Zeydan Cezası Onandı

Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi, HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan'ın, "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan çarptırıldığı 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasını onadı.

Haberler 04.05.2018 - 09:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

5inci Ar Ceza Mahkemesince terör örgütüne yardm etmek ve terör örgütü propagandas yapmak suçlarndan 8 yl 1 ay 15 gün hapis cezasna çarptrlan tutuklu HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydann cezas onand. Kesinleen kararn TBMM Genel Kurulunda okunmas halinde Abdullah Zeydann milletvekilliinin düürülecei örenildi.

Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevinde 4 Kasm 2016dan beri tutuklu bulunan HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, Diyarbakr 5inci Ar Ceza Mahkemesince 14 Temmuz 2017 günü, terör örgütüne yardm etmek ve terör örgütü propagandas yapmak suçlarndan 8 yl 1 ay 15 gün hapis cezasna çarptrld. Zeydann avukatlarnn bavurusu üzerine dosyay deerlendiren Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi, savunma hakknn kstland gerekçesiyle kararn bozulmasna hükmetti. Bozma kararnn ardndan Zeydann yeniden yarglamas Diyarbakr 5inci Ar Ceza Mahkemesinde yapld. Yarglama srasnda Edirneden Diyarbakra getirilip ifadesi alnan Abdullah Zeydan, suçu ve suçluyu övme ve Toplant ve Gösteri Yürüyüleri Kanununa muhalefet suçlarndan beraat ederken, terör örgütüne yardm etmek suçundan 5 yl ve terör örgütü propagandas yapmak suçundan 3 yl 1 ay 15 gün olmak üzere, toplam 8 yl 1 ay 15 gün hapis cezasna çarptrld.

Sank avukat Mahsuni Karamann hapis cezas verilmesine, Cumhuriyet savcsnn ise baz suçlardan beraat karar verilmesine itiraz üzerine dosyay yeniden inceleyen Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 4üncü Ceza Dairesi, her iki tarafn da istinaf taleplerini reddetti. Zeydana 2 suçtan verilen hapis cezasn kesin olarak onayan stinaf Mahkemesi, dosyay yerel mahkemeye gönderdi. ki suçtan ayr ayr verilen hapis cezalar 5 yldan fazla olmad için dosyann Yargtaya gönderilmeyecei ve kararn kesinletii örenildi.

STNAF MAHKEMES: KARARDA HUKUKA AYKIRILIK YOK

stinaf Mahkemesi kararnda; yerel mahkemenin kararnda usule ve esasa ilikin herhangi bir hukuka aykrln bulunmad, delillerde ve ilemlerde herhangi bir eksiklik olmad, ispat bakmndan deerlendirmenin yerinde olduu ifade edildi. Kararda bir isabetsizlik görülmedii anlaldndan istinaf bavurularnn esastan reddine karar veren mahkeme, Zeydana ceza verilen eylemlerin doru olarak nitelendirildii, kanunda öngörülen suç tiplerine uyduu ve cezalarn kanuni balamda uygulandn vurgulad.

stinaf Mahkemesi, sank hakknda verilen sonuç ceza miktar, mahkemenin tutukluluun devamna ilikin gerekçesi ile tutuklulukta geçirilen süre göz önüne alnarak sann tahliyesine ilikin talebin de reddine karar verdi.

KARAR MECLSTE OKUNURSA MLLETVEKLL DÜECEK

Kararla birlikte HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydana, terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardm etmek ve terör örgütü propagandas yapmak suçlarndan ayr ayr verilen cezalarn 5 yl ve daha az olmas ve Yargtay temyiz yolu kapal olmas nedeniyle kesinleti. Cezann kesinlemesine ilikin tezkerenin TBMM Genel Kurulunda okunmas halinde Zeydann milletvekilliinin düürülecei örenildi.

Ana Sayfaya Git