Zeytin Dalı Harekatı'nda 782 hedef imha edildi

Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK), Zeytin Dalı Harekatı'nın başlangıcından bu yana PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ mensubu 1931 terörist etkisiz hale getirildi, Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait uçaklar tarafından 782 terör hedefi imha edildi.

Haberler 25.02.2018 - 12:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Genelkurmay Bakanlndan yaplan haftalk bilgilendirmede, yurt içi ve dnda PKK/KCK/PYD-YPG ve DEA bata olmak üzere terör örgütleriyle mücadeleye ilikin bilgi verildi.

Buna göre, PKK/KCKnn barnma amaçl ve yurt içine geçi güzergah olarak kulland alanlarn temizlenmesi amacyla balatlan operasyonlarda 28 terörist etkisiz hale getirildi.

Operasyonlarda 20 piyade tüfei, bir keskin nianc tüfei, 9 tabanca, 825 muhtelif hafif silah mühimmat, 16 el bombas, top mühimmat, 3 bombaatar mühimmat, roketatar mühimmat, 2 antipersonel mayn, 640 kilogram amonyum nitrat, 8 fünye, 67 muhtelif arjör, 2 telsiz ve patlayc yapmnda kullanlaca deerlendirilen 75 mutfak tüpü ele geçirildi.

23 el yapm patlaycnn imha edildii operasyonlarda teröristlere ait 4 silah mevzisi, snak, barnak, maara ve depo kullanlamaz hale getirildi.

Bölücü terör örgütünün en önemli finansal kaynaklarndan kaçakçlkla mücadeleye yönelik snr hattnda alnan tedbirler sonucu 103 bin 610 paket kaçak sigara, 400 gram uyuturucu, 52 litre kaçak akaryakt ve 2 kaçak cep telefonu ele geçirildi.

Etkili hudut denetim ve kontrolleriyle snrlardan yasa d yollardan geçmeye çalan 6 bin 864 kii yakaland.

Son bir haftada düzenlenen operasyonlarda 3 asker ehit oldu, 2 asker yaraland.

- Frat Kalkan Harekat

Suriyenin kuzeyinde hudut güvenliini salamak, terör örgütü DEAn tehdit ve saldrlarn önlemek, yerinden edilenlerin yurtlarna dönüüne katk salamak, sivilleri korumak ve yaanan terör olaylarndan zarar görmesini engellemek amacyla düzenlenen Frat Kalkan Harekat kapsamnda TSK unsurlarnca desteklenen Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Azez ve Cerablus arasndaki 243 yerleim yeri ile 2 bin 15 kilometrekare alan kontrolü altnda tutuyor.

Bab bölgesinde patlayc ve mayn arama/temizleme çalmalar sürdürülürken terör örgütü KCK/PYD/YPG/PKK ve DEA mensuplarnn Afrinden douya, Münbiçten batya doru olabilecek saldrlarn durdurmaya yönelik tedbirlerin uygulanmasna devam ediliyor.

Harekat kapsamnda özellikle Azez-Mare ile Münbiç bölgesinden yaplan taciz ve saldrlara meru müdafaa kapsamnda karlk verilirken bölgede yürütülen normalleme çalmalarna katk salanyor.

- dlibdeki faaliyetler

dlibde Astana görümeleri kapsamnda atekesin etkinliinin artrlmas, çatmalarn sona erdirilmesi, insani yardmlarn ihtiyaç sahiplerine ulatrlmas, yerlerinden edilenlerin evlerine dönüü için uygun artlarn salanmas ve ihtilafn barçl yollarla çözülmesi için uygun koullarn oluturulmasna destek salamak amacyla Türk Silahl Kuvvetleri birlikleri, Gerginlii Azaltma Kontrol Gücü olarak görev yapyor.

Bu kapsamda 13 Ekim 2017de 1 Numaral Gözlem Noktas, 23 Ekim 2017de 2 Numaral Gözlem Noktas, 19 Kasm 2017de 3 Numaral Gözlem Noktas tesis edilirken yl içinde de çalmalara devam edildi.

TSK tarafndan 5 ubatta 6 Numaral Gözlem Noktas, 9 ubatta 7 Numaral Gözlem Noktas, 15 ubatta da 8 Numaral Gözlem Noktas oluturuldu.

Dier gözlem noktalarnn açlarak faaliyete geçirilmesine yönelik çalmalar sürdürülürken TSK unsurlar, bölgedeki görevlerini Astana görümelerinde garantör ülkelerce mutabk kalnan angajman kurallar çerçevesinde yürütüyor.

- Zeytin Dal Harekat

TSK tarafndan hudutlarda ve bölgede güvenlik ve istikrar salamak amacyla Suriyenin kuzeybatsndaki Afrin bölgesinde PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAa mensup teröristleri etkisiz hale getirmek, dost ve karde bölge halkn bunlarn bask ve zulmünden kurtarmak maksadyla 20 Ocak saat 17.00de balatlan harekat sürüyor.

Harekat, Türkiyenin uluslararas hukuktan kaynaklanan haklar, Birlemi Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) terörle mücadeleye ilikin özellikle 1624, 2170 ve 2178 sayl kararlar ile BM sözlemesinin 51inci maddesinde yer alan meru müdafaa hakk kapsamnda, Suriyenin toprak bütünlüüne saygl olarak yürütülüyor.

Harekatn planlama ve icrasnda yalnzca teröristler ve bunlara ait barnak, snak, mevzisi, silah, araç ve gereçler hedef alnrken sivillerin ve çevrenin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösteriliyor.

Harekatn balangcndan itibaren özellikle harekat alanndaki dini ve kültürel yaplar, tarihi eserler ve arkeolojik kalntlarla kamu yararna faaliyet gösteren tesisler, TSK unsurlarnn hedefleri arasnda yer almyor.

Hava Kuvvetleri Komutanlnca, harekatta uluslararas hukuk ve anlamalar tarafndan yasaklanan mühimmat kullanlmyor, bu tür mühimmat, TSKnin envanterinde de yer almyor. Harekat kapsamnda kara ate destek vastalar da ayn esaslarla hareket ediyor.

- Harekat, silahl çatma hukukuna uygun

Kullanlan silah ve mühimmat dahil tüm faaliyetler, silahl çatma hukukuna uygun ve meru zeminlerde yürütülüyor.

Harekatn balangcndan itibaren Hava Kuvvetleri Komutanlna ait uçaklar tarafndan terör örgütleri PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAa ait 782 hedef imha edildi.

Harekat kapsamnda u ana kadar bölgeden elde edilen bilgilere göre, en az 1931 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEA terör örgütü mensubu etkisiz hale getirildi.

Hava harekat ve kara ate destek vastalaryla desteklenen kara harekat, planland ekilde baaryla devam ediyor.

Terör örgütü mensuplaryla girilen çatmalarda bugüne kadar 32 asker ehit oldu, 183 asker yaraland.

Ana Sayfaya Git