Zihnimizi bir yere satmamalıyız!

Prof. Dr. Karatepe, "Zihnimizin bir yere satılmaması lazım. Bir yerden düğmeye basılınca, gidin bunları yapın diye hareket eden bir toplumun üyesi olmamız gerekiyor" diye konuştu.

Haberler 13.10.2017 - 08:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesinde düzenlenen Uluslararas Ekonomi, Siyaset ve Yönetim Sempozyumuna konumac olarak katlan Cumhurbakan Erdoann Badanman Prof. Dr. Karatepe, Mezopotamya ve Anadolunun ilikilerini deerlendirdi. Karatepe, Mezopotamya yani bölgesi Anadolunun geçi kapsndayz. Bu bölge, yazy buluyor. Anadolunun içi de demiri buluyor. Birbirlerine o kadar muhtaçlar. Asurlar, Kayseride, çorumda ticari kolonilerini kuruyorlar. Buradan oraya mal götürüp satyorlar. Orada demiri alyorlar. çünkü demir burada yoktu. Anadolu insanlar o dönem demiri, bakr buluyor. Bakr ve demiri kartrp tunç yapyor. Ama yazmay bilmiyor. Anadolulu yaz yazmay bilmiyordu. Mezopotamya yaz yazmay biliyor ama Anadolu bilmiyor. Yazy bilmiyor ama demiri buluyor. Diyarbakr bu ikisinin geçi noktasnda yer alyor. Burann yaz bilgisi oraya tanyor, orann teknik bilgisi buraya tanyor diye konutu.

REKTÖR OLMAK STYOR, çM CIZ EDYOR

Türkiyedeki üniversitelerde bir zayflama yaandn savunan Prof. Dr. Karatepe, akademisyenlerin ekonomik sorunlar yaadn söyledi. Birçok akademisyenin kendisinden rektör olmak için yardm istediini anlatan Karatepe, unlar söyledi:

inizi salam yapacaksnz, doru bilgiler öreneceksiniz üniversitenin görevi budur. Doru bilgileri aktarp ama onu güzel aktaracak. Onun entelektüel durumu, güzellik ve sanatla ilgili, insani yönünü de ihmal etmeyecek. Üniversitelerimizde bu alanda son zamanlarda bir zayflama var. Ben, 40 yllk hocaym. öyle bakyorum, niye böyle oluyorum; hep çok hesab var. Birincisi hocalarn iktisadi durumu zayftr. Yani üniversite hocalarnn maddi durumu zayftr. Maddi kayg olmadan aratrmalarna, alanlarna, entelektüel faaliyetlerine odaklanamyorlar. kincisi, bizim insanmzn ben buna Türkiye adam diyorum yönetme hevesidir. Sayn rektör karmda oturuyor, onlar kastetmiyorum. Kendimi de içine katp genel konuuyorum. Dünyann bütün milletleri çalsn, üretsin. Brakalm bu Türkler de dünyay yönetsin. lla yönetecekler, brakalm yönetsinler.

YÖNETMEY çOK SEVYORLAR

Yönetmeyi çok seviyorlar. Bana gelip Hocam rektör olmak istiyorum, yardm et diyor. Ben öyle yerlerde bulundum ki, Abdullah Gül, benim çocukluk arkadam. Yeni cumhurbakan da arkadam. kisi de önce babakan sonra cumhurbakan oldu. Üniversiteli olduum için, üniversitede rektör olmak isteyenler, kuyrua girerler. Adam, dünyann en iyi üniversitesinde okuyup onkolog olmu. En iyi onkolog rektör olmak istiyor, içim cz ediyor. Olmaz yapma kardeim diyorum, ne olursun yapma diyorum. Bu kolay bulunur bir ey deildir. Ama Türkler ya ite, illa yönetsinler. Yönetmek iini çok seviyorlar. Bizim bilim dünyamzn problemlerini anlatyorum. Entelektüel zayfln sebepleri, iktisadi durumun pek iyi olmay, zorunlu olarak ek iler yapyorlar ve piyasaya yöneliyorlar. Üniversitelimiz zorunlu olarak bürokrasiyi seviyor. lli üniversite hocas benim gibi bürokraside görev alsn istiyor. Hele yüksek bürokrasi olursa, Ankarada bakanlklarda danmanlk, Cumhurbakan badanman oldun mu adam uçuyor.

EN YETENEKL ÖRENCLER

Son dönemlerde, iktisadi durum zayflad için en yetenekli örencilerin üniversitelerde kalmak istemediini savunan Karatepe, Benim dönemimde örenciler üniversitede hoca olarak kalmak istiyorlard. imdiki yetenekli örenciler uluslararas irketlerde yüksek maalarla i bulmak istiyorlar. Ankarada bir üniversitede kamu yönetimi bakanln yaptm. Yanmda hep iyi arkadalar vard. Sonra bir eyin farkna vardm, çok yetenekli, kaliteli, çok dilli olan arkadalar, bir iki yl sonra gittiler. Olum nereye gidiyorsun diye sorduumda; bir talyan irketinde i buldum dedi. O çocuk bizde 3 bin liraya çalyordu. Gittii yerde ise 20 bin lira alyor. En iyileri bu ekilde gitti. Ben, Ankarada müfettitim, 5 bin lira maa alyordum. Sonra öretim görevlisi oldum 3 bin lira maa aldm. 2 bin lira fedakarlk yapmasaydm o zaman, ben bu meslee geçmemi olacaktm dedi.

ZHNMZN BR YERE SATILMAMASI LAZIM

Salonda kendisini dinleyen örencilere, zihinlerini bir yerlere satmamalar gerektiini söyleyen Prof. Dr. Karatepe, Örendikçe kendinize güveniniz gelir. Bildikçe, örendikçe çaltkça, yeni yerler örendikçe kendinize güveniniz gelir. Bunun için de özgürlük gerekiyor. Siyaset hürriyet ilmidir. ktidar eletireceksiniz, iktidar deerlendireceksiniz. Totaliter sistemlerde iktidar eletiremezsiniz, iktidar üzerine konuamazsnz, hürriyet yoktur. Özgürlük gerekiyor. Bu özgürlükle kendi zihnimizdeki tabular da ykmay gerekiyor. Toplumsal anlamda politik özgürlük çok önemlidir. Zihnimizin bir yere satlmamas lazm. Bir yerden dümeye baslnca, gidin bunlar yapn diye hareket eden bir toplumun üyesi olmamz gerekiyor. Hepinizin fikri, akl ve vicdani hür olmas gerekiyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git