Diriliş: Ertuğrul, 49. bölüm neler olacak ! Diriliş: Ertuğrul son bölüm fragmanı

TRT1 ekranlarında geçtiğimiz sezondan beri fenomen dizi olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Diriliş: Ertuğrul, 49. bölüm fragmanı yayınlandı. Diriliş: Ertuğrul yeni bölümü ne zaman? Diriliş: Ertuğrul 49. bölüm (yeni bölüm)'de neler olacak? izle, Ertuğrul Gümüştekin'den sırrı öğrenecek mi?

Haberler 09.03.2016 - 01:28 Son Güncelleme : 09.03.2016 - 01:28

TRT1 ekranlarında geçtiğimiz sezondan beri fenomen dizi olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Diriliş: Ertuğrul, 49. bölüm fragmanı yayınlandı. Diriliş: Ertuğrul yeni bölümü ne zaman? Diriliş: Ertuğrul 49. bölüm (yeni bölüm)de neler olacak? izle, Ertuğrul Gümüştekinden sırrı öğrenecek mi?

Ertuğrul ve alpleri çıktıkları yolculukta yeni maceralar yaşamış, yeni kişiler tanımışlardır. Yaptıkları bu yolculuk onları bir hayli etkilemiştir. Ertuğrulun yokluğunda oba yine karışmıştır. Sungur Tekinin Hayme Ananın otağında çalınan mührü ve Selcanın kaçırılması obadaki huzuru bir kez daha kaçırmıştır. Gümüştekin ve Aytolun bütün yaşanılanlardan son derece memnundur.

Hamza ile plan yapan Gündoğdu bir kez daha Hamza tarafından aldatılacak mıdır? Selcanı Noyanın yanında neler beklemektedir? Tangutun yakalayıp Noyana getirdiği kişi kimdir? Hayme Ana kimleri sorguya çekecektir? Sungur Tekin annesine kimden şüphelendiğini söyler? Aytolun ve Gümüştekinin yeni planları nelerdir? Ertuğrulun tanışacağı kişi onun hayatını nasıl etkileyecektir?

Diriliş: Ertuğrul, yapımcılığını Tekden Filmin üstlendiği, senaryosunu Mehmet Bozdağın yazdığı, başrollerini Engin Altan Düzyatan,Esra Bilgiç, Kaan Taşaner, Didem Balçın, Osman Soykut, Uğur Güneş, Hülya Darcan, Evrim Solmaz ve Mehmet çevikin paylaştıkları televizyon dizisidir. İlk bölümü 10 Aralık 2014 tarihinde TRT 1 ekranlarında yayınlandı. İlk bölümün yayınlanmasının ardından yayınlandığı günün AB grubu reyting sıralamasında 1. sırada yer aldı. Ayrıca dizi 2015 yılının en iyi dizisi ödülünü aldı.

Dizinin ilk sezon hikayesi 13. yüzyılda Kayı Obasının Tapınak Şövalyelerine karşı olan mücadelelerini konu almaktadır. Dizinin ikinci sezon hikayesi ise 13. yüzyılın ortalarında yine Kayı Obasının bu sefer Moğollara karşı olan mücadelelerini konu almaktadır. Dizinin 2015 yılında Cannes Film Festivaline onur konuğu olarak katılacağı söyleniyor. Dizi için 6 ay kadar hazırlık yapıldı. Oyuncuların tamamına at binicilik dersleri verilirken, erkek oyunculara bıçak ve kılıç kullanma dersleri verildi.

