Yüzbaşının Telefonundan Talimat Vermiş

Diyarbakır'da FETÖ'dan yargılanıp, 13 yıl hapis cezası alan öğretim üyesi Tokgöz'ün darbe girişimi gecesi yüzbaşının telefonuyla talimat verdiği iddia edildi.

Haberler 31.08.2018 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda Fetullahç Terör Örgütü/Paralel Devlet Yaplanmasna (FETÖ/PDY) yönelik davada yarglanan ve 13 yl 4 ay hapis cezasna çarptrlan Dr. Ör. Üyesi Orhan Tokgöze ilikin kararn gerekçesi açkland.

Diyarbakr 8. Ar Ceza Mahkemesinin gerekçeli kararnda, Tokgözün, terör örgütünün gizli haberleme program ByLock programn furkan58 adyla kulland, Merkez Kayapnar ilçesinde darbe giriiminin gerçekletii gece Saffet kod isimli, örgütün jandarmadan sorumlu firari imamnn çars üzerine, Serdar kod isimli jandarma yüzba Serkan Alemdar örgüt evine götürdüü ve telefonuyla örgüt üyesi askeri personele talimat verdii belirtildi.

Saffet kod isimli örgüt üyesinin, evine toplad örgüt imamlarna, sorumlu olduklar askeri personeli aramalar konusunda talimat verdii aktarlan kararda, unlar kaydedildi:

Bunun üzerine öretmenlerin (imamlarn), örencileri (askeri personeli) aradklar, bu aramalar da Tokgözün örencisi olan yüzba Alemdarn telefonuyla yaptklar tespit edilmitir. Darbe giriiminin olduu gece terör örgütünün bu faaliyetinin tespit edilmesi üzerine, gerek aranan kiilerin numarann tandk olmas nedeniyle açmalar, gerekse de daha sonra askeri bir personel tarafndan baka bir askeri personelin aranmasnn olaan karlanabilecei ve bu ekilde aramann amacnn sorgulanmayaca öngörülmütür. Darbe giriimi gecesi Alemdarn telefonundan tamam askeri personel olan örgüt üyeleri aranp, skyönetimin balad ve bunun FETÖ tarafndan yapld kaydedilerek, gerekenleri yapmalar yönünde talimat verildii açktr.

- ByLock kulland tespit edildi

Gerekçeli kararda, darbeyle ilgili hiçbir eylem ve davrannn olmadn, tank beyanlar dnda dosyada bir delil bulunmadn ve bu beyanlarn çelikili olduunu savunan sank Tokgözün, örgütün gizli haberleme arac olan ByLock programn kullandnn belirlendii kaydedildi.

Kararda, Tokgöze ait Bank Asya hesabnn youn bir ekilde kullanldnn ve sank ile FETÖ üyesi olmak suçundan hakknda yakalama karar bulunan A.T. arasnda sk ve düzenli aktarm olduunun tespit edildii aktarld.

Sann üzerinden çkan dijital materyallerde de FETÖ eleba Fetullah Gülene ait birçok kitap, görsel ve videonun yan sra örgütün kapatlan kurumlarndan gelen mesajlarn bulunduu belirtildi.

- Örgüt üyesi olduu sonucuna varld

Gerekçeli kararda, darbe giriimi gecesi askeri personelden sorumlu mahrem imamlarla hareket ederek, örgüt evinde bulunmas, ByLock kullanmas ve Bank Asya hesabn youn olarak kullanmas dikkate alnan sank Tokgözün, suçtan kurtulmaya yönelik savunmalarna itibar edilmedii ve FETÖ/PDY üyesi olduu sonucuna varld vurguland.

Dönemin Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi anestezi bölümünde görev yapan sank Dr. Ör. Üyesi Orhan Tokgöz, tutuklu yargland davada, Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçuna yardm ettii gerekçesiyle 13 yl 4 ay hapis cezasna çarptrlmt.

Ana Sayfaya Git