Yüksek kira fiyatlarına ilişkin kanun teklifi

HDP Grup Başkanvekilleri yüksek kira fiyatlarının önlenmesi için tavan fiyat belirlemesi ve düşük gelirli yurttaşlara kira desteği sağlanması amacıyla Meclis’e kanun teklifi verdi.

Haberler 09.11.2021 - 00:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Grup Bakanvekilleri Meral Dan Beta ve Saruhan Oluç, Toplu Konut Kanunu, Sosyal Sigortalar Ve Genel Salk Sigortas Kanunu le Türk Borçlar Kanununda Deiiklik Yaplmasna ilikin Meclise kanun teklifi verdi.

KRALAR YÜZDE 35 ARTTI

Yurttalarn faizsiz ev sahibi olmasnn yolunun açlmas, yüksek kira fiyatlarnn önlenmesi için tavan fiyat belirlemesi ve düük gelirli yurttalara kira destei salanmas amacyla verilen teklifte u gerekçelere yer verildi:

* Toplu Konut Kanununa eklenen bir hüküm ile aylk net kazanc asgari ücreti geçmeyen kiiler ile asgari ücretli olan kiiler için konut inas ve bunlarn mülkiyeti için faizsiz kredi yönteminin uygulanmas suretiyle uygun koullarda konut edinme hakknn salanmas amaçlanmtr.

* Sosyal Yardmlama ve Dayanmay Tevik Kanununa eklenen bir madde aylk net kazanc asgari ücreti geçmeyen kiiler ile asgari ücretli olan kiilere asgari ücretin üçte ikisi orannda aylk kira yardm yaplmas hükme balanmtr. Nitekim ev kiralar son güncel verilere göre stanbul için yüzde 63 orannda artarken, Ankarada bu oran yüzde 35 olmutur. Bu oranlar nazara alndnda, stanbulda yaayan bir asgari ücretlinin kira miktarn denkletirebilmek için üzerine 924 TL eklemesi gerekmektedir. Ankarada ise ev kirasn ödeyen bir asgari ücretli ayn geri kalann 832TL ile tamamlamak zorunda kalmaktadr. Kiinin ald ücret ile barnma için ödemek durumunda kald rakam arasndaki dengesizliin yaratt maduriyetin giderilmesi için 2/3 orannda devlet destei elzemdir.

* Türk Borçlar Kanununa eklenen hüküm ile ev sahiplerinin fahi kira bedeli talep etmesi ve yüksek artlar gerçekletirmesi engellenerek, belirlenecek olan tavan fiyat uygulamasyla barnma hakknn önünde engel tekil eden pratiklerden birisi önlenmek istenmitir.

Ana Sayfaya Git