Zehir Haritası Çıkarılıyor

Türkiye'de uyuşturucu kullanımına ilişkin güncel verilerin elde edilebilmesi ve yeni yol haritasının belirlenebilmesi amacıyla, ülke genelinde öğrencilere yönelik anket çalışması yapılacak

Haberler 10.10.2017 - 10:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede uyuturucu kullanmna ilikin güncel verilerin elde edilebilmesi ve yol haritasnn belirlenebilmesi amacyla, ülke genelinde örencilere yönelik anket çalmas yaplacak.

Örencilerin kimlik bilgilerinin yer almayaca anket çalmalar, örneklem belirleme yöntemi kullanlarak okullarda gerçekletirilecek. Anket çalmas, 14-19 ve 19-24 ya grubunu kapsayacak ve durum tespiti yaplabilmesi için belirli aralklarla tekrarlanacak.

TBMM Salk, Aile, çalma ve Sosyal ler Komisyonu Bakan Vural Kavuncu, uyuturucu kullanmyla mücadelenin küresel bir halk sal sorunu olduunu belirterek, bu kapsamda özellikle çocuk ve gençlerin korunmas, maddeye ulamn engellenmesi, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin salanabilmesi için Türkiyede önemli çalmalara imza atldn söyledi.

Corafi konumu itibaryla Türkiyenin riskli bir bölgede yer aldn ifade eden Kavuncu, özellikle terör örgütlerinin beslendii kaynaklardan birinin uyuturucu ticareti olduunun altn çizdi. Kavuncu, Terör odaklarnn uyuturucuya bal olan kaynaklar nedeniyle Türkiye hedefte olan bir ülke. dedi.

Türkiyede uyuturucu kullanm oranlarnn Avrupa ile ayn olmadn ancak tamamen elimine etmek için mücadelenin kararllkla sürdürüleceini belirten Kavuncu, Avrupada oranlar çok daha yüksek düzeyde seyrediyor. Türkiyeye ilikin elimizdeki veriler, 2011de yaplan ankete dayanyor. Resmi verilere göre, ülkemizde 1 milyon 300 bin kullanc var. diye konutu.

UYUTURUCU LE MÜCADELEY TERÖRLE MÜCADELEYLE E DEER GÖRÜYORUZ

Kavuncu, uyuturucu kullanm oranlarna ilikin yeni verilerin elde edilebilmesi amacyla çalma yürütüldüünü anlatarak, unlar kaydetti:

Bu rakamlar güncelleyeceiz. Rakamlarn artm olmas büyük bir ihtimal. Uyuturucu ile mücadeleyi terörle mücadeleyle e deer görüyoruz. Sayn Cumhurbakanmzn da ifadeleri bu yöndeydi.

2014 ylnda Babakanlk genelgesi ile Uyuturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu oluturuldu. Mücadeleyi üç noktaya oturttuk. Bunlar, arzla mücadele, taleple mücadele ve iletiim noktasndaki mücadele. Uyuturucu ile mücadele sadece polisiye tedbirlerle çözülebilecek olan bir konu deil. Aileden balayarak, risk zamanl tanmlama, erken tan, danmanlk, tedavi, tedavi sonras uyum ile devam etmeli. Bamly tekrar hayata kazandrma ve takip gibi çok yönlü aamalar oluturan çok paydal ekilde hareket edilmeli. Bu mantkla bu kurul oluturuldu ve hayata geçirildi. Ben de 2 yldr kurulda koordine misyonunu yürütüyorum.

ANKET çALIMASI YAPILACAK

Yürütülecek çalma kapsamnda öncelikle uyuturucu kullanmna ilikin ülke genelinde durum tespiti yaplacan ifade eden Kavuncu, öyle devam etti:

Durum tespitinde neredeyiz, ne yaptk, neyi baardk, neyi baaramadk diye bakacaz. Özellikle neyi baaramadmz görmek lazm. Bir eyi kamuoyunda gizleme durumunda deiliz. Bu iin daha yaygnlat yönünde gözlemlerimiz var, Cumhurbakanmzn da tespitleri var. Sokaklarda yürek burkan, toplum vicdannda yer etmi görüntülerle karlayoruz. Bu durumla daha aktif mücadele edilmesi gerekiyor.

