YSK, İstanbul'daki olağanüstü itirazları pazartesi görüşecek

İstanbul seçimlerine ilişkin itiraz sürecinde sona gelinirken belgelerin Perşembe günü YSK'ya gelmesi bekleniyor. YSK'nın İstanbul'dan gelen evrakları Pazartesi günü gündeme alarak görüşmeye başlaması bekleniyor.

Haberler 01.05.2019 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), stanbul seçim sonuçlarna yaplan itirazlarla ilgili ara kararlar gerei iddialar aratran 39 ilçe seçim kurulundan 36s aratrmalarn tamamlad. 3 lçe seçim kurulundan daha sonuçlarn gelmesinin ardndan stanbul seçimiyle ilgili son karar verilecek.

YSKnin gündeminde, 31 Mart Mahalli dareler Genel Seçimlerinin ardndan stanbul sonuçlaryla ilgili yaplan itirazlar bulunuyor.

AK Partinin stanbul Büyükehir Belediyesi ve Büyükçekmece seçim sonuçlarna yapt olaanüstü itirazlar ile MHPnin Maltepe ilçesi ve stanbulun tümü için yapt olaanüstü itirazlarla ilgili baz ara kararlar verilmiti.

Ara kararlar gerei, stanbuldaki 39 ilçe seçim kurulundan iddialarn aratrlmas istenmiti. Bugüne kadar 36 ilçe seçim kurulu, aratrmalarn tamamlad, 3 ilçe seçim kurulundan sonuçlarn gelmesinin ardndan YSK üyeleri, gelen cevaplar inceleyecek. Bu sürecin ardndan stanbul seçim sonuçlaryla ilgili son karar verilecek.

ARATIRILAN KONULAR

YSK, AK Partinin iddialar dorultusunda stanbuldaki ilçe seçim kurullarnca toplam 46 bin 447 seçmenin durumunun aratrlmasna karar vermiti. AK Partinin sandk kurullarnn oluumunda usulsüzlük olduu iddiasnn da aratrlmas istenmiti.

MHPnin stanbul geneli ve Maltepe seçim sonuçlarna ilikin olaanüstü itirazlaryla ilgili de Maltepe 1. ve 2. lçe Seçim Kurullarndan kstl seçmenler ile sandk kurulu bakan ve üyeleriyle ilgili iddialarn aratrlmas istenmiti.

TRAZ DLEKçELER

AK Partinin olaanüstü itiraz dilekçesinde, oy saym ve döküm cetvellerinin mühürsüz olduu, oy kaydrmalar yapld, kayp oy pusulalarnn bulunduu, kstl seçmenlerin oy kulland, sandk kurullarnn oluumunda usulsüzlük yapld iddia edilmiti.

AK Parti, toplam 41 bin 132 kiilik kstl, zihinsel engelli, hükümlü listesi ile seçmen listesinde yer alan ölülerin yerine oy kullanlp kullanlmadnn aratrlmasn istemiti. Ek dilekçe ile 5 bin 315 kstl seçmenin daha aratrlmas talep edilmiti. Bavuruda, bu nedenlerle stanbulda büyükehir seçiminin iptali ve yenilenmesi talep edilmiti.

AK Partinin ardndan MHP de stanbul Büyükehir Belediye Bakanl ve Maltepe lçe Belediye Bakanl seçimlerinin iptali istemiyle YSKye bavurmutu. Bavuru dilekçesinde, baz kstl seçmenlerin oy kulland iddia edilmi, toplam 970 kiinin Maltepe lçe Seçim Kurulunca Kaymakamlk tarafndan gönderilen liste dndan görevlendirildii, Maltepe Belediyesinin baml ve tarafl çalanlarnn sandk kurulu bakan ve üyesi yapld öne sürülmütü.

Ana Sayfaya Git