Zerzevana tarih dersi!

MEB ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca hayata geçirilen proje ile Diyarbakır'ın Çınar ilçesindeki Ovabağ Ortaokulu öğrencileri, 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi'nde ders işledi.

Haberler 08.11.2019 - 10:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çnar ilçesine 13 kilometre uzaklkta bulunan, 124 metre yükseklikteki kayalk tepenin üzerine kurulu, Roma Döneminde askeri gazino olan Zerzevan Kalesinde örenciler için derslik ve atölye oluturuldu. Milli Eitim Bakanl ile Kültür ve Turizm Bakanl tarafndan imzalanan Müze ve Ören Yerlerinin Dersliklere Dönütürülmesi protokolünde ilk adm atld.

ÖRENCLERE AçIK HAVADA DERS

çnar Milli Eitim Müdürlüü Ar-Ge Birimi ve Zerzevan Kalesi Kaz Bakanl, Zerzevan ile Kültürümü Öreniyorum Projesini hayata geçirdi. Proje kapsamnda lçe Milli Eitim Müdürlüüne bal 10 ortaokulun 5inci snf örencileri, Zerzevan Kalesine gidip, kurulan atölyelerde çeitli etkinlikler gerçekletirdi. Atölyede örenciler, Zerzevan Kalesindeki eserlerin minyatürlerini yaparak, sergiledi.

HAYAL GÜçLERNE GÖRE TASARIM

çnar Kaymakam Selami Kaya Kalede görülen bu derste örencilerin kültürel miras korumas hedefleniyor derken, Zerzevan Kalesi Kaz Heyeti Bakan Doç. Dr. Aytaç Cokun Kale hem snf hem de tasarm atölyesine dönütü. çocuklar kendi hayal güçlerine göre kaleye ilikin tasarm yapyor, tarih, arkeoloji ve kültür bilincini öreniyor dedi.

Diyarbakrda, Milli Eitim Bakanl (MEB) ile Kültür ve Turizm Bakanlnn imzalad protokol çerçevesinde hayata geçirilen Müze ve Ören Yerlerinin Dersliklere Dönütürülmesi Projesi kapsamnda örenciler 3 bin yllk Zerzevan Kalesinde ders iledi.

çnar ilçesindeki Ovaba Ortaokulu örencileri, Zerzevan ile Kültürümü Öreniyorum etkinliinde tarihi kalede eitim ve tarihi motiflerin yer ald alçdan çanak, çömlek yapt.

Kaz Bakan Doç. Dr. Aytaç Cokun ve ekibinde yer alan görevliler, örencilere, kalenin tarihi ve sürdürülen arkeolojik kazlarla ilgili bilgi verdi.

çnar Kaymakam Selami Kaya, yapt açklamada, kültürel miras bilincini kazandrmak ve tarihin korunmasn salamak amacyla örencilerin kalede ders ilediini söyledi.

Okulda kültürel miras dersinin ilendiini ifade eden Kaya, Kalede görülen bu derste örencilerin kültürel miras korumas hedefleniyor. çocuklarmza tarih bilincinin alanmas ve kültürel mirasn korunmas anlamnda önemli bir hizmet verdiimizi düünüyorum. dedi.

- Binlerce örenci eitim görecek

Doç. Dr. Aytaç Cokun da, proje ile Zerzevan Kalesinin derslie dönütüünü dile getirerek, kaleye gelen örencilerin sosyal bilgiler, tarih ve kültür eitimi aldn aktard.

çocuklarn arkeolojik anlamda kalede yaplan kazlarla ilgili de bilgi sahibi olduunu anlatan Cokun, unlar kaydetti:

Kale hem snf hem de tasarm atölyesine dönütü. çocuklar kendi hayal güçlerine göre kaleye ilikin tasarm yapyor, tarih, arkeoloji ve kültür bilincini öreniyor. Proje dier ilçelere de yaylacak. Binlerce örenci oluturacamz snf ve tasarm atölyelerinde eitim görecek.

Örencilerden Dilan Yüksel kaleyi ilk kez ziyaret ettiini söyleyerek, Hep snfta ders iliyorduk. Bugün ise hava çok güzel darda ders iledik. Tarihi kale çok güzel ve arkadalarmzla tasarm yapyoruz. ifadelerini kulland.

Ramazan Özen, kaleyi ilk kez gördüünü dile getirerek, öretmenleriyle yaptklar etkinlikten dolay mutlu olduunu belirtti.

Etkinlie, çnar lçe Milli Eitim Müdürü Mehmet Aziz de, öretmenler ve örenciler katld.

- Zerzevan Kalesi

Askeri yerleim antik yol güzergahnda, 124 metre yükseklikte kayalk bir tepede bulunan Zerzevan Kalesi, Amida ile Dara arasnda stratejik bir noktada yer alyor. Konumu itibaryla bütün vadiye hakim, antik ticaret yolu üzerinde, geni bir alan kontrol altnda tutan, Roma snr garnizonu olan kale, Romallar ve Sasaniler arasnda büyük mücadelelere sahne oldu.

Romadaki ismi Samachi olan yerleimin ilk ina edildii dönem hakknda devam eden kazlar ile kesin bilgilere ulalacak. Yerleimin surlar ve yaplar Anastasios I (MS 491-518) ve Justinianos I (MS 527-565) dönemlerinde onarlarak bazlar ise yeniden ina edilerek mevcut haline getirildi.

60 dönümlük alanda 12-15 metre yüksekliinde ve 1200 metre uzunluunda sur kalnts, 21 metre yüksekliinde gözetleme ve savunma kulesi, kilise, yönetim binas, konutlar, tahl ve silah depolar, yer alt ibadethanesi, snaklar, kaya mezarlar, su kanallar ile 54 su sarnc bulunan kale üstü kadar alt ile de tarihe k tutuyor.

Ana Sayfaya Git