Yüzbinler Bekliyor!

2000 yılından sonra emekli olanların maaşlarında düzeltme sağlayacak intibak yeniden gündeme geldi. Anayasa Mahkemesi’nin kararı dört gözle beklenirken, uzmanlar seyyanen zammın şart olduğunu belirtti.

Haberler 09.07.2017 - 10:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

2000 ylndan sonra emekli olanlarn maalarnda düzeltme salayacak intibak yeniden gündeme geldi. SSK ve Ba- Kurlular için getirilecek intibak ile maalarda 355 liralara varan artlar meydana gelecek. Bunun için emeklilerin gözü, kula Anayasa Mahkemesinde.

Kamu Denetçilii Kurumu (ombudsman) tarafndan hakl bulunan ancak idare mahkemesi ve Yargtaydan olumsuz yant alan Türkiye Emekliler Dernei üyesi brahim Avc, konuyu Anayasa Mahkemesine tamt. Avcnn Anayasa Mahkemesine yapt bavurunun sonucu merak ediliyor. Anayasa Mahkemesinin 2000 yl ve sonrasnda emekli olanlara intibak yolunu açacak bavuruyu ksa sürede deerlendirmesi bekleniyor. Eer mahkeme, 2000 yl öncesine ilikin intibak düzenlemesinin yürürlük maddesinin iptali yönünde karar verirse, emeklilere intibak zamm yolu açlacak.

SEYYANEN ARTI ART

6 ayda bir enflasyona balantl olarak yaplan maa zamlar ile emekliler enflasyona ezdirilmiyor olsa da milyonlarcasnn temel maalar düük olduu için artlar tatmin edici olamyor. Uzmanlar, bu yüzden emeklilere seyyanen zam yaplmasnn art olduu üzerinde duruyor. Geçen sene emeklilere yaplan 100 liralk (bazlar için 200 lira) seyyanen zam benzeri bir artn taban ücretleri yükselteceini belirten uzmanlar, en düük maan brüt asgari ücret kadar olmas gerektiini vurguluyor. Bu gerçekleirse hem maduriyetler hem maalar arasndaki uçurum azalacak.

KARAR HERKES KAPSAYACAK

2000 ylndan önce emekli olmu SSKllar için intibak çkartlm, 2 milyon emeklinin maana zam yaplmt. Bu intibaktan Ba- Kurlular yararlanamamt. Özellikle 1 Ocak 2000 emeklileri madur olmu ve yine 2000 sonras emekli olan vatandalar düzeltme istemilerdi. Ayn prim ve yl çalmasna ramen farkl zamanlarda emekli olanlar arasndaki maa uçurumunu giderecek intibak düzenlemesi talepleri mahkemelere de tanmt. çkacak karar, 2000 yl ve sonrasnda emekli olan herkesi kapsayacak.

ETLK STYORUZ

TÜRKYE Emekliler Dernei (TÜED) Bakan Kazm Ergün, mutlu ve refah içerisinde bir yaam sürmenin, ülkenin kalknmasnda aln teri bulunan emeklilerin en doal hakk olduunu belirtti. Aylklara promosyon verilmesi, 30 yl üzeri hizmet süresine denk gelen ikramiyelerin ödenmesinin emeklileri mutlu eden gelimeler olduunu vurgulayan Ergün, unlar kaydetti: ntibak ile prim kazançlar ve prim ödeme gün saylar ayn olanlarn, emekli olduklar tarihlere baklmakszn eit aylk alabilmeleri için intibak yaplmaldr. Hükümetimiz, 2000 öncesi emeklilerin intibaklarn yapm ve farkllklara son vermitir.

Ana Sayfaya Git