Diriliş Ertuğrul dizisinin hazırlık süreci Şubat 2014te başladı. 5 ayda hikaye ve çizimler bitti. Moğolistanlı Gambata 3 ay boyunca çizimler yaptırıldı. Ekipler çalışmaya Mayıs ayında başladı. Diriliş Ertuğrul için Riva ve Beykoz Kundura Fabrikasına 2 plato kuruldu. Kayı Obası Rivada yeniden canlandı. Rivadaki plato, asıllarına uygun şekilde yapılan 600 metrekarelik Süleyman Şah otağı ve 35 adet çadırla birlikte toplam 40.000 m2 alanda kurulmuştur. Diriliş Ertuğrul set alanında ayrıca 12 adet değişik ebatlarda oba dükkanları, 1 adet kilimhane, otağ meydanı ve talimhane yer almaktadır. Beykoz Kundura Fabrikasında 6000 m2lik kapalı alana Halep, Halep Sarayı, arz odası, konuk odaları, koridorlar, zindanlar, Karatoygar mekanı, Selçuklu kasrı, Tapınakçılar salon ve odaları, tekke ve çadır içleri yapıldı. Yine Kundura Fabrikasındaki 5000 m2lik açık alana Halep çarşısı, kale içi, Süleyman Şah çadır içi, Tapınakçıların zindanı, koridoru ve ibadethanesi inşa edildi.Diriliş Ertuğrul için 1000e yakın kostüm ve binlerce savaş malzemesi ve aksesuar sıfırdan yapıldı. Kostümlerde ve börklerde kullanılan mücevherler takılar, sanatta kullanılan bakırlar, kılıçlar, kalkanlar ve tüm aksesuarlar Türkiyenin her yerinden toplatıldı. Ahşap malzemeler tek tek elle yapıldı.Diriliş Ertuğrul 60 kişilik dekor ve sanat ekibi 4 ay çalıştı ve hala çalışmaya devam etmekteler. Kostümler ve dekorlar için 4000 metrekare kumaş kullanıldı.Diriliş Ertuğrul dizisinin oyuncuları, yan cast ve devamlılıklı figürasyon 3 ay at binme, kılıç kullanma ve ok atma dersleri aldı. Dizideki koreografiler için Kazakistandan dünyaca ünlü Cengiz Han, Cehennem Melekleri 2, 47 Ronin, Barbar Conan gibi dünyaca ünlü filmlerde yer alan özel koreografi ekibi Nomad geldi. Nomad hem oyuncuları hem atları eğitti. Dövüş koreografilerini hazırladı. Dizide kullanılan atlar da satın alındı ve özel olarak eğitildi. Ayrıca ceylan, koyunlar, keçiler, bülbül ve keklikler de ekibin bir parçası oldu. İlk bölümün çekimleri yaklaşık 1 ay sürdü.

1.Sezon Orta Asya bozkırlarında, Horasanda, Aral Gölü civarında yaşayan Türk boyları; Cengiz Hanın Moğol boylarını tek çatı altında birleştirip Sibiryadan Vietnama, Macaristandan Japon Denizi kıyılarına kadar olan bölgede büyük bir imparatorluk kurması ve buralarda yaşayan bütün milletlere zulüm ve katliam uygulamasından dolayı Anadoluya kaçarlar. Kayı Boyu da; doğudan kopup Anadoluya gelen Türk boylarından sadece birisidir.

Ertuğrul Gazi, Alpleri ile çıktığı bir av sırasında Halime Sultan isimli genç bir kızı, o kızın babasını ve kardeşini Tapınak Şövalyelerinin elinden kurtarır ve obaya getirir. Ertuğrul Gazi bu kıza aşık olur. Kayı Obası Halime Sultanın babasının Selçuklu Devleti sultanı Alaaddin Keykubatın kardeşi olduğunu ise sonradan öğrenir. Tapınakçılar, kendi çıkarlarınada uygun olduğu için Halime ve ailesini sultana teslim edilmek üzere Selçuklu Devleti komutanı Kara Toygara vermek istemişlerdir, fakat Ertuğrul Gazi buna engel olmuştur. Kara Toygar onları alabilmek için, başında Ertuğrul Gazinin ağabeyi Gündoğdunun olduğu kervanı basıp, Gündoğduyu kaçırır. Ertuğrul Gazi, bir başka Selçuklu Devleti komutanı Afşin Bey ile Kara Toygara takas sırasında tuzak kurar ve onu yakalarlar.

