Yıldırım: Gazi Mustafa Kemal'e de hayır dediler

Başbakan Yıldırım, Halk Oylaması Kampanya Tanıtım Toplantısı'nda konuştu.. Başbakan Yıldırım, 'Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethederken ona da hayır diyenler oldu. Ama o bir çağı kapatmış, bir çağı açmıştır. İstanbul'u fethetmiştir. Gazi Mustafa Kemal'i düşünün, Samsun'a giderken ona da karşı çıkanlar oldu, 'hayır' diyenler oldu" dedi.

Haberler 26.02.2017 - 13:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Babakan Binali Yldrm, AK Partinin referandum kampanyasnn balayaca Ankara Arena Spor Salonu önünde toplanan kalabala hitap etti. Yldrm, Bugün sel sel oldunuz, Ankaray doldurdunuz. Yerimiz dar ama gönlümüz 80 milyonu alacak kadar geni. Bugün 25 ubat, bugün Türkiyenin aydnlk yarnlarna kap aralayacak, muasr medeniyetler seviyesine ülkemizi ulatracak halk oylamas için resmen kampanyamz balatyoruz dedi.

Babakan Binali Yldrm, ei Semiha Yldrm ile birlikte Cumhurbakanl Hükümet Sistemi Halk Oylamas Tantm Toplantsnn yaplaca Ankara Arena Spor Salonuna geldi. Salona girmeden önce kendisi için hazrlanan otobüsten dardaki kalabal selamlad. Anayasa deiiklii referandumu için tantm toplantsnn yaplaca 25 ubat gününün, Türkiyenin aydnlk yarnlarna kap aralayacan dile getiren Babakan Yldrm, Bugün sel sel oldunuz, Ankaray doldurdunuz. Yerimiz dar ama gönlümüz 80 milyonu alacak kadar geni. Bugün 25 ubat, bugün Türkiyenin aydnlk yarnlarna kap aralayacak, muasr medeniyetler seviyesine ülkemizi ulatracak halk oylamas için resmen kampanyamz balatyoruz. Ülkemin insan, 80 milyon akn akn burada ve yükselen bir ses var meydanlardan. Güçlü Türkiye için, sürekli istikrar için kararmz Evet. te karar, ite gelecek. Eminim ki kutlu yürüyüün ilk admn atan, kurucu liderimiz, Cumhurbakanmz bu muhteem tabloyu izliyor. Buradan Cumhurbakanmza Recep Tayyip Erdoana selamlarmz gönderiyoruz diye konutu.

KUTUPLATIRMAYACAIZ, KUCAKLAYACAIZ

Daha sonra salona geçen Yldrm, Üzerimde bir selam var diyerek, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann selamn salondaki katlmclara iletti. Babakan Yldrm, Bugün, bu muazzam toplantmz gerçekletiriyoruz; ama bir eksiklii hissediyoruz. Bizim, AK Partinin kuruluundan bugüne, bütün etkinliklerimizi gerçekletiren ve bugünlere birlikte geldiimiz ehit Erol Olçak kardeimizi ve olu Abdullah Tayyipi de burada özellikle anmak istiyorum. Mekanlar cennet olsun. Ömer Halisdemirden, Halil Kantarcya, Mustafa Cambaza, Fethi Sekine bütün ehitlerimizi rahmetle, ükranla anyorum. Bugün yeniden kutlu bir yolculua çkyoruz. Bugün yeni bir balangç için Bismillah diyoruz. Yarnn güçlü Türkiyesini kurma yolunda, bugün bu salonda ilk adm atyoruz. Allah yolumuzu, bahtmz açk eylesin diye konutu.

