Yurt-Kur'da neler oluyor

Türkiye genelinde üniversite öğrencileri kalacak yurt bulamazken Diyarbakır’da yüz binlerce lira kira bedeli ödeyen Kredi Yurtlar Kurumu'na ait yurtlar ise sinek avlıyor. Kayıtlı öğrenci yok denecek kadar az bulunuyor.

Haberler 26.10.2016 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda bulunan Kredi Yurtlar Kurumuna ait yurtlardan akllara durgunluk veren keyfiyetler yaanyor. Ülke genelinde örencilerin büyük bölümü yurt bulmakta zorluk çekerken, Diyarbakrda bulunan KYK ya ait örenci yurtlarnda kapasitelerinin oldukça yüksek olmasna ramen çok az sayda kaytl örenci olmas akllarda soru ireti brakyor. Kira bedellerinin yüksekliiyle dikkat çeken bu yurtlarda milyonlara lira haksz yere, birilerinin cebine indiriliyor.

AYLIK 550 BN LRA KRA

Kredi Yurtlar Kurumuna ait ehir merkezindeki üç örenci yurdunun 3ünün de, kiralk binalardan olmas dikkat çekerken, her ay 550 bin civarnda kira ödeniyor. Türkiyenin dört bir yannda örenci yurt bulamazken, söz konusu üç yurttaki örenci says, bir yurt kapasitesi kadar olmuyor. Üç örenci yurdunun da, Dicle Üniversitesinden kilometrelerce uzakta, olmas bu nasl, keyfiyet dedirtiyor.

YURTLARDA ÖRENC YOK

5 bin 700 civarnda örenci kapasitesine sahip yurtlarda kalan örenci says ise 2 bini bulmuyor. Örencilerin, yurtlarn üniversiteden uzak olmas ve araç bulmakta güçlük çektikleri için, yurtlar tercih etmezken, Yurt Kurun bina kiralama sistemiyle örenci yurdu oluturmay hangi kriterlere göre yapt ise bilinmiyor.

PE PEE BNALAR YIKTIRILDI

Akllara durgunluk veren keyfiyetlerin yaand Kredi Kurtlar Kurumunun, yurt oluturmaya balamasnn hemen ardndan, Diyarbakrdaki Kredi Yurtlar Kurumuna ait kendi örenci binalarn pe pee depreme dayanakl deil raporlar düzenlenerek ykmna balanlmas da, birilerine rant temin etmeye yönelik mi sorusunu gündeme getirdi.

YURTLER VE KAPASTELER,

Skandal uygulamalarn yaand Diyarbakrdaki yüz binlerce lira ödenerek kiralanan binalarn, örenci kapasitesi, kalan örenci says ve ödenen kira bedeli ise öyle.

HALT BN VELT YURDU

Merkez Balar ilçesinde bulunan Halit Bin Velit Erkek örenci yurdu, 15 yllna kiralanarak sözleme imzalanm.

Kurum buras için aylk 200 bin lira kira bedeli ödüyor. 1520 kiilik kapasitesi bulunan örenci yurdunda kayt yaptran örenci says ise; 350 civarnda. Bu yurt, Sur ilçesine bal olan Dicle Üniversitesinden 10 kilometre uzaklkta bulunuyor.

SÜLEYMAN BN HALT YURDU

Süleyman Bin Halit Kz örenci yurdu da, merkez Balar ilçesinde bulunuyor. Bu yurt ön protokolle 15 yllna kiraland. Yeni öretim ylnda faaliyete sokulan ve aylk olarak, 340 bin TL kira ücreti verilen yurt 2700 kiilik kapasiteye sahip. Ancak yurda bu yl kayt yaptran örenci says 500 civarnda bulunuyor.

MEHMET AKF ERSAN YURDU

Öte yandan, merkez Kayapnar ilçesinde bulunan Mehmet Akif Ersoy erkek örenci yurdu ise 1514 kiilik kapasiteye sahip. 5 yllk kira sözlemesi yaplan yurttaki örenci says, bin civarnda. Bu yurdun kira sözlemesinin de uzatlaca ifade ediliyor.

YURTLAR ÜNVERSTEDEN UZAK

Kredi Yurtlar Kurumunun Dicle Üniversitesinin konumu ve bulunduu bölge göz önüne alnmadan, hangi kriterlere göre bu yurtlar kiralad sorgulanrken, örencilerin bu yurtlar tercih etmemesinin banda, ulam ve üniversiteden uzak ve sosyal donatlara sahip olmay geliyor. Örenciler, Üniversite ehrin bir uçunda, yurtlar ehrin dier uçunda. Bu nasl bir mantk, anlam deiliz. Her ilde, üniversiteye yakn, yurtlar ina ediliyor, kiralanyor. Ama Diyarbakrda, bilinçli olarak ehrin bir dier uçunda, kiralama yaplm. diyerek sorguluyor.

FETÖ ÜNVERSTESNE YAKIN

Merkez Balar ilçesinde yüz binlerce lira ödenerek kiralanan Kz ve Erkek Örenci yurtlarnn, özellikle bir süre önce FETÖ terör örgütü kapsamnda kapatlan Selahaddin Eyyubi Üniversitesine, çok yakn olmas dikkat çekerken, FETÖnün aklyla m yurtlar kiraland sorusunu gündeme getirdi. Bu üniversitenin kurulmasnn hemen ardndan, Süleyman Bin Halit Kz Örenci Yurdunun, kiralama sözlemesi imzalanarak, inaatna baland. Kira sözlemesinin de 15 yl olarak, belirtilmesi dikkat çekici.

KAMPANYALARA RAMEN GELEN YOK

Yurt Kur l Müdürlüü, bo yurtlara örencilerin gelmesine yönelik kampanyalar düzenlemeye balad. Yaplan kampanya ve afi ile reklamlara ramen, örencilerin ilgi göstermedii belirlendi.

YURT MÜDÜRLER KARI KOCA

Skandallar zincirinin hakim olduu Diyarbakr Kredi Yurtlar Kurumunda ailece idarecilik yapld ortaya çkt. Halit Bin Velit Erkek Örenci Yurdunun müdürü E. A olurken, Süleyman bin Halit Kz Örenci Yurdunun Müdürü ise ei S.Ann olmas dikkat çekiyor. S.Ann ksa süre önce görev yapt rnaktan, Diyarbakra tayin edildii belirlendi.

KAMUOYU ADINA SORUYORUZ?

1- Türkiye genelinde üniversite örencileri kalacak yurt bulamazken Diyarbakrda yüz binlerce lira kira bedeli ödeyen Kredi Yurtlar Kurumuna ait yurtlar neden sinek avlyor?

2- Yurtlarn Üniversiteye yakn olmas gerekirken neden onlarca kilometre uzaklktaki bölge seçildi?

3- Bahse konu olan yurtlarn daha önce FETÖ operasyonu kapsamnda kapatlan Selahattin Eyyubi üniversitesine uzaklklar bir kilometreyi bulmazken. Bu yurtlarn hepsinin ayn bölgede olmas ve bu kapatlan Üniversiteye bu kadar yakn olmas bir tesadüf mü? Yoksa planlanm uygulama m?

4- Yurt müdürlerinin evli bir çift olmas tesadüf mü? Yoksa birileri tarafndan özellikle mi seçildi?

Ana Sayfaya Git