Zamlar vatandaşı canından bezdirdi

Son dönemlerde neredeyse bütün tüketim kalemlerine gelen zamlara tepki gösteren vatandaşlar, zamların önüne geçilmesini istediler.

Haberler 30.08.2019 - 11:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elektrik, su, doalgaz, benzin gda gibi birçok tüketim malzemesinde üst üste gelen zamlar, bata asgari ücretle çalan vatandalar olmak üzere toplumun tamamn ciddi ekilde olumsuz etkiliyor.

Türkiyede üretimin olmay, dolara endeksli piyasalar, ham maddenin ithal edilmesi, hatta tarm ülkesi olmamza ramen tarmsal ürünlerin dahi ithal edildii bir dönemde, hazr tüketime younlamak zorunda kalan vatandalar elde ettii gelirle geçimini salamakta zorluk çekiyor.

Dolar kurundaki düüle birlikte halk temel tüketim ürünlerinde bir indirim beklerken, geçtiimiz gün Enerji Piyasas Düzenleme Kurumu tarafndan (EPDK) doalgaz fiyatlarna yüzde 13,73 ila yüzde 14,97 orannda zam yapldnn duyurulmas aknln yan sra tepkiyle karland.

Yaanan bunca olumsuzluun yan sra pe pee gelen zamlar ise vatanda canndan bezdiriyor. Yaplan zamlardan ikyet eden vatandalar LKHAya deerlendirmelerde bulundular.

STANBUL

Üretim ve istihdam olursa zamlara gerek kalmaz

Türkiyede tarm ve sanayinin çok gerilerde olmasndan dolay devletin tüketim kalemlerine zam yaparak açn kapatmaya çaltn belirten Selçuk Buraç, istihdam ve üretim olmad müddetçe durumun bu ekilde devam edeceini söyledi.

Buraç, Son zamanlarda elektrie, doalgaza ar zam geliyor. Bu Türkiyede olmak zorunda. Bundan sonra baka bir hükümet de gelse böyle olacak. çünkü Türkiyede üretim yok. Üretim olmayan yerde devlet açn kapatmak için sigaraya, telefona, doalgaza, elektrik ve suya yüklenecek.

Bunu yaparken de bir kaleme üst üste zam yapmayacak. Arka arkaya zam yaptnda millet mrldanmaya balayacak. Türkiyede tarm ve sanayi geride. Üretim de yok, isizlikte var. Bütçede açk çkt zaman ne olacak? Benzine zam gelecek, benzine zam geldiinde dierlerine de arka arkaya zam gelecek. Bundan önceki de böyle olmad m? Durumu hiç iyi görmüyorum ama yapabilecekleri bir ey yok. çünkü aç kapatmak zorundalar. Yrtk devaml büyürse pantolon ayaktan düer. Hükümet pantolonu ayaktan düürmemek için bunu yapyor. Ne zaman üretim ve istihdam olur, ne zaman insanlar rahatlar o zaman zam gelmesine gerek kalmaz. eklinde konutu.

Ne yapacamz ardk

Emekli olan vatandalardan Mehmet Kaya ise Evladm ben emekliyim zaten. Konumann bir anlam yok. Mahvolmuuz, geçinemiyoruz. Cebimde u anda 4 TL para var. Ne yapacamz ardk. Deli danalar gibi dolayoruz. Halimiz bu. diyerek yaplan zamlara tepki gösterdi.

ANLIURFA

Yüksek gelen elektrik faturasn ödemekte zorlandklarn belirten giyim maazas ileten Ramazan Göven, öyle konutu:

Son bir yl içerisindeki zamlarn maallah ard arkas kesilmiyor! Üst üste zamlar geliyor. Buras bir giyim maazas olmas sebebiyle hep aydnlatma hem de içerisini serin tutmak gerekiyor. Malumunuz anlurfa Türkiyenin en scak kenti. çeriyi serin tutmak amacyla mecburen klima çaltryoruz. Klimay çaltrmazsak içeri çok scak oluyor. Kimse içeri girmek istemiyor. Klimay da çaltrsak bu sefer elektrik parasnn altndan kalkamyoruz. Zaten milletin alm gücü dümü, satlarmz bu durumdan ciddi bir ekilde etkilenmitir. Bu artlarda bir personel maa kadar bin 500 ile 2 bin lira arasnda elektrik faturas ödemek bize çok ar geliyor. Neredeyse i saatleri içerisinde karanlkta sat yapmaya balayacaz.

Zamlarn önünün alnmas gerekir

Bin liradan aa gelen elektrik faturamz yok. Bin lira, bin 200 lira, bin 500 lira elektrik faturas geliyor. diyen Göven, Neredeyse partime çalan bir elemann maliyeti kadar. Evde ise en son 250 lira civarnda fatura geldi. Bu zamlarn artk önünün alnmas lazm 18 yldr bu devleti idare ediyorlar. Birçok kurum özelleti bu kurumlarn banda da Elektrik Kurumu geliyor. Madem hantal kurum olduu için özelletirdiniz. Sözününüz arkasnda durum bu hantallnn faturasn bize çkarmasnlar. Bu zamlarn hepsinin önünün alnmas gerekir.

