Yüksekdağ'ın Ankara'da yargılandığı dava

Eski HDP milletvekili Figen Yüksekdağ'ın, "terör örgütü yöneticiliği", "terör örgütü propagandası yapmak", "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet", "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" ve "suç işlemeye tahrik" suçlarından yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

Haberler 19.09.2017 - 11:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yüksekda, Ankara 16. Ar Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza ve nfaz Kurumlar kampüsündeki duruma salonunda görülen davaya katlmad. Yüksekdan avukatlar ile HDP E Genel Bakan Serpil Kemalbay ve parti sözcüsü Osman Baydemir ile baz HDPli milletvekilleri durumay izledi. Uluslararas Parlamentolar Birliinden bir temsilci de durumay takip etti.

Tutuklu bulunduu cezaevinden mahkemeye dilekçe gönderen Yüksekda, yarglamann yapld salonun deitirilmesi nedeniyle durumaya yeterli katlmn salanamadn belirterek, yarglamada aleniyet ilkesinin ihlal edildii ve savunma hakknn kstland gerekçesiyle durumaya katlmayacan bildirdi.

Bunun üzerine mahkeme, Yüksekdan tutuklu bulunduu cezaevine bir yaz yazarak sann Ses ve Görüntü Biliim Sistemi (SEGBS) salonunda hazr edilmesi talimatn verdi. Ancak, Yüksekda, SEGBS salonuna da gitmeyeceini beyan etti.

Yüksekdan avukatlarndan Sezin Uçar, tüm izleyicilerin alnabilmesi için durumann daha büyük bir salonda yaplmas talebiyle mahkemeye dilekçe sundu. Dier avukatlar da söz alarak, Fransa, ngiltere, talya ve Almanya barolarn temsilen gelen avukatlar ile yabanc temsilciler ve gazetecilerin salona alnmas yönünde taleplerini ilettiler.

Talepleri deerlendiren mahkeme, Uluslararas Parlamentolar Birliinden bir temsilcinin daha önce akreditasyon bavurusu yaptn ve durumay takip için kendisine izin verildiini, dier yabanclarn ise böyle bir bavuruda bulunmadn belirterek, avukatlarn taleplerini reddetti. Salonda aleniyet için yeterli sayda izleyici ve basn mensubu bulunduunu dile getiren heyet, yarglamay sürdürdü.

Bunun üzerine söz alan Yüksekdan avukat Gülseren Yoleri, anayasa ve uluslararas sözlemeler ihlal edilerek, 6 milyon seçmeni temsilen Meclise giren müvekkilinin siyasi bir kararla tutuklandn öne sürdü.

Müvekkilinin kaçma ve delil karartmasnn söz konusu olmadn savunan Yoleri, tahliye ve beraat talep etti.

Dier avukatlar da durumann Sincan yerine Ankara Adliyesinde, tüm izleyicileri alabilecek büyük bir salonda yaplmasn istedi.

Savunmalarn ardndan ara karar için görüü sorulan duruma savcs, sank avukatlarnn duruma salonuyla ilgili taleplerinin, dier salonlarda çok sankl davalarn görülmesi nedeniyle reddini talep etti. Savc, Yüksekdan bir sonraki celseye zorla getirilmesini istedi.

Daha sonra ara kararn açklayan mahkeme, duruma salonunda yeterli izleyici ve basn mensubu bulunduunu belirterek, avukatlarn aleniyet ihlaliyle ilgili taleplerini reddetti.

Sann durumalara katlmnn zorunlu olduunu belirten heyet, daha önce ifadesi alnan sank hakknda durumadan vareste tutulmasna yönelik bir talep de olmamas halinde zorla getirme karar verileceini bildirdi.

Yüksekda hakknda anlurfa ve Vanda görülen davalarn, bu dava dosyasyla birletirilmesi talebini kabul eden heyet, tahliye taleplerini reddederek, sann tutukluluk halinin devamna hükmedip durumay 6 Aralka brakt.

Ana Sayfaya Git