Zırhlı araçlar şehirde olmasın

Üyeleri Cihan Can'ın ölümüne neden olan zırhlı araç sürücüsünün serbest bırakılmasına tepki gösteren İMO Diyarbakır Şube Başkanı Murat Demir, yönetmeliklere tabi olmayan zırhlı araçların şehir içinde kullanımının yasaklanmasını istedi.

Haberler 04.01.2020 - 11:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

naat Mühendisleri Odas (MO) Diyarbakr ubesi, 27 Aralkta çevik kuvvet polisine ait zrhl otobüsün ezerek öldürdüü üyeleri Cihan Cana ilikin oda binasnda açklama yapt. TMMOB Diyarbakr l Koordinasyon Kurulu temsilcilerinin katld açklamada, naat Mühendisi Cihan Cann fotoraflar tand.

ÜPHELNN SERBEST BIRAKILMASI

Açklama yapan MO Diyarbakr ube Bakan Murat Demir, 27 Aralkta meslektalar Cihan Cann iyerinden çkp evine gitmek isterken iyerinin yaknndaki cadde üzerinde çevik kuvvet zrhl servis aracnn çarpmas sonucu feci ekilde hayatn kaybettiini hatrlatt. Olay anna dair görüntülerin olmasna ramen basna yansyan haberlere göre, daha önceden üphelinin lehine hazrlanan ifadeyle zanlnn delilleri karartma üphesi gözetilmeden serbest brakldn kaydeden Demir, üphelinin hali hazrda görevine devam ettiini söyledi.

Demir, Görüntülerde, meslektamz çarpma sonucu yere dütükten sonra zrhl aracn hareket etmeye çalt için aracn altnda sürüklendii açkça görülmesine ramen araç sürücüsü , aracn odunlar üzerinden geçtii için sarsnt olduunu sandm eklinde ifade vermesi, 2017de Lice ilçemizde zrhl araç çarpmas sonucu hayatn kaybeden Pakize Hazar davasnda verilen zrhl araçlarn patlamaya dayankl olan araçtan dardaki sesin kolay kolay duyulmadn, ancak çok yaknda ve yüksek sesle barlmas durumunda bu sesin duyulaca ve yine 27 Nisan 2016da Diyarbakr kent merkezi askeri zrhl aracn çarpmas sonucu ölen 55 yandaki Hatun Elhuman davasnda, sank kolluk kuvvetinin avukat Söz konusu olayn gerçeklemesinde müvekkilim kusurlu deildir. Buradaki olay tamamen yayann ar kusurundan kaynaklanmaktadr. ki buçuk metre ön cam yükseklii olan kirpi aracn kullanan müvekkilimin maktulü görmesi beklenemez eklinde yapm olduu müdafi savunmasn bize hatrlatmaktadr dedi.

CEZASIZLIK POLTKASI

TMMOBa bal Diyarbakr ve stanbul Makine Mühendisleri Odasndan bilirkiilerin inceledii rapora göre, Trafik Kanununa tabi olmayan bu araçlarn muayene olmadn, yaya koruyucu sensörlerinin olmadn kaydeden Demir, unlar söyledi: Özellikle Araç mal Montaj Yönetmelii kapsam dnda olan bu araçlarn kstl çevre görü yeteneine sahip olmalarna ramen ehir içinde bu kadar yaygn ve özensizce kullanm aslnda bize bölgede son 10 ylda 16s çocuk 6s kadn toplam 37 kiinin hayatn kaybettii, 85 kiinin yaraland ve bir ksmnn kalc fiziki kayplarla yaamlarn sürdürmek zorunda kald, en az 64 zrhl araç çarpmas olaynn neden durdurulamadnn bir açklamas gibi duruyor. Kazalarn youn yaand son on yla baktmzda ülke de esen iddet rüzgarndan OHAL ve uygulamalarndan, uygulanan sava politikalarndan kaynakl ehir içine doldurulan zrhl araçlar trmanan gerilim atmosferinde iyice geliigüzel ve bana buyruk ekillerde caddelerde sokaklarda gezinmekte ve bu sonuçlara sebep olmaktadr. Bu cezaszlk politikas bu tür kazalar tevik etmektedir.

EHR çNDE YASAKLANSIN

Teknik açdan bu kadar kusurlu olmasna ramen kanunlara ve yönetmeliklere tabi olmayan bu araçlarn mevcut halleriyle ehir içinde kullanmnn yasaklanmasn isteyen Demir, kazalara karan oförler hakknda soruturmalarn daha salkl ve caydrc olacak ekilde sonuçlanmas gerektiini söyledi.

Ana Sayfaya Git