnda da ciddi mana da admlar atlabileceini biz varsayyoruz ön görüyoruz. Biz hükümetin bu nokta da elinin güçlenmesinin ve referandumla birlikte 2019 ylnda balayacak olan yeni yaplanmann daha aktif harekete yol açacan ve bu noktada yaplabilecek ilerin daha hzl saa veya sola dokunmadan baz ilerin yaplabilecei noktasnda bize umut ve güven veriyor.

SSTEM DEKLDR

Biz oluacak olan sistemin, dediim gibi yani bir rejim deiiklii deil bir sistem deiiklii olduunu ve bu sistem deiikliinin de artk olmas gerektiini üzerimize olmayan bir gömlein, daha büyük bir gömlek ile daha düzgün bir gömlek ile deitirilmesi noktasnda bir çaba olduunu görüyoruz. Bu çabann da yetmez ama belki daha ilerisine belki daha modernize edilmi bir yap ile geçinilebilirdi ama en azndan bu artlarda üzerinde ittifak salanp eklinde geçilmi olmas ciddi mana da önemli. Bölgede bununla ilgili zaten bu noktada bu ii bekliyordu ve bu ile ilgili de çalma yapaca biz umuyoruz halkn bu noktada olumlu katk salayacan ve yetmez ama evet diye belirleyeceini bekliyoruz. Bizde bu noktadan bu deiikliin yetmez ama evet noktasnda olduunu bunun üzerine katklarmzn olacan belirtmek isteriz.

BZLER EVET DYECEZ

Akil Gençler Platformu Diyarbakr l Bakan Engin Özmen, Anayasa deiikliene gençler olarak tam destek vereceklerini belirtirken, 1982 Anayasann insan kan üzerinde yazlan bir anayasa olduunu iddia ederek öyle dedi; Yani bir kere referandum olmas referanduma gidilmesi Türkiye için çok iyi bir ey oldu çünkü Türkiye artk halka gidiyor yani sadece meclisteki bir irade deil halkn iradesine sorulmas çok iyi oldu ama bunu da ben Diyarbakr insann da böyle görüyorum. nallah evet çkacaktr çünkü evet ile evet çkmas bizim geleceimiz için çocuklarmzn gelecei için yarnlar için çok umut verici bir ey olur çünkü artk bu ülke çift tarafl bir bakanlk sistem ile deil de tek yani muhatab bir kii olmas gerekiyor. Biliyorsunuz ki anayasamz 1982 anayasas insanlarn kan üzerinden yazlan bir anayasayd 1982 de çkan anayasa çktktan 10 gün sonra çkaranlar bile tartmaya balad, inallah güzel eyler olacak hepimiz bundan umutluyuz.

çFTL BALI SSTEM KALKIYOR

Diyarbakrl vatandalardan Sddk Aycl, halkn 1980 darbesinden ders aldn ama 15 Temmuzdaki darbe giriimine de ders verdiini belirterek, öyle aktaraym yani halk artk tamamen bar istiyor, tek adam istiyor yani halkn tek adam da yetkisinin olmasn istiyor. Sebebi ise u bu ülke çift bal sistemden artk kurtulmak istiyor, hani tek adam olmasnn iyi bir taraf 5 sene sonra atyorum, birini seçtikten sonra eer hizmet yapmadysa o adam çok rahat indirebilecek yani milletvekili seçimi ayr olacak bakanlk seçimi ayr olacak. Halk ta artk 80 darbesinden sonra dersini çkard 15 Temmuzda da gerekli dersi verdi zaten, akabinde dediim gibi yani tek adam olmas daha mantkl referandum için muhtemelen evet eklinde sonuç çkaca düüncesindeyim. dedi.

Ana Sayfaya Git