Yurt dışı uçuş yasağı ne zaman kalkacak?

Yurt dışı uçuş yasağı ne zaman kalkacak? sorusunun cevabını Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu verdi. Haziran ayı içerisinde 40 ülkeye uçuş yasağının kaldırılacağı açıklandı.

Haberler 05.06.2020 - 13:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yurt d uçu yasa ne zaman kalkacak? sorusunun cevabn Ulatrma ve Altyap Bakan Adil Karaismailolu verdi. Haziran ay içerisinde 40 ülkeye uçu yasann kaldrlaca açkland.

Ulatrma ve Altyap Bakan Adil Karaismailolu, Haziran aynda kademeli olarak 40 ayr ülkeye uçularn balatlmasnn planlandn bildirdi.
Ulatrma ve Altyap Bakan Adil Karaismailolu, korona virüs tedbirleri çerçevesinde durdurulan yurt d uçularyla ilgili yazl açklamada bulundu. Korona virüs (Kovid-19) ile mücadelede tedbirlerini maksimum seviyede alarak 1 Haziranda iç hat uçularn balatan Türkiye, d hat uçularnn balatlmas için de 92 ülke nezdinde giriimlere balad. Bu çerçevede youn diplomasi gerçekletiren Ulatrma ve Altyap Bakan Adil Karaismailolu, Haziran aynda kademeli olarak 40 ayr ülkeye uçularn balatlmasnn planland müjdesini verdi.

lk aamada d hat uçularnn karlkl açlmas ile ilgili 15 ülke ile ön mutabakat yapldn ifade eden Bakan Karaismailolu, D hat uçular için 92 ülke ile ibirliimiz devam ediyor. Kurulular ve muhatap ülkeler ile uçularn emniyetli bir ekilde yaplmas noktasnda görüüyoruz. Halihazrda d hat uçularn karlkl açlmas için Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyeti, Avusturya, Litvanya, Srbistan, Kazakistan, Arnavutluk, Beyaz Rusya (Belarus), Birleik Arap Emirlikleri, Moldova, Özbekistan, Ukrayna, Fas, Ürdün, Sudan ve talya ile mutabakat saladk ifadelerini kulland.

Pandemi döneminde dünyann bütün ülkelerinin benzer tedbirleri aldn kaydeden Bakan Karaismailolu, Covid-19a kar tüm dünya kendi çapnda tedbirlerini ald. Ülkeler d hat uçularn azaltarak hatta kapatarak salgn önleme çabasna giriti. Ancak tüm dünyada mücadelede önemli bir eii geride braktmz düünüyoruz. Artk küresel olarak balarmza, ticaretimize devam etmek durumundayz. Yeniden bismillah diyoruz. Yola çkyoruz aktarmnda bulundu.

Haziran aynda kademeli olarak balatlacak d hat uçularna ilikin detaylardan bahseden Bakan Karaismailolu, 10 Haziran tarihi itibariyle; Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyeti, Bahreyn, Bulgaristan, Katar, Yunanistana, 15 Haziran tarihi itibariyle; Almanya, Avusturya, Azerbaycan, çek Cumhuriyeti (çekya), Hrvatistan, Hong Kong, sviçre, Japonya, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Litvanya, Macaristan, Polonya, Romanya, Srbistan, Singapur, Slovenya, Tacikistana, 20 Haziran tarihi itibariyle; Hollanda, Kazakistana, 22 Haziran tarihi itibariyle; Arnavutluk, Bosna Hersek, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Güney Kore, rlanda, Karada, Krgzistan, Letonya, Lüksemburg, Norveç, Slovakya ve 25 Haziran tarihi itibariyle; Belçika olmak üzere uçular balatmay planladklarn bildirdi.

BAKANLIKLARIMIZLA KOORDNASYONUMUZ çOK GÜçLÜ

D hat uçularnn yeniden balamas konusunda Salk, Dileri, Kültür ve Turizm Bakanlklar ile youn i birlii içinde olduklarn vurgulayan Bakan Karaismailolu, uçularda vatandalarn salnn ön planda tutulacan ve uygulanacak tedbirlerin bu aamada öneminin hayati olduunu kaydetti.
Salk Bakanl tarafndan 20 Mays tarihinde alnan karar çerçevesinde salgn kapsamnda yurt dndan planl uçularla Türkiyeye gelen vatandalarn 14 günlük izolasyonlarnn, havalimanlarnda yaplan muayeneleri sonrasnda kendi evlerinde yaplacan hatrlatan Bakan Karaismailolu, u ifadeleri kulland:

Bu kapsamda, yurt dndan planl uçularla yeni gelecek kiilerin havaliman içinde belirlenen alanlarda muayeneleri yaplacak ve semptomlar deerlendirilecek. Muayenesi yaplan kiilerin iletiim ve adres bilgileri Halk Sal Yönetim Sistemine (HSYS) snr girii bölümünde kayt altna alnacak. Havalimannda yaplan muayeneleri srasnda semptom yönünden üpheli görülen kiiler, havalimanlarnda izolasyon alanna alnacak ve 112 araclyla ilgili ehirlerin l Salk Müdürlüü tarafndan belirlenen hastaneye yönlendirilecek. Yaplan deerlendirmede herhangi bir semptom belirlenemeyen kiilere onam formlar imzalatlacak ve kendi imkanlaryla evlerine ulamalar, kendi evlerinde 14 günlük izolasyonlar salanacak. Bu süre zarfnda da aile hekimleri tarafndan izlemleri yaplacak. Evde Covid-19 Hastas/Temasls zlem (Karantina) Bilgilendirme ve Onam Formunun da doldurulmas gerekecek. Havalimanlarnda yolculara uygulanacak testler, ücret durumu ve sonuçlar pozitif çkan yolculara ilikin ilemler ve süreçler Salk Bakanl, Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüü, Halk Sal Genel Müdürlüü ve l Salk Müdürlüklerinin koordinasyonunda gerçekletirilecek.

Ülke olarak küresel salgna kar verilen milli mücadelenin takdire ayan olduuna vurgu yapan Bakan Karaismailolu, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann önderliinde Ulatrma ve Altyap Bakanlnn çalmalarna durmadan, ylmadan, yorulmadan, kesintisiz olarak devam edeceini belirterek, Güçlü Türkiye için elbirlii ile üreteceiz mesajn verdi.

Ana Sayfaya Git