Bu kapsamda, uyuturucu ile mücadelede nerede olduumuzu tespit etmek için yeniden istatistiki anket çalmalar olacak. Buna ilikin çalmalarmz balad. Bu anket çalmalarnda özellikle Milli Eitim Bakanl nezdinde yürütülecek ESPAD (Alkol ve Dier Uyuturucu Kullanmna Yönelik Avrupa Okul Anketi Projesi) çalmas kapsamnda, 14-19 ya aralndaki lise grubu aratrlacak. ESPAD çalmas Türkiyeye özgü bir çalma deil, Avrupa Birliinin de bir çalmas. Bu, bir anket sistemiyle oluuyor. Eitim uzmanlar ve psikologlar tarafndan, uzun süre ankette yer alacak sorularn sorulma ekli ve içerii ele alnd. Uzmanlar, anket için çok ciddi özen içindeler.

Anketler, okullarda yaplacak. Anket, özel bir örneklem belirleme yöntemi üzerinden yaplacak. Türkiyenin bütün okullarnda olmayacak. Bunun için istatistik uzmanlar TÜK ile birlikte çalyor. Belirleyici örneklem saysna bal olarak gerçekleecek.

Kavuncu, anketlerde kiisel bilgilerin kesinlikle yer almayacann altn çizerek, simlerini yazmadan anket formunda kendilerine yöneltilen sorular cevaplayanlar, belirlenen kutuya atacak. Okul, snf ayrm yaplmayacak. Anketler, genel bir havuzda toplanacak. dedi.

ÜNVERSTE GENçLERNE YÖNELK DE çALIMA YAPILACAK

Risk faktörlerinin illere göre de deitiine dikkati çeken Kavuncu, öyle devam etti:

Örneklemle her ilden okullar belirlenecek, tüm okullarda olmayacak. Bu, belirli aralklarla yaplarak, deerlendirilecek. Bu ekilde soruna önce tan konulacak. Öte yandan 19-24 ya grubu üniversite gençliinde de bir çalma yaplacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanl tarafndan yürütülen çalma, üniversite gençliini kapsayacak.

Anket çalmalarnn, mümkün olduunca standartlatrlm ekilde tekrarlanabilirlii ve güvenirlilii en yüksek düzeyde olan çalmalar olmasn arzu ediyoruz. Bu anketleri sürekli yapmak durumundayz. çünkü, çalmalarn toplumdaki karln görmemiz lazm. Bunun dnda genel olarak tüm popülasyonla alakal TÜBM (Türkiye Uyuturucu ve Uyuturucu Bamll zleme Merkezi) yani uyuturucu ve uyuturucu bamllyla mücadele kapsamnda çileri Bakanl bünyesinde yer alan baka bir kuruluumuz var, onlar da çalma yapacak. Ayrca Yeilayn yürütmekte olduu çalmalar var.

UYUTURUCU VE BAIMLILIKLA LGL MÜCADELE SYASET ÜSTÜ BR KONU

TBMM Salk, Aile, çalma ve Sosyal ler Komisyonu Bakan Kavuncu, uyuturucu kullanm yana ilikin çeitli spekülasyonlarn olduunu belirterek, Lise çanda da kullananlar var. Baz sentetik bamllklarnn az miktarda da olsa aa dütüüne ilikin veriler var. Baz abartl sözlerin olduu da muhakkak. Alt yanda baml var eklindeki açklamalar da doru deil. deerlendirmesinde bulundu.

Uyuturucu ve bamllkla ilgili mücadeleyi siyaset üstü bir konu olarak gördüklerinin altn çizen Kavuncu, Parlamentoya getirdiimiz yasalarda ortak olarak herkesin mutabk olduu, kimsenin itiraz etmedii maddeler, bu maddelerdi. Konuya böyle yaklatklar için herkese teekkür ediyorum. diye konutu.

Ana Sayfaya Git