GAZ MUSTAFA KEMALE DE HAYIR DYENLER OLDU

AK Partinin her daim yeniliin peinde kotuunu vurgulayan Yldrm, Yenilik, zordur. Reform meakkatlidir; ancak zor diye, meakkatli diye, tehlikeli diye yenilie direnenler ve yenilikten kaçanlar tarih sahnesinden yok olup giderler. Unutmayalm, korkaklar asla zafer ant dikemezler. Deiime, geliime Hayr diyenler, ortaya hiçbir eser koyamazlar. Yenilikten korkanlar, tarih yazamazlar. Gazi Mustafa Kemali düünün. Samsuna giderken, ona da kar çkanlar oldu. Hayr diyenler oldu. Mütareke basn hep bir azdan Hayr diyordu. Gazi Mustafa Kemal, bunlarn hiçbirine aldr etmedi. Geldi, Anadoluda yeni bir ruh ina etti. stiklalimizi biz bu yenilik ve deiim ruhuyla elde ettik. Cumhuriyetimizi bu yenilenme, tazelenme anlayyla kurduk ve bugünlere tadk dedi.

ONLARIN HAYIRLARINA EVET DYEREK BUGÜNLERE GELDK

AK Parti hükümetleri döneminde, farkl konularda, zaman zaman Hayr tepkileriyle karlatklarn dile getiren Babakan Yldrm, öyle konutu: 16 yllk bu yolculuumuz içinde bize her daim Hayr diyenler oldu. Siz, hayr siyaset yapamazsnz dediler. Biz, evet yaparz dedik. Onlar her reformda Hayr dediler. Biz her seferinde Evet dedik, yolumuza devam ettik. 2007 ylnda Hayr, siz cumhurbakan seçemezsiniz dediler. Biz, seçeriz dedik. Millete gittik. Milletimiz ne dedi? Evet dedi ve cumhurbakann seçtik. 17-25 Aralk kumpastr dedik. Hayr dediler. 15 Temmuzda ülkeyi igale geldiler. Meclisi bombaladlar. Milli iradeyi ortadan kaldrmak istediler. Biz, Ykamazsnz, böldüremezsiniz dedik. Biz onlarn Hayrlarna Evet diyerek, bugünlere geldik. Onlarn Hayr söylemleri karsnda korksaydk, çekilseydik tarih bizden hesap sorard. Millet bizden hesap sorard. Allah bizden hesap sorard

BZDE ZORLAMA, TEHDT, KORKUTMA YOK

AK Partide kutuplama ve ayrtrma olmadn vurgulayan Babakan Yldrm, Bizde zorlama yok. Bizde tehdit yok. Bizde korku yok; ama korkutmak da yok. Bizde kutuplama yok. Bizde ayrtrma yok. Biz dilden deil, gönülden Evet istiyoruz. Bunu da tek tek, tane tane anlatarak, akllara olduu kadar kalplere de hitap ederek baaracaz. Milletimiz kalbiyle de Evet diyecek dedi.

CHP, N SORUMLUSU DELM GB HAYIR DYE BAIRIYOR

Babakan Yldrm, anayasa deiikliinin neden yapldn öyle anlatt: Ortalkta yalan yanl bir sürü ey söyleniyor. Vatandalarmz iin asln örensin. Bu anayasa deiikliini biz, MHP ile bir uzlamayla, beraber yapyoruz. Ortalkta yalan yanl, dedikodu dolanp duruyor. Bugün halk oylamasna götürdüümüz anayasa deiiklii 2007de balayan iin eksiklerinin tamamlanmasdr. Esasnda cumhurbakanl sisteminin 2007de önemli adm atlmtr. O gün tam bir kaos örneini Türkiyeye yaatan ana muhalefet partisi CHP, sanki bu iin sorumlusu deilmi gibi yine darbe anayasasnn arkasna saklanarak, Hayr diye var gücüyle barp, duruyor. Ne yaparsanz yapn, asla baarl olamayacaksnz. Balanan bu kutlu yürüyü, 16 Nisanda aziz milletimizin Evet oylaryla tamamlanacaktr

SAYIN KILIçDAROLU, STSMARI BIRAKIN

Anayasa deiikliinin 18 maddesini tek tek açklayan Yldrm, Biz diyoruz ki yarg hem bamsz olsun hem tarafsz olsun. Bamszn yanna tarafsz ibaresini de ekliyoruz. Peki, bunun nesi yanl? CHP, buna niye kar çkyor? CHP yargnn bamsz ve tarafsz olmasn istemiyor mu? Milletvekili says 550den 600e çkyor. Sayn ana muhalefet partisi bunu da istismar ediyor. Bütün ülkelere göre, seçmen says bana düen milletvekili adedi hala en az olan ülkeyiz. Onun için Sayn Klçdarolu, istismar brakn. Eer yapmaya çalrsanz eski kaytlara girer, yaptnz yanllar bir bir önünüze koyarz diye konutu.