Kayı Boyu, Anadoluya gelince bir süre burada kaldı. Zamanla Anadoluda yerleştiklegöç kararı çıkar. çünkü Halep Emirliği, Antakya ve Amanos Dağlarında hüküm süren, Kudüsü geri almak isteyen Haçlılarla mücadele içindedir ve Haçlıları Ortadoğudan kovmak için güç toplamaktadır. Kayı Boyu gibi savaşçı ve dirençli bir boyun bu durumda Halepe gelmesi, çok mantıklı bir fikirdi. Ertuğrul Gazi ve Alpleri, önceden Halepe gidip, yurt tutup obaya dönerler. Şimdi ise Süleyman Şahın teşekkür mesajını götüreceklerdir. Ayrıca Halime Sultan ve aileside Halepe götürüleceklerdir. Ama Halep Sarayına sızan Titus ve Nasır gibi Haçlılar, bu duruma engel olmak için ellerinden geleni yaparlar. Aynı zamanda Kayıların hain üyesi olan ve obanın beyi olmak için Haçlılarla işbirliği yapan Kurdoğlu da, elinden geleni yapmaktadır. Nitekim, Halep Emiri el-Azizi pasif duruma düşürerek idareyi ele alan Haçlı taraftarları, sözde Müslüman gibi görünüp, Ertuğrul Gaziyi, Haçlılarla işbirliği yapan bir hain olarak gösterirler ve Kayıların Halepe girmesine izin vermezler. Halep Emiri el-Aziz, Halime Sultana aşık olur ve onunla evlenmeye karar verir. Bu durumu öğrenen Ertuğrul Gazi, Halime Sultanı kurtarmak ister, fakat yakalanır. İdam edileceği sırada, el-Aziz Ertuğrul Gaziyi bağışlar. Bunun üzerine Halep askeri kılığındaki Tapınakçılar el-Azizi ve Ertuğrul Gaziyi öldürmek isterler, ama alpler yetişirler ve Tapınakçılar etkisiz hale getirilir. Böylece el-Aziz gerçekleri görür ve Kayıların büyük bir dostu olur. Obadan önce Halepe gelen Ertuğrul Gazi ve Alpleri, Haçlıların oyununu bozmuş ve yurtlarını kurtarmışlardır. Tabii başka zorluklarda vardır. Bunlardan en büyüğü, Halepe gelirken, Tapınakçıların Ertuğrul Gazi ve Alplerine konakladıkları yerde tuzak kurmaları neticesinde Alplerden Turgutu ele geçirmeleri ve onu bir tür uyuşturucu ile kendi saflarına çekmeleridir. Ertuğrul Gazinin ağabeyi Gündoğdu, alpleri ile bir Selçuklu Devleti kervanına eşlik ederken, Tapınakçılar bu kervana saldırırlar ve Tapınakçılar bozguna uğrar. Turgut Gündoğdu ve askerleri tarafından yakalanıp iyileşmesi için obaya getirilir.

Öte yandan Kurdoğlu, Tapınakçıların yardımı ile Ertuğrul Gazinin obada olmadığı ve Gündoğdunun hasta olduğu bir sırada darbe yapar. Böylece Kayıların yeni beyi olur. Süleyman Şah ve ailesini sürgün ederken öldürme görevini ise Tapınakçılardan aldığı ilaçla hala kendi safında tuttuğu Turguta verir. Fakat bilmediği birşey vardır; Turgut iyileşmiştir ve ilacı içmez. Onları öldürmek yerine Ertuğrul Gazinin yardımı ile Süleyman Şah, Hayme Ana, Gündoğdu, Halime Sultan, Gökçe Hatun, Selcan Hatun, Deli Demir, Aykız, Abdurrahman kurtarılır. Ve Kurdoğlu yakalanır. Kurdoğlu idam edilir. Obanın beyi tekrardan Süleyman Şah olmuştur.

