Yüksekovalı 8 bin 550 aileye 'psiko sosyal' destek

HAKKARİ Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, 78 gün sokağa çıkma yasağının uygulandığı Yüksekova İlçesi ile buradan Hakkari'ye göç eden ailelerle 'psiko sosyal destek çalışması' yapıyor. Bu çalışmalarda 8 bin 550 aileye ulaşıldı, bunlardan 2 bin 218 aileye 2 milyon 775 bin 415 lira yardım yapıldı.

Haberler 07.01.2017 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yüksekovada hendeklerin kapatlmas ve barikatlarn kaldrlmas için 13 Martta sokaa çkma yasa ilan edilerek operasyonlar balatld. 78 gün süren sokaa çkma yasann ardndan 30 Mays 2016da ksmi olarak kaldrlan ve halen saat 23.00 ile 06.00 arasnda sokaa çkma yasann uyguland ilçede birçok ev kullanlamaz hale geldi. Hakkari Aile ve Sosyal Politikalar l Müdürlüü de ailelerin ihtiyaçlarnn belirlenmesi için Yüksekova lçesinde ve sokaa çkma yasann ilan edilmesinden sonra Hakkariye göç eden ailelerle birebir görüüp psiko- sosyal destek çalmas yapt. Hakkari Aile ve Sosyal Politikalar l Müdürü Mehmet Akif Bildirici, 8 bin 550 kii ile yüz yüze görümeler yapldn bu görümelerde önemli verilere ulatklarn belirtti.

LçENN YÜZDE 93Ü GÖç ETT

lçede sokaa çkma yasanda çatmalarn youn olarak yaand Güngör, Cumhuriyet ve Orman Mahalleleri bata olmak üzere ilçenin dier mahallelerinde yaplan anket çalmasnda ailelere sorulan, ailenin teme ihtiyaçlar karlanyor mu? sorusuna yüzde 18i evet, yüzde 62si ksmen, yüzde 20si de karlanmyor cevabn verdi. Yasak süresince baka bir yere göç edildi mi? Sorusuna ise yüzde 93ü evet, yüzde 7si hayr cevab verdi.

YASAKTA 367 ÖRENC OKULU BIRAKTI

Hakkari Aile ve Sosyal Politikalar l Müdürü Mehmet Akif Bildirici, yaptklar psiko-sosyal destek çalmalarnda 8 bin 550 aileye ulatklarn belirterek öyle konutu:

Bu ailelerden ulatmz toplam nüfus says da 49 bin 330 kii. Yüksekovada bu oranlara da baktmz zaman, göç edip de geri dönmeyen aileler hariç, ulamadmz aile says çok az miktarda. Bu ulatmz 8 bin 550 aileden yaptmz çalmalar sonucunda 2 bin 218 aileye 2 milyon 775 bin 415 lira sosyal-ekonomik yardm kapsamnda yardmda bulunduk. Yine bu ihtiyaç analiz sonuçlarna göre yaptmz çalmalarda 594 ailenin salk hizmetine ihtiyac olduunu tespit ettik ve bu alilerin Salk Müdürlüüne yönlendirmesini yaparak hastanelerde tedavi olmalarn saladk. Yasak süresince Yüksekovada 367 örencinin okulu braktn da gördük. Bununla ilgili Milli Eitim Müdürlüü ile irtibata geçip bu örencilerin niçin okulu braktklar ile ilgili ekiplerimiz çalma balatt.

YALI VE ENGELLLERE YARDIM

Yaplan çalmalar kapsamnda 165 aile arasnda 2022 yasa kapsamnda olduu halde herhangi bir ilem yapmayan yallarn olduunu gördüklerini belirten Bildirici, onlara da danmanlk hizmeti vererek yasadan yararlanmalarn saladklarn söyledi. 249 ailede engelli çocuklara evde bakm hizmeti verdiklerini de söyleyen Bildirici, konumasn öyle sürdürdü:

Ailelerde yaptmz çalmalarda ailelerin ekonomik, sosyal, psikolojik durumlarn irdeledik. Ailelerin konut durumlarn, konutlarn içinde yaayp yaamadklar durumlarn da sorguladk. Özellikle Cumhuriyet ve Orman Mahallelerinde yaayan ailelerin göç ettikleri dier mahallelerde iki veya daha fazla ailenin ayn aile ortamnda yaadklarn tespit ettik. Ortalama 8 bin 550 ailenin yüzde 12sinde 2 ailenin bir konutu kullandklarn gördük. Yüzde 3 orannda da 2den fazla 3 yada 4 ailenin derme çatma ayn evde yaadklarn tespit ettik. Bu ailelerimize Sosyal Yardmlama ve Dayanma Vakf tarafndan kira destei veriliyor. Ailelere temel ihtiyaçlarnz karlanyor mu? Sorusuna tamamen karlanyor diyenlerin oran yüzde 18, ksmen karlanyor diyenlerin says yüzde 62, karlanmyor diyenlerin oran da yüzde 27.

Ana Sayfaya Git