MECLS DENETM, MECLS ARATIRMASI AYNEN DEVAM

Meclis, etkisiz hale geliyor eletirilerine yant veren Babakan Yldrm, Diyorlar ki Meclisin yetkileri azalyor; Meclis, etkisiz hale geliyor. Hükümete güven oyu kalkyor, doru. Niye kalkyor? çünkü güven oyunu millet dorudan veriyor. Hükümeti, millet kendisi seçiyor. Vekillere brakmyor. Güven oyuna ihtiyaç yok. Meclis denetimi, genel görüme aynen devam. Meclis aratrmas, soruturmas aynen devam. Yazl soru, milletvekilleri bütün bakanlara, bakan yardmclarna yazl soru verebilecek. 15 gün içinde de cevabn alacak dedi.

MECLSTE MLLETVEKLLER DAHA DA GÜçLENYOR

Anayasa deiikliiyle Meclise çok önemli bir yetki geldiinin altn çizen Yldrm, Artk milletvekilleri dnda kimse kanun teklifi veremiyor. Bir istisnayla, hükümetin bandaki cumhurbakan sadece bütçe ve kesin hesap kanununu teklif edebiliyor. Onun dndaki bütün kanunlar, kanun teklifleri milletvekilleri tarafndan veriliyor. Bu da yeni getirilen bir ey. Bu getirilen imkanla beraber, Mecliste milletvekilleri daha da güçleniyor açklamasnda bulundu.

CUMHURBAKANI, MLLETE VE MECLSE KARI SORUMLU

Cumhurbakanna çok geni yetkiler veriliyor eletirisine de açklk getiren Babakan Yldrm, öyle konutu: 82 Anayasas yaplrken, parlamenter sistem; cumhurbakan var, Meclis var, Meclisten çkan hükümet var, babakan var, Bakanlar Kurulu var. Anayasay yazarken, sra 104, 105inci maddeye geliyor. Cumhurbakannn yetkilerine o zamann paalar Evren Paa, ald kaçt hocaya diyor ki Sen burada parlamenter sistemi brak. Bakanlk sisteminin ne yetkisi varsa onu yaz diyor. Zaten i orada bozuluyor. in çivisinden çkmas 82 Anayasasnn kurgusudur. Bir yandan parlamenter sistem düüneceksiniz bir yandan da cumhurbakanna bakanlk yetkisi vereceksiniz. Sorumluluk sfr, yok. Bu sistemle biz nereye gideceiz? imdi diyoruz ki Yetkiler var; ama sorumluluk da var. Ayn yetkileri veriyoruz. Biraz daha fazla veriyoruz. Artk Bakanlar Kurulu, Babakanlk yok. Babakann yetkilerini de cumhurbakanna devrediyoruz. Yetkileri birletiriyoruz. Bakanlar kurulu karar yerine cumhurbakanl kararnamesi getiriyoruz. Deiiklik bu. Cumhurbakan hem sorumlu hem yetkili; millete ve Meclise kar sorumlu

BU SSTEM KRZ çÖZÜYOR, UZLAMA KÜLTÜRÜNÜ GELTRYOR

Cumhurbakanna Meclisi feshetme yetkisi veren maddeye ilikin de açklamalarda bulunan Yldrm, Efendim, cumhurbakan Meclisi feshediyor. Cumhurbakann millet seçiyor. Peki, Meclisi kim seçiyor? Onu da millet seçiyor. Feshetme, diye bir ey yok. Bu külliyen yalan. Ne var? Seçimin yenilenmesi var. Seçimin yenilenmesi hakk hem cumhurbakannda var hem de Mecliste var. Cumhurbakan da Meclis de seçim karar alabilir. Durup dururken niye seçim karar alsn? Bu sistem kriz çözüyor. Uzlama kültürünü gelitiriyor. Hiçbir hakl gerekçe olmadan seçime giderseniz millet bunun hesabn sizden sorar. Ama bir imkan da elinde bulundurmas lazm. Artk yürümüyorsa, iler tkanmsa, i inada binmise bunun çözümünü de anayasann salamas lazm. Getirdiimiz budur diye konutu.

