Zihinleri Boğuyor

Dünyada milyonlarca çocuk tarafından izlenen bazı çizgi filmlerde, bilinçaltı yöntemlerle ölüm, cinsellik, şiddet ile gerçek üstü unsurlara yönelik olumsuz mesajlar verildiği belirtildi.

Haberler 14.09.2018 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzmanlar, sekiz yldr çeitli televizyon kanallarnda yaymlanan Adventure Time isimli çizgi filmin final sahnesinde iki ana karakter arasnda ecinsel iliki olduunun itiraf edildiine dair haberleri anmsatarak, baz yapmclarn çizgi filmlerde üniseks karakterlere arlk vermesinin çocuklarda kiilik bozukluklar ile sebepsiz depresyonlara neden olabileceini kaydetti.

Doç. Dr. Fahri Temizyürek, subliminal mesajlarda cinsellik vurgusunun önemli bir yere sahip olduunu, hedef kitlesi çocuk olan çizgi filmlere dikkat edilmesi gerektiini söyledi.

çocuklara yönelik çizgi filmlerin ilevlerinin öretmek, doruyu göstermek, elendirmek ve elendirirken eitmek olduunu ancak her çizgi filmde bu ilevleri yerine getirmek için olumlu mesaj verilmediini aktaran Temizyürek, Görünen masum mesajlarn ardnda çizgi film yapmcsna ait görü, inan veya felsefeye göre ekillenen mesajlar var. Bilinçaltna seslendii için etkisi dier mesajlardan daha hzl ve geni olan subliminal mesajlarn var olduu sav geni kitlelerce kabul ediliyor. çizgi filmlere ölüm, cinsellik, iddet, gerçek üstü unsurlar ve milli duygular ypratan olumsuz mesajlarn bilinçalt ikna yöntemleri ile gizleniyor. diye konutu.

- 25. kare tekniiyle subliminal mesaj

Temizyürek, çizgi filmlerde, çocuklar fark ettirmeden etkilemek için kullanlan tekniin dolayl anlalr bilinçalt olaylar snflandrmasna girdiini, mesajlarn görüntülü yaynlara 25. kare tekniiyle yerletirildiini ifade etti.

çocuklarn geliim süreçlerine uygun bir ekilde gelecee hazrlanmas gerektiini belirten Temizyürek, Bunu yaparken de sapkn duygulardan mutlaka kaçnlmaldr. çocukta psikolojik ve ruhsal geliimini olumsuz etkileyecek davranlardan, konuma ekillerinden, giyimden hatta seçilen kyafetlerden davran biçimlerine kadar birçok noktaya kadar özen göstermeliyiz. dedi.

Günümüzde üniseks olarak ifade edilen giyim tarznn olduunu anmsatan Temizyürek, bunun son derece tehlikeli olduunu kaydetti.

Temizyürek, insanlarn bir cinsiyeti olduunu, bu nedenle hem erkek hem de kadn için bir kyafet algsn doru bulmadn dile getirerek, Yaratl itibaryla da erkeklerin farkl, kadnlarn farkl özellikleri vardr. Giyimde, davran biçimleri ve konumalarda mutlaka bunu dikkate almalyz. Bunu böyle yapmazsak daha ilerleyen yalarda bireyde ruhsal çöküntülere, psikolojik travmalara sebep olabiliriz. Hiç üphesiz, özellikle çocuklar üzerine hazrlanan programlar ve baz filmlerin derin anlam ve mesajlar içerdiini tahmin etmek hiç de zor deil. deerlendirmesini yapt.

Kz çocuklarnn kadn, erkek çocuklarn ise erkek karakterlerle özdeletirildiini vurgulayan Temizyürek, öyle devam etti:

Baz yapmclar, çizgi filmlerde üniseks karakterlere arlk vermektedir. Bu mantkla oluturulmu bir çizgi filmi izleyen çocuk kendi cinsiyetinin farkna varmakta zorlanacak, hangi toplumsal rolü benimseyeceini bilememekten kaynaklanan huzursuzluu yaayacaktr. Günümüzde insanlarn artk kadn-erkek eklinde deil de kadn-erkek-belirsiz eklinde tasnif edilmesi esef vericidir. Bu durum demokratik olmayla ya da kiilik seçimine sayg göstermeyle açklanamayacak kadar vahim. çocuun kiilik geliimini olumsuz etkiledii için toplumu temelinden sarsmak demek. çocuklara bilinçaltnn açk olduu, kendisine verilen her eyin doru ve masum olduunu zannettii bir dönemde bu tür ahlak d, sapkn duygularn verilmesi elbette ki ilerleyen yllarda kiilik bozukluklar, sebebi belli olmayan depresyon halleri eklinde kendini gösterecektir. Bu durum hem ahslar hem de toplumlar için tehlikelidir.

Doç. Dr. Temizyürek, insanln en önemli zaafnn cinsellik, en büyük korkusunun ise ölüm olduunu, bilinçalt mesajlarla daha çocuk yata zihinlere bunun yerletirilmek istendiini bildirdi.

Televizyon Kskacnda çocuk ve Subliminal Mesajlar konusunda çalmalar bulunan Eitimci Mevlana çakral ise aile kurumunu bilinçli olarak ypratmak ve toplumu ahlaki anlamda zaafa uratmak için sistemli çalmalar yapldn söyledi.

çakral, elendirici bir araç olan televizyonun bu i için en ideal araç olduuna deinerek, çünkü her evde bulunan televizyon ayn zamanda çocuk bakcs olarak istihdam edildii için çocuklarn bilinçaltna, tam da üst akllarn istedii biçimde çizgi filmler ve benzeri programlarla format atlyor. deerlendirmesini yapt.

- Zihinlere atlan ilk tohum: Batman

ABDde kahraman olarak ortaya çkarlan Batmanin ecinsel olduuna dair tartmalar yaandn anmsatan çakral, unlar kaydetti:

Bu zihinlere atlan ilk tohumdu. Batmann ecinsel olmadn göstermek için kar cinsten bir kahraman olan Batwoman ilk olarak 1950lerde, Batman ile romantik bir iliki kurmas amacyla sahneye sürülmütü. Daha sonra 2006 ylnda bu figür, Kate Kane adyla ecinsel olarak yeniden sahneye sürüldü. Bu karakter en popüler ecinsel kahraman oldu. Televizyon dizisi için tantm yaplan bu karakter için Lezbiyen ve ehrin yer alt suç örgütlerinin sonunu getirebilecek çok iyi eitilmi bir sokak savaçs. Toplumsal adalet için tutkuya, düündüünü açkça söyleyebilecek kabiliyete sahip deniyordu. Batl ülkeler artk çizgi filmlerde kiliselerde papazlar ecinsel nikahlar kyyor. Bizim televizyonlarda ise imdilik üniseks temal çizgi filmler oynatlmaktadr. Cinsiyet kavramnn ortadan kaldrlmas, cinsiyet arasndaki farklarn adeta sfrlanmas söz konusu.

çakral, aile kavramnn adeta dinamitlendiini, toplumsal çözülmenin bu yolla hzlandrlmak istendiini ifade ederek, burada bir sonraki aamann ecinsel yaamn merulatrlmas olacan bildirdi.

Ecinsel mesajlarn olduu çizgi filmleri gelecekte daha çok görüleceine deinen çakral, çocuklar sürekli olumsuz görsellere maruz brakldnda çocuklarda verilmek istene mesajlar konusunda bir eilim oluur. Sahnelenen durum merulatrlr, normalletirilir. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git