Obada düzen yeniden kurulunca, Süleyman Şah, Tapınakçıların kalesine saldırmaya karar verir. Beklemedikleri bir anda kalede sıkışan Tapınakçılar yardım çağırırlar, fakat haberciler Alpler tarafından etkisiz hale getirilir. Kaleye giren bir dehliz bulan Kayılar içeri sızarlar ve Tapınakçıları yok ederler. Kale ise yerle bir edilir. Fakat kalede bulunan ve Kayılara birçok acı yaşatan Titus kaçmayı başarır ve intikam almak ister. Süleyman Şah ve oğulları diğer Oğuz beyleri ile Moğol tehdidi hakkında istişare yapmak için bir Kervansarayda buluşmak üzere yola çıkarlar. Titus onlara tuzak kurmak ister, ama kendisi tuzağa düşer ve yakalanır. Gündoğdu, Titusu orada infaz eder. Dönüş yolunda atı ile Fırat Nehrini geçerken hastalığından dolayı suya düşüp boğulan Süleyman Şah, Caber Kalesi yakınlarına defnedilir. Bey hatunu Hayme Ana göçe karar verir ve bu karar toyda kabul görür. Kayı Boyu yine yollara düşer.

2.Sezon Artık Kayılar için yaklaşan kış dolayısıyla kışlağa çekilme vakti gelmiştir. Fakat buraya doğru yola çıkan kervan Moğolların saldırısına uğrar. Kervan yakılıp yıkılır. Kervandan ayrı olarak atlarını süren Ertuğrul Gazi ve Halime Sultana da Moğollar saldırır. Ertuğrul Gazi onlarla savaşırken Halime Sultan kervana haber vermek için peşindeki bir grup Moğoldan kurtulup kaçmayı başarır. Ertuğrul Gazi bir süre savaştıktan sonra Tangut tarafından yakalanır.

Halime Sultan kervana gittiğinde her tarafın yakılıp yıkıldığını görür. Kayılar saldırıdan sonra Hayme Ananın ağabeyi Korkud Beyin obası olan Dodurga Obasına giderler. Ardından Halime Sultan da Dodurga Obasına gelip Ertuğrul Gazinin yakalandığını haber verir. Gündoğdu, dayı oğlu Tuğtekin ve alplerle birlikte Ertuğrul Gaziyi aramaya çıkar. Öte yandan Moğol komutanı Baycu Noyan bir kervansarayı basar ve oradakileri öldürüp Ertuğrul Gazinin gözleri önünde yakar.

Ertuğrul Gazi, Gündoğdunun kervansaraya yaklaşmasından dolayı Moğollar tarafından başka bir yere kaçırılır. Baycu Noyan, Ertuğrul Gazinin kendisine katılması için türlü türlü işkenceler yapar. Fakat Ertuğrul Gazi her defasında kendisine katılmayacağını söyler. Gündoğdu, Tuğtekin ve Alpler kervansaraya geldiklerinde ortada yanan cesedin yanında Ertuğrul Gazinin zihgirini bulurlar ve onu öldü sanırlar. Dodurga halkı ve Kayı halkı bu haberi alınca oldukça üzülürler. İntikamını almak için Gündoğdu, Tuğtekin ve Oba Alpleri yola çıkarlar. Yola çıkmadan önce Tuğtekinin adamı Kocabaş bu haberi Moğollara gizlice bildirir. Moğollar da bu olaya karşılık hazırlıklı olurlar. Bu arada Ertuğrul Gazi götürüldüğü yerden kaçmayı başarır ve Geyikli onu bulup mağarasına götürür. Ertuğrul Gazinin eli Baycu Noyanın emriyle çivi ile delinmiştir ve kılıç tutamayacak hale gelir.

Gündoğdu ve Tuğtekin alplerle birlikte pusuya düşer ama savaşarak kurtulurlar. Hamza ve Rahman o sırada orda olmadıkları için hainlikle suçlanırlar ve sürgün edilirler. Onlarla birlikte Turgut ve Doğanda sürgün edilir. Bir kervansarayda Baycu Noyan tüccar kılığında onlara kervanlarını korumayı teklif eder. Diğerlerinin haberi olmadan Hamza onunla gider. Noyan onu karargahına götürür ve kendi safına çeker.

Turgut, Doğan ve Abdurrahman, Geyikli tarafından Ertuğrulun yanına götürülür. Beylerinin yaşadığını gören Turgut ve Doğan çok sevinirler ve birlikte obaya dönerler. Ertuğrul baş alplik vazifesini ele geçirmek için toy ister, fakat bu vazife elinin halinden dolayı Tuğtekinde kalır.

