Zehir tacirleri pandemi fırsatı

Dünya pandemide yeni satış yöntemleri geliştiren zehir tacirleri ile savaşıyor Dünya bir yandan pandemiyle mücadele ederken aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülkenin güvenlik güçleri de pandemi şartlarında yeni satış yöntemleri geliştiren zehir tacirleriyle savaşıyor.

Haberler 08.09.2020 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaplan son operasyonlarda uyuturucu sevkiyatnda dezenfektan kutularnn kullanld, kapal dükkanlarda uyuturucu yapld tespit edilirken, çok sayda uyuturucu madde de ele geçirildi.

çocuk Koruma ve Bakm Hizmetleri Program Bakan Ör.Gör. Bar Tuncer, çileri Bakanlnca hazrlanan uyuturucu raporunda pandemi artlarnn etkisinin youn olarak sürdüü Ocak-Haziran 2020 döneminde uyuturucu tacirlerinin salgn bir frsat olarak deerlendirdiklerinin görüldüünü söyledi. Tuncer, stanbulda son dönemde düzenlenen operasyonlarda piyasa deeri 35 milyon liraya varan uyuturucu madde ele geçirildiini, üphelilerin koronavirüs salgn nedeniyle evlerinden çkmayan kiilere kurye klna girerek uyuturucu sattnn yetkililerce ortaya çkarldn kaydetti.

BAIMLILAR KIRMIZI/YEL REçETEL LAçLARA YÖNELYOR

Ör.Gör. Bar Tuncer rapor ile ilgili u bilgileri paylat çileri Bakanlnca yaynlanan 2020 ylnn ilk alt ayna ilikin uyuturucu ile mücadele raporuna göre, 1 Ocak-22 Haziran tarihlerinde ülke genelinde 63.281 uyuturucu operasyonu düzenlendi. Operasyonlarda, 21 ton 461 kilogram esrar, 4 ton 463 kilogram eroin, 1 ton 76 kilogram metamfetamin, 506 kilogram skank, uyuturucu yapmnda kullanlan 434 kilogram kimyasal madde, 332 kilogram bonzai, 225 kilogram kokain, 87 kilogram afyon sakz, 1 kilogram amfetamin, 1.455.367 adet sentetik ecza, 930.109 adet captagon, 16.830.497 kök haha ve 10.503 litre asetik anhidrit ele geçirildi.

2020 ylnn ilk alt aynda yaplan operasyonlarda kök kenevir ve ecstasy yakalamalarnda rekor krldna dikkat çeken Bar Tuncer, operasyonlarda 13.100.069 kök kenevir ve 5.499.811 adet ecstasy ele geçirildiini belirtirken, 1 Ocak-22 Haziran tarihleri arasnda yaplan 6 aylk operasyonlarda krmz/yeil reçeteye tabi sentetik ecza olarak isimlendirilen ilaçlardan toplam 1.455.367 tablet yakalandn kaydetti. Pandemi döneminde kulland, istedii uyuturucu maddeye ulaamayan insanlarn krmz-yeil reçeteli ilaçlara yönelmesiyle bu ilaçlarn kötüye kullanm oranlar artyor deerlendirmesini yapan Tuncer, Türkiyede gerçekleen uyuturucu olaylarnn yarsnn (yüzde 45) esrar kullanm olduunu söyleyerek Dünyadaki esrar kullanm artna bal olarak ülkemizde de esrar kullanm oran halen devam eden pandemi döneminde art gösterebilir dedi.

AVRUPADA EVLERDE ESRAR DEPOLANIYOR PANDEM STRES, UYUTURUCUYA YÖNELTYOR

Avrupa bata olmak üzere tüm dünya genelinde uyuturucu kullanmnda Covid-19 pandemisine bal artlar görüldüünü belirten Bar Tuncer, Avrupa Uyuturucu zleme Merkezinin açklad verileri, Alnan verilere göre baz ülkelerde pandemi srasnda cannabis (esrar) kullanm artt. Bamllarn uyuturucu madde temininde sorun yaamamak için evlerinde esrar depoladklar belirlenirken esrarn yannda alkol, benzodiazepinler ve dier ilaçlarn kötüye kullanmnda da art gözlenmi durumda sözleriyle deerlendirdi.

ABDde Recovery Village isimli bamllk tedavi merkezlerinin yapt güncel bir aratrmada, COVID-19 salgn sürecinde stres ve akl sal sorunlarnn yannda alkol ve uyuturucu kullanmnda da art olduunun ortaya çktn söyleyen Tuncer, Sentetik uyuturucularn temini zorlatrldndan Birleik Krallkta evsiz insanlar arasnda eroin ve alkol kullanmn artt, Berlinde ise ketamin kullanmnda art görülmü durumda. Goldenseed (Kaliforniyada esrar markas) Aratrmas ise kullanclarn esrar tedarik edememe korkusu ile kar karya kaldklarn göstermekte. Tüm bu verilerle madde kullanmnn pandemi srasnda artarak devam ettii açkça görülmektedir eklinde konutu.

ZEHR TACRLER SOSYAL MEDYAYI DA KULLANIYOR

Pandemi döneminde insanlarn yaadklar korku, endie, stres, kayg sonucu uyuturucu kullanmnn arttn, bunun yannda uyuturucu tacirlerinin Coronavirüs salgnn da bir frsat olarak kullanarak uyuturucu imalat ve ticaretini yeni koullar dorultusunda yeniden düzenlediklerini görmekteyiz diyen Altnba Üniversitesi çocuk Koruma ve Bakm Hizmetleri Program Bakan Ör.Gör. Bar Tuncer, Uyuturucu madde kaçakçlar yeni artlara çok hzl bir biçimde uyum salayarak, Darknet (karanlk internet), ifreli uygulamalar ve sosyal medyay kullanarak uyuturucu madde kaçakçlna devam ediyorlar. Son dönemlerde darknet, sosyal medya ve ifreli uygulamalar üzerinden uyuturucu madde kaçakçlnda art gözlemleniyordu. Pandemi süreci bu rakamlarn daha da artmasna ve uyuturucu ticaretinin bu mecralara daha da çok kaymasna neden olabilir deerlendirmesini yapt.

Ana Sayfaya Git