Yüksek faturaya dur diyen yok mu?

Salgın, ekonomik kriz ve işsizlik gibi nedenlerden dolayı çok zor bir süreçten geçilirken, elektriğe yapılan zam ve yüksek gelen elektrik faturaları yaşamı çekilmez hale getirdi.

Haberler 24.08.2021 - 01:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son zamanlarda yüksek elektrik faturalar esnaf ve halk madur etmeye devam ederken Covid-19 salgn nedeniyle zor günler geçiren halk ve esnaf, yüksek elektrik faturalarndan ikayetçi olsa da faturalarda deien bir durum olmad gibi zamlarn da ard arkas kesilmiyor.

Elektrik faturalar cep yakarken ocak ayndan bu yana elektrikteki zam ise yüzde 22yi buldu. Elektrik Mühendisleri Odasnn (EMO) hesaplamasna göre, dört kiilik bir ailenin elektrik faturasna ödedii tutar son 5 ylda 94 TLden 210 TLye ulat.

Salgnn da etkisiyle artan ekonomik krizin bedeli halka ar yansrken 4 kiilik bir ailenin faturalarnn toplam asgari ücretin 26sna denk dümeye balad. Türkiye, 2021 Temmuzuna yüzde 15 elektrik, yüzde 12 doalgaz zammyla girmiti. Ocak ayndan bu yana doalgazdaki zam yüzde 17.7 ve elektrikteki zam ise yüzde 22yi buldu. Halk kabaran faturalardan ikayetçi olurken geçen aya göre elektrik faturasndaki yüksek arta tepki gösterenler, yüksek vergilerden ve katlm bedellerinden yaknd.

Covid-19 salgn nedeniyle çok zor zamanlar geçiren ve halen toparlanamayan esnaf ile sanatkara bir darbenin de elektrik faturalarndan geldiinden yaknan esnaf, yüksek faturalarn kabul edilebilir bir yannn olmadna dikkat çekerek yetkililere çarda bulundu.

Art arda yaplan zamlarn ardndan austos aynda gelen elektrik faturalarnn yüksek olmas tepkilere neden oldu. Elektrik faturalarnn fahi bir ekilde yükseldiini, önceki ve sonraki dönem faturalarn arasnda ciddi bir yükseli olduunu belirten vatandalar, yüksek faturalara sert tepki gösterdi.

Elektrie yaplan zamma ve yüksek gelen faturalara tepki gösteren vatandalar, son aylarda elektrik bata olmak üzere doalgaza, akaryakta ve temel tüketim ürünlerine gelen zamlarn geri çekilmesini istiyor. Elektrie art arda zam yaplmasn ve yüksek faturalar zulüm olarak niteleyen vatandalar, zamlarn tüm herkesi olumsuz etkilediini ancak en çok dar gelirlileri etkilediine dikkat çektiler.

ELEKTRK FATURALARININ YÜKSEK GELMES ESNAFIN BELN BÜKTÜ

Elektrik faturalarnn geçen seneye göre ikiye katlandna dikkat çeken esnaf Mehmet Ünal, Geçen sene bana ait olan i yerime 400 lira elektrik faturas geliyordu. Bu yl ise bin 777 lira elektrik faturas geldi. Pandemi sürecinde 3-5 ay esnaf bir durgunluk, hastalklardan dolay skntlar yaad, üstüne de ciddi bir ekilde elektrik faturalarnn skntl ve yüksek gelmesi esnafn belini büktü. Bu ciddi bir soygun ve devlet aslnda baz önemli kurumlar elinde tutmaldr. Birilerine peke çekilmemelidir. u anda esnafa ve halka kak ile veriliyor, kepçeyle alnyor. Sadece elektrik faturas deil su ve doalgaz faturalar da çok fahi bir ekilde geliyor. dedi.

ELEKTRK FATURALARI U ANDA EV YAKIYOR

Elektrie bu kadar zam yaplmasnn ve faturalarn bu kadar yüksek olmasnn doru olmadn ifade eden Serkan Kaya, Gelen faturalara baktmzda yüzde 15 deil yüzde 25 gibi bir zam oran var. Bir ay önce gelen elektrik faturas net 2454 lira ve bir ay sonra gelen elektrik faturas 3292 lira. Bu paralar nereye gidiyor, biz anlam deiliz. Yetkililer sürekli bize doalgaz ve enerji ile ilgili müjde veriyorlar ve bu müjdeler nereye gidiyor, onu da bilmiyoruz. Bu konuda gerçekten esnaf olarak çok maduruz. Eve her ay 200 lira elektrik faturas gelirken bu ay 350 lira elektrik faturas geldi. Yetkililerin ise en büyük hatas bu tur irketleri özelletirmektir. Keke devlet eliyle olsayd, en azndan faturalarnzn nereye kimlere gittiini bilirdik. u anda elektrik kurumu özelletirildi, 3 gün gecikme olduunda ise elektrik kesiliyor. Elektrik kesintilerinden de çok madur oluyoruz. Elektrik faturalar cep yakmyor u anda ev yakyor. ifadelerini kulland.

