Yüksekdağ'ın Ankara'da yargılandığı dava

Eski HDP Van Milletvekili Figen Yüksekdağ'ın, "terör örgütü yöneticiliği", "terör örgütü propagandası yapmak", "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet", "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" ve "suç işlemeye tahrik" suçlarından yargılanmasına başlandı.

Haberler 05.07.2017 - 10:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ankara 16. Ar Ceza Mahkemesindeki durumaya, sank Yüksekda, kald Kandra F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevinden getirildi.

Durumaya katlmak isteyen çok sayda avukat ve izleyici bulunmas nedeniyle adliye dnda ve içinde geni güvenlik önlemleri alnd. Salonda duruma balamadan önce polis köpeiyle arama yapld.

Durumay, baz HDP milletvekilleri ve partililer izledi.

Sabahattin Sardoann bakanlk ettii durumaya, Yüksekdan savunmas için 125 avukat katld.

zleyicilerin salona smamas üzerine, baz avukatlarn Salonda iki sra polise ihtiyaç yok. sözlerine karlk Mahkeme Bakan Sardoan, Bence güvenlik için ihtiyaç var. Buna siz karar veremezsiniz. dedi.

Durumada baz avukatlar, olaanüstü hal kapsamnda çkarlan kanun hükmünde kararname (KHK) ile davalara girecek avukat saysnn snrlandrldn hatrlatt. Avukatlar, buna ilikin hükmün bu davada uygulanmamasn isteyerek, itirazlarn dile getirdi.

Savc Emre Giray Keskin, Yüksekda hakknda terör örgütü üyelii ve dier suçlardan açlan dava nedeniyle, avukat saysnn 3 ile snrlandrlmasna karar verilmesini istedi.

Dile getirilen itirazlarn ardndan Sardoan, ilgili KHK ile Ceza Muhakemesi Kanununun 149/2. fkrasna, Terör örgütü kapsamnda ilenen suçlar bakmndan kovuturmada sann en fazla 3 avukat bulunabilir hükmünün eklendiini hatrlatt.

Yüksekda hakknda terör örgütü üyeliinin yan sra bununla ilgili olmayan suçlardan da dava açldn belirten Sardoan, bu nedenle üç avukatla snrlama yaplmasnn savunma hakkn kstlayacan deerlendirerek, bu aamada sank hakknda bu hükmün uygulanmasna yer olmadna karar verdiklerini açklad.

- 8 ayr fezleke

HDPli Figen Yüksekda enolu hakknda anayasann 83. maddesi uyarnca yasama dokunulmazlnn kaldrlmas talebiyle 8 fezleke düzenlendi. Bu kapsamda, ilgili cumhuriyet basavclklarnca Adalet Bakanl Ceza leri Genel Müdürlüüne TBMMye sunulmak üzere yasama dokunulmazlnn kaldrlmas talebiyle fezlekeler gönderildi.

Fezlekelerde, Yüksekdan, deiik tarihlerde yapt konumalarda, PKK/KCK silahl terör örgütünün, terör, cebir ve iddet eylemlerini ve olgusunu meru gösterecek nitelikte beyanlarda bulunmak suretiyle terör örgütü propagandas yapmak eklinde gerçekleen eylemleri, Toplant ve Gösteri Yürüyüleri Kanununa muhalefet suç tipine uyan fiilleri ile halk kin ve dümanla alenen tahrik ve suç ilemeye alenen tahrik suçlarna ilikin eylemleri ile kamuoyunda 6-7-8 Ekim olaylar olarak bilinen olaylarn balangcnda HDP MYKsnda ve sonrasndaki açklamalara ilikin eylemleri yer ald.

Hakknda Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca hazrlanan iddianamede de Yüksekdan terör örgütü yöneticilii, konumalar için 7 kez terör örgütü propagandas yapma, Toplant ve Gösteri Yürüyüleri Kanununa muhalefet, 6-7-8 Ekim olaylarndaki eylemleri nedeniyle de halk kin ve dümanla tahrik, suç ilemeye tahrik suçlarndan hapisle cezalandrlmas talep ediliyor.

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca Yüksekda hakknda hazrlanan iddianame, Ankaraya gönderilmiti.

- Milletvekillii de düürülmütü

Van Milletvekili Figen Yüksekdan, terör örgütü propagandas yapmak suçundan cezalandrlmasna ilikin 27 Kasm 2013 tarihli kararn Yargtay tarafndan 22 Eylül 2016da onanmasnn ardndan milletvekillii düürülmütü.

Yargtay Cumhuriyet Basavcl, kesinleen hapis cezas nedeniyle Yüksekdan siyasi parti üyeliini de düürdü.

Siyasi Partiler Kanununun, terör eyleminden mahkum olanlarn siyasi partilere üye olamayacaklarna ilikin hükmü gerei Yüksekdan üyeliinin düürüldüü, kararn geçen hafta kendisine tebli edildii örenildi. Yüksekda, HDP E Genel Bakanl görevini de yürütemiyor.

Yüksekda, terör örgütünün propagandasn yapt gerekçesiyle cezaya çarptrlmas nedeniyle Kandra F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapal Ceza nfaz Kurumunda bulunuyor.

Ana Sayfaya Git