Abdurrahman hala hainlikle suçlanır ve kafesli çadırda tutulur. Ertuğrul Gazi, onu Moğolların arasına sokup böylece onların planlarından haberdar olmak ister. Bunun için bir yangın çıkararak Abdurrahmanı kaçırır. Öte yandan Hamza birkaç alpi daha Baycu Noyanın safına çekmiştir.

Hayme Ana, Ertuğrul Gaziyi sürgün eder, zira Abdurrahmanı kaçırıp kaçırmadığından emin değildir. Fakat sonra bunun bir hata, Ertuğrul Gazinin ise haklı olduğunu anlar. Ertuğrul Gazi, Abdurrahmanı Baycu Noyanın yanına casus olarak yollar. Baycu Noyan Abdurrahmanın Moğollar ile birlikte hareket etmesini kabul eder. Böylece Ertuğrul Gazinin planı işler.

Diğer yandan Tuğtekin alplerini Ertuğrul Gazi ve alplerini bulup öldürmekle görevlendirir, fakat alpleri Moğollara yakalanır. Onları kurtaran Turgut ve Doğan olur. Artık bu alpler hain olarak görmezler. Bu hadise Tuğtekini öfkelendirir.

Baycu Noyan, Hamza ve Abdurrahmanı Atabey Ertokuş isimli bir Selçuklu Atabeyini yakalamaları için görevlendirir. Onu bir kervansarayda kıstırırlar. Aytolun Hatunun yeğeni Goncagül Hatunda ordadır. Tuğtekin, Hamza ve Abdurrahmannın kervansarayda olduğunu öğrenir ve alpleri Boğaç ve Samsa ile birlikte Hamza, Abdurrahman ve hain alpleri köşeye sıkıştırır. Hamza ve Abdurrahman kaçar. Tuğtekin, Atabey Ertokuş ve Goncagül Hatunu kurtarır ve obaya götürür. Atabey Ertokuş, başta Hayme Ana olmak üzere herkese Ertuğrul Gazinin sürgün edilmesinin büyük bir hata olduğunu söyler. Gökçe ve Tuğtekinin nişanlanacağı gece Ertuğrul Gazi Atabey Ertokuş ile gizlice görüşür, ama Kocabaş onları takip etmişir ve konuştuklarını duyar. Ertuğrul Gazi ve Atabey Ertokuşu dinleyen diğer kişi de Artuk Beydir. Ertuğrul Gazi ertesi gün yine Atabey Ertokuş ile görüşecektir, fakat Kocabaş bunu Moğollara Ertuğrul Gazi bildirir. Atabey Ertokuş yolda tuzağa düşer, askerleri öldürülür ve kendisi yaralanır. Yaralı olarak kaçarken Hamza ve Abdurrahman tarafından yakalanarak Baycu Noyana teslim edilir. Diğer yandan Ertuğrul Gazide Tangut tarafından pusuya düşürüldü. Ertuğrul Gazi yakalanacağını sırada ağaçların arasında Artuk Bey ok kullanarak Ertuğrul Gaziye destek olur. Tangut Artuk Bey tarafından yaralanır. Turgut ve Doğanın gelmesiyle Ertuğrul Gazi pusudan kurtulur. Tangut yaralı haliyle Doğandan kaçar. Tangut yolda İbni Arabinin yardımına uğrar. Yine yaralı haliyle Baycu Noyanın yanına gider. Baycu Noyan, Ertuğrul Gaziyi yakalayamadığı için ve yaralı olduğu için onu döver.

Ertuğrul Gazi ölen Selçuklu askerlerinin yanına geldiğinde sağ bir asker onu askerlerin katili sanır ve bunu Selçuklu Devletinde görev almış ve aynı anda Aytolun Hatunun abisi olan Gümüştekine bildirir. Obaya gelen Gümüştekin,toyda Ertuğrul Gazinin hain olduğunu ve adına infaz kararı çıktığını söyledi.