FATURA K KAT GELD

Elektrik faturalarn ödemekte zorlandklarn belirten Mehmet Demir, Biz ne söylesek hiçbir ey deimiyor. Her zaman yine zam geliyor. lerimizde bir art yok ama her zaman zam geliyor. lerimiz gittikçe daha da kötüye gidiyor. Bu kadar vergi veriyoruz ama bir olay oluyor hemen IBAN üzerinden yardm isteniyor. Vergilerimiz nerede, vergilerimiz nereye gidiyor? Sadece i yerimizin bulunduu bu sokakta 300 tane elektrik sayac var, her birinin okuma bedeli 30 lira. Sadece bu sokaktan 9 bin liralk okuma bedeli alnyor. Bu vergiler nereye gidiyor? diye sordu.

2 BN LRANIN ALTINDA ELEKTRK FATURASI GELMYOR

Elektrik faturalarn ödeyemediinden dolay hacizlik olduunu belirten Ömer Fstk, 2 bin lirann altnda elektrik faturas gelmiyor. Ben köyde ikamet ediyorum, sadece bir kuyum, iki tane de evimiz var. Ama 2 bin lirann altnda elektrik faturas gelmiyor. Devlet öyle bir sistem yapm ki vatanda zaten 2 bin lira ödeyemiyor, 2 bin lira üçe katlanyor ve 6 bin ediyor, faturay bir de avukata veriyor 2 bin liralk fatura 10 bin lira oluyor. Bu ekilde vatanda batakln içine çekiliyor. 3 bin liralk faturay ödeyemeyen fatura 10 lira olunca nasl ödeyeceiz? Devletin bir an önce bu soruna bir çözüm bulmas gerekiyor. Açma kesme bedeli kullandmz faturadan daha yüksek. yerine 15-20 liralk elektrik geliyor, 15-20 liralk faturann açma kesme bedeli 70 lira geliyor. Kullandmz bakiyeden daha yüksek miktar. eklinde konutu.

ç, EMEKL VE DAR GELRL VATANDALARIN ARTIK YAAMA HAKKI YOK

Geçen aylar 200 ile 300 TL arasnda gelen elektrik faturasnn bu ay ise bin 450 TL geldiini söyleyen emekli Ahmet Ylmazlar ise unlar söyledi: Bana göre fatura daha az geliyor. çünkü emekliye yüzde 6 zam verildiine göre elektrik faturalarnn yüzde 100 zamlanmas lazm. çi, emekli ve dar gelirli vatandalarn artk yaama hakk yok, elektrik kullanmasnlar. Eskisi gibi lamba, tel dolap kullansn. Elektrie ne gerek var. Evlerimizin içine de kuyu eelim, sebze ve meyveleri de kuyuya indirelim. çünkü durum buna doru gidiyor. Artk elektrik lüks oldu. Orta gelirli vatandan elektrik kullanma hakk yok olmaya gidiyor. Emekliye yüzde 6 orannda bir zam veriliyor, ardndan elektrie yüzde 15, doalgaza da yüzde 10-15 ve suya zam yaplyor. Bütün giderlere zam var ama emekli, içiye bir ey yok. Emekli ve içi yaamasn.

ELEKTRK, SU VE DOALGAZ NDRM YAPILMASINI STYORUM

Normalde kulland malzemeler dnda baka bir malzeme kullanmad halde elektrik faturasnn bu ay çok yüksek gelmesinden yaknan emekli Ahmet Beyaz da, Geçen ay evimiae 186 lira elektrik faturas geldi ama bu ay 322 lira geldi. Yaplan zamdan dolay elektrik faturas yüksek geldi. Zaten normalde de yüksek geliyor. çünkü elektrik pahal ve yüzde 15 zamm olur? Memura, içiye geldii zaman 8.45 zam veriliyor, elektrie yüzde 15, doalgaza yüzde 12 zam yaplyor. Zaten petrol da her hafta zam yaplyor. Faturalarmz ödemekte zorlansak da mecburen ödüyoruz. çünkü ödemezsek gelip elektrii kesiyorlar. Yetkilerin ve sayn milletvekillerinin biraz daha halk düünmeleri lazm. Elektrik, su ve doalgaz indirim yaplmasn istiyorum. diye konutu.

Ana Sayfaya Git