EY KILIçDAROLU, MECLS BU KADAR AAILAMA

CHP Genel Bakan Kemal Klçdaroluna 14üncü madde üzerinden seslenen Babakan Yldrm, öyle devam etti: 14üncü maddede, HSYK yeniden yaplandrlyor. 22 üye says 13e düürülüyor. 4ünü zaten cumhurbakan seçiyordu, yine ayn. 7 taneyi Meclis seçiyor. Bürokratlar kendi aralarnda seçince yarg bamsz, tarafsz oluyor. Milletin Meclisi seçince yarg, tarafl oluyor. Ey Klçdarolu, temsil ettiin siyaseti bu kadar küçümseme. Meclisi bu kadar aalama. Bu Meclis ki Gazi Meclistir. 15 Temmuzda aslanlar gibi bombalara kar koyan Meclistir

BLG KRLLYLE LER ALMI BAINI GDYOR

Anayasa deiikliinin 16 Nisan günü yaplacak halk oylamasnda kabul edileceine inandklarn dile getiren Yldrm, Biz inanyoruz, milletimize güveniyoruz. Olumlu sonuçlanacak. Milletimizin Evet oylaryla kabul edilecek. Bir de öyle bir tezvirat yapyorlar. Bu anayasa deiiklii kabul edilince otomatik olarak Tayyip Erdoan yeni sisteme göre cumhurbakan olacak. Yok böyle bir ey. Bütün kanunlar elden geçecek. Hepsi yeni sisteme göre hazr hale gelecek. Ondan sonra seçim yaplacak ve yeni Cumhurbakanl Hükümet Sistemi yürürlüe girecek. Vatandan kafasnda yanl bilgi kalmamas için bu frsat da kullanarak, bunu anlattm. Vatandamzn bunu bilmesi lazm. Aksi halde bir bilgi kirliliiyle iler alm ban gidiyor dedi.

YEN SSTEM, TERÖRÜN SONUNU GETRECEK; TERÖRÜ YOK EDECEK

Anayasa deiikliinin Türkiye için tarihi bir frsat olduunu vurgulayan Yldrm, Güçlü yönetim sayesinde, Türkiyede artk vesayet dönemi, güç odaklar dönemi, darbe dönemleri tarih olacak. nallah bu ülkenin gündemine bir daha gelmeyecek. Hiç kimse hiçbir ekilde milletin seçtiklerine yani millete ayar vermeye kalkamayacak. Yeni sistemle birlikte ekonomi daha güçlü, daha salam ve daha salkl bir zeminde ilerleyecek. stikrar sayesinde yatrm, üretim artacak. stihdam, yeni i ve a alanlar salanacak. Türkiye, enerjisini gereksiz tartmalarla deil; büyümeye hasredecek. Yeni sistem, bürokrasiyi azaltacak; devletin her biriminin daha fazla uyum içinde, tkr tkr ilemesini temin edecek. Yeni sistem, terörün sonunu getirecek; terörü yok edecek diye konutu.

PKK, DEA, FETÖ, AVAZ AVAZ HAYIR KAMPANYASINI BOUNA MI YAPIYOR?