Abdurrahman, Baycu Noyanın, Atabey Ertokuşu Cengiz Hanın oğlu Ögedaya göndereceğini ve Sungur Tekinin öldürüleceğini öğrenir ve gece vakti gizlice bunu Geyiklinin mağarasında Ertuğrul Gaziye söyler. Abdurrahmanı aynı sırada Tangut da takip eder. Sabah Ertuğrul Gazi, Turgut ve Doğan Atabey Ertokuşu kurtarmak için Moğol askerlerine pusu kurar. Ertuğrul Gazi, Atabey Ertokuşu kurtarır ama haberleri AbdurrahmanI takip ederek öğrenen Tangut uzaktan ok ile Atabey Ertokuşu öldürür. Doğan ve Turgut tarafından kovalan Tangut yine kaçar. Atabey Ertokuş yaşamının son dakikalarında Ertuğrul Gaziye Moğollar ile yapılacak olan savaş planlarının yerini söyledikten sonra ölür.

Baycu Noyan, Tangutun bulunmasını emreder. Tangut yakalanarak Baycu Noyana teslim edilir. Tangut, Abdurrahmanın casus olduğunu Baycu Noyana söylemez. Etraftan kayboluşunun nedenini yalan söyleyerek anlatır ve Atabey Ertokuşu öldürdüğünü söyler. Baycu Noyan sinirlenerek Tangutu döver.

Öte yandan, Hayme Ana ve Halime Sultan, Selçuklu Devleti sultanı Alaaddin Keykubada Ertuğrul Gazinin suçsuz olduğunu bildiren mektup yollar. Bu olayı öğrenen Gökçe Hatun durumu Tuğtekine bildirir. Tuğtekin mektubu Konyaya götürecek olan Günkutun öldürülmesi için Kocabaşı görevlendirir. Kocabaş ise yolda Günkutun üstüne Moğol askerlerini salar. Günkutu esir düştüğü sırada Dündar ve Yiğiti eğitmeye götüren Bamsı Beyrek kurtarır. Tedbir amaçlı Günkut ve Bamsı Beyrek obaya döner. Ertuğrul Gazi, Kocabaşın hainliğini ortaya çıkarmak için bir oyun oynar. Konyaya mektubu Halime Sultanın getireceğini duyurur ve Kocabaş bu olayı Baycu Noyana bildirir. Ertuğrul Gazinin oyunu planladığı gibi gitmiştir. Mektubun gideceğini öğrenen Gökçe Hatun, bunu Tuğtekine söyler. Ertuğrul, Tuğtekin ve alplerinin geleceğini bilir ve etrafında moğolların olduğunu hisseder. Moğolları oraya Kocabaş çağırmıştı. Tuğtekin hemen yanına alplerini alarak Ertuğrul ve alplerinin önünü keser. Ertuğrul Gazi Tuğtekini uyarır lakin Tuğtekin, Ertuğrulu yine hainlikle suçlar. İki taraf da birbiriyle dövüşür. Ertuğrul ve alpleri Tuğtekin ve alplerini dizr getirir. Ertuğrul, kardeş kanı dökülmemek için alpleriyle beraber bölgeden ayrılır. Tuğtekin bu olay karşısında Ertuğrulu alpleriyle beraber takip etmeye başlar lakin pusuda bekleyen Baycu Noyan harekete geçer. Tuğtekin, Ertuğrulu bulamaz ve bu esnada karşısına Baycu Noyan ve askerleri çıkar. Kocabaş, kimliğini ortaya koyar ve Baycu Noyanın safına geçer. Tuğtekin, Ertuğrulun hain olmadığını anlar lakin iş işten geçmiştir. Baycu Noyan ile cenk eden Tuğtekin feci şekilde yaralanır. Alplerinden Samsa ve Boğaç da yaralanmıştır. Baycu Noyan, hepsinin öldüğünü zanneder ve Kocabaşı yaralayarak onaya yollar. Amacı Kocabaşı yaralayıp, bunların tek sorumlusu olarak Ertuğrulu göstermektir.

Ana Sayfaya Git