Urfann 50 derece scanda vantilatör bile kullanamyoruz

Elektrik faturasnn yüksek gelmesi korkusuyla 50 derece scaklkta vantilatör bile kullanmadklarn söyleyen üniversite örencisi ükrü ahin, 2018 -2019 yl elektrik fiyatlarna baktmzda yüzde 30luk bir zam gözüküyor. Ama bunun tüm vergilerini eklediimizde hemen hemen yüzde 100 zam gelmitir. Vergilerle beraber kullanmdan daha fazla bir fatura ödüyoruz. Bu yüzden madur durumdayz. Benim son ödediim elektrik faturas 116 lira elektrik faturas ödedim. Örenci evinde kalyorum. Kaldm evde birçok beyaz eya yoktur. Sadece televizyon, buzdolab, çamar makinesi olmasna ramen bu kadar elektrik faturas ödemiim. Evimizde en basit vantilatördür ama elektrik faturalar fazla gelmesin diye Urfann 50 derece scanda vantilatör bile kullanamyoruz. çünkü faturalarn yüksek gelecei korkusunu yayoruz. dedi.

Elektrik faturalar yüksek geldii için klima çaltramyoruz

Yaplan zamlara ve yüksek gelen elektik faturasna tepki gösteren esnaf Mustafa Durmaz, Yaplan zamlar özellikle bizleri çok madur ediyor. Bir esnaf olarak gelirlerimiz giderlerimizi karlayamyor. Biz markette merubat, yourt ve süt ürünleri satyoruz, ürünleri souk tutmamz gerekiyor. Elektrik faturas çok geldiinden dolay biz geceleri buzdolabn derecesini düürmek zorunda kalyoruz. Bundan dolay da merubat ve dier ürünler soumuyor. Soumadndan dolay satlmyor ya da çürüyor. Öncelikle yaplan zamlardan kurtulmamz lazm. Elektrik fiyatlarna son bir yl içerisinde yüzde 30un üzerinde bir zam yapld. Türkiyenin en scak ehrinde yayoruz. Klima almz ama elektrik faturalar yüksek geldii için çaltramyoruz. Son ay 900, önceki ay 850, ondan önceki ay ise 800 lira elektrik faturas geldi. eklinde konutu.

BTLS

Ekonomi sknts Türkiyeyi yiyip bitiriyor

Elektrik irketlerine kar devlettin çözüm odakl projelerin sunmas gerektiini belirten Erhan Kaya Ayda nerdeyse elektrie yüzde 20-30 zam geliyor. Bir esnaf olarak elektrik faturalarm doru dürüst yatramyorum. siz güçsüz adam nasl ödeyecek? Haddinden fazla zam geliyor. Ekonomi sknt Türkiyeyi yiyip bitiriyor. Faturalar ödemekte elbette zorlanyoruz. güç yok. Hükümetin bu konuya bir el atmas lazm. Özellikle VDA, TEDA gibi kurumlara kar devletin gerekli tedbirleri alp, çözüm odakl projeler yapmas gerekiyor. Tükettiimizden daha fazlasn sayaç okuma, kaçak kullanm bedeli ve dier vergilere ödüyoruz. Milletin kulland kaçan parasn niye biz ödeyelim? diye sordu.

Bazlarn doyurma adna yaplan bu zamlar, vatanda ciddi anlamda madur ediyor

Elektrik zamlar esnaf ve vatandalar çok zor durumda braktn belirten Hüsnü Eribol, Ksa aralklarla üst üste gelen zamlar, bizleri gerçekten madur ediyor. Elektrik faturasna baktmzda tüketim bedeli olarak yaktmz 50 TLlik faturaya 150 liraya kadar bir fatura karmza çkyor. TRT pay, trafo kayp bedeli ve benzeri muhtelif bedellerle vatandan srtna bindirilerek neden bu hale getiriliyor anlam deiliz? unu kimse unutmasn ki vatandan desteini arkasna almayan hiçbir güç ve irade kalc deildir. Bugüne kadar mevcut iktidar ayakta kalmsa bu vatandalarn sayesindedir. Ksa sürede sklkla zamlarla halka yüklenen hükümetler ksa ömürlü olmular. Türkiye, ekonomi kazanç elde edebilecek cennet bir konumdadr. Yer alt ve yer üstü kaynaklar bakmnda çok zengin bir ülke. Fakat bunu halkn faydasna kullanamyor. Elektrie gelen zamlar gereksizdir. Bazlarn doyurma adna yaplan bu zamlar, vatanda ciddi anlamda madur ediyor. Bu maduriyetlerin ortadan kaldrlmas ve bundan sonra zamlarn yaplmamas için gerekli admlarn atlmas gerekiyor. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git