Terör örgütlerinin Hayr kampanyas yürüttüünü hatrlatan Babakan Yldrm, unlar söyledi: Siz zannediyor musunuz ki PKK, DEA, FETÖ avaz avaz Hayr kampanyasn bouna yapyor? Onlar Hayr çksn diye kendilerini parçalyor. Bunun anlalr taraf var; çünkü bu deiiklik onlar yok ediyor. Onlarn hayat damarlarn kesiyor. Ne yaparlarsa yapsnlar, yok olacaklar. Bu ülkenin enerjisini, vaktini yok etmeye muvaffak olamayacaklar. 80 milyonun birlii, beraberlii, kardelii terörü de sona erdirecek ve ülkemizin 2023 hedeflerini, daha ilerisini gerçekletirmek için gerekli alt yapy salayacaktr. Türkiye, bölgesinde daha da güçlü hale gelecek. çeriden ve darndan gelen tehditlere kar çok daha hzl hareket edecek. Bu sistem; kutuplatran siyaseti, korkutma siyasetini ortadan kaldracak. 80 milyon, hep beraber ele ele, omuz omuza gelecee emin admlarla yürüyeceiz

CHPYE, HDPYE, MHPYE OY VEREN KARDELERMZ DE KUCAKLAYACAIZ

Babakan Yldrm, öyle devam etti: Milletimizle gönül diliyle konuacaz. Ayrtrmayacaz, birletireceiz. Kutuplatrmayacaz, kucaklayacaz. Gerginliin dilini deil; muhabbetin, samimiyetin dilini kullanacaz. Parti ayrm yapmayacaz. Bu bir genel seçim deil, partiler seçime girmiyor. Onun için siyasetimizde din, dil, mezhep, etnik köken ayrm hiç olmad bundan sonra da olmayacak. CHPye, HDPye, MHPye oy veren kardelerimizi de muhabbetle selamlayacaz, kucaklayacaz. Onlarla gönül diliyle konuacaz. Bize kavga, ötekiletirmek yakmaz. Her karara saygmz var. Biz yaftalayarak yürümeyecek, gönülleri fethederek, sonuç alacaz

GÜL VE DAVUTOLU KATILAMADI

Referandum kampanyas açl programnda, TBMM eski Bakanlar Bülent Arnç ve Cemil çiçek protokolde yerini alrken, toplantya bakanlar, AKP Partili yöneticiler, eski ve yeni milletvekilleri ile Türkiyenin dört bir yanndan gelen partililer katld. Eski Cumhurbakan Abdullah Gül ve eski Babakan Ahmet Davutolunun ise yurt dnda olduklar gerekçesiyle programa katlamad örenildi.

TORUNU BAHAR SENA LE KATILIMCILARI SELAMLADI

Babakan Binali Yldrmn AK Partinin referandum kampanyasn balatt konumas öncesinde, cumhurbakanl hükümet sistemini getirmeyi öngören 18 maddelik anayasa deiiklii teklifinin tantm filmi gösterildi. Referandum kampanyas için yazlan ve bestelenen Evet ile Güçlü Türkiye ile birlikte üç yeni arknn klibi gösterildi. Babakan Yldrm, klipte Aydnlk bir gelecek için/çocuklar için yarnlarmz için/Evet ile güçlü Türkiye dizelerini seslendiren 8 yandaki Azra Ecemsu Gümü ile sahneye çkt. çocuklarn ve gençlerin yarnlarn umudu olduunu söyleyen Yldrm, Yolunuz her daim açk olsun dedi.

Babakan Yldrm, konumasnda AK Parti kampanyalarn yürüten ve 15 Temmuz darbe giriiminde ehit olan Erol Olçakn yokluunun hissedildiini söyleyerek, rahmet dileinde bulundu. Babakan Yldrm, olu Bülent Yldrmn kz Bahar Sena Yldrm ile katlmclar selamlayarak, konumasna son verdi.

LDERLERN POSTERLER YER ALDI

Öte yandan referandum kampanyasnn balatld salonda partililerin Alparslan Türke, Necmettin Erbakan, Turgut Özal ve Muhsin Yazcolunun posterlerini tad görüldü. 15 Temmuz darbe giriiminde ehit olan Erol Olçak ve olu Abdullah Tayyip Olçakn görsellerini tayan ve üzerinde Vatan size minnettar yazl dev posterler de salona asld. Babakan Binali Yldrmn salona girmesiyle partililer 15 Temmuz ehitlerinin resimlerinin yer ald pankart açt.

Ana Sayfaya Git