Zorunlu depozito 2021'de başlayacak

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, "Zorunlu depozito uygulaması 2021'de başlayacak. Bu sayede birçok çevre problemini çözmüş olacağız." dedi.

Haberler 29.08.2019 - 09:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çevre ve ehircilik Bakanl çevre Yönetimi Genel Müdürlüü ile stanbul Teknik Üniversitesi (TÜ) NOVA Teknoloji Transfer Ofisi i birliince Türkiye Depozito ade Sistemi Projesi (TÜDS) Açl Toplants yapld.

çevre ve ehircilik Bakan Yardmcs Mehmet Emin Birpnar, burada yapt konumada, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann ei Emine Erdoann himayesinde yürütülen Sfr Atk Projesi kapsamnda Türkiye genelinde plastik poet kullanmnn azaldn belirtti.

Manav reyonlarnda plastik poet kullanmnda ciddi art görüldüünü ancak kese kad uygulamasna geçilmesinin hedeflendiini bildiren Birpnar, 20 yl içerisinde oluan atk miktarnn 32 milyon tona çktn, ancak 2000li yllarn banda yüzde bir olan geri dönüüm orannn ise yüzde 13e ulatn kaydetti.

TÜDS projesinin depozito iade sistemi kapsamnda dünyada ve Türkiyede ne tür çalmalarn yapldnn görülmesi için balatldn anlatan Birpnar, Sonuçlar iyi olacak. Belki pilot bölge ve ehir uygulamasyla bunu yapacaz çünkü biz bunu baarabiliriz. Türkiyede eer pet ieye 10 kuru depozito koyarsanz, vatanda onu öder, sonra da alr makineye atar ve parasn geri alr. Onu mobiliteye döndürmek lazm. Onun karlnda ulam imkan verilebilir. diye konutu.

Depozito uygulamas ekonomiye fayda salayacak

Birpnar, depozito uygulamasnn doru iletilmesi durumunda hem ekonomi hem de vatandaa fayda salanacan belirterek, öyle devam etti:

çevre Kanunu deiiklii üç ey getirdi. Geri kazanm katlm payn getirdi. O kanun geldi, yönetmelii de önümüzdeki günlerde çkar. 2020 itibaryla onu uygulayacaz. Plastik poetlerin ücretlendirilmesi usul ve esaslaryla yürürlükte. Zorunlu depozito uygulamas da 2021de bu projeden sonra balayacak. Bu sayede birçok çevre problemini çözmü olacaz.

Bizim hedefimiz atk miktarn mümkün olduu kadar azaltmak ve geri dönüüm oranlarn yüzde 10 ila yüzde 50 arasna çkarmak, 2023 hedefimiz bu. Hedefimiz yllk ortalama 40-50 milyar içecek ambalajn, piyasa sürülen ambalajn yüzde 50sini geri toplayabilmek. u anda her 10 cam ieden biri, her 10 pet ieden 3ü ve 10 alüminyum içecek kutusundan ancak 5i geri dönüebiliyor. Gerisi de maalesef gelii güzel doaya atlyor.

Ana Sayfaya Git