Antalya Film Festivali start alıyor

Antalya’da 52.’si düzenlenecek olan Antalya Uluslararası Film Festivali bugün düzenlenecek kortej ve açılış töreniyle start alacak.

Haberler 29.11.2015 - 13:01 Son Güncelleme : 29.11.2015 - 13:01

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 52ncisi düzenlenen Uluslararası Antalya Film Festivali bugün başlıyor. Turkuvaz Medya Grubu ana medya sponsorluğunda gerçekleşecek festival, sinemamızın ünlü isimleriyle halkı buluşturacak geleneksel kortej geçişiyle başlayacak. Bu yıl kortej kapsamında önemli bir sosyal sorumluluk projesi de gerçekleşecek.

ANLAMLI KORTEJ 14.00TE

Antalya Kültür Merkezi önünden saat 14.00te başlayacak kortej Antalya Büyükşehir Belediyesi önünde Başkan Menderes Türel tarafından karşılanacak. Büyükşehir Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezindeki çocuk ve gençlerin el emekleriyle yaptıkları hediyeleri tüm katılımcılara sunacaklar. Ayrıca İstanbul ve Antalya üniversiteleri öğrencilerinin, Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezindeki çekimleriyle ortaya bir de kısa film çıkacak.

YILDIZLAR GEçİDİ

Festivalin açılış törenine sinemanın yıldızları damga vuracak. Kırmızı halıdan geçerek törene katılacak isimler arasında Jeremy Irons, Kathleen Turner ve Catherine Deneuvei gibi dünya sinemasının önemli simaları da yer alıyor. Gecede Yaşam Boyu Onur Ödülleri de Erden Kıral, Ayşen Gruda, Kayhan Yıldızoğluna takdim edilecek. Yıldırım Önal Anı Ödülü de aynı gece Tijen Para verilecek. Gecede ayrıca dünya sinemasının unutulmaz yıldızları Jeremy Irons, Catherine Deneuve ve Kathleen Turner de Yaşam Boyu Başarı Ödülü alacak.

İSİM DEĞİŞİKLİĞİ

Festivalde bu yıl yapılan en önemli değişiklik isim konusunda oldu. Şimdiye kadar Antalya Uluslararası Altın Portakal Film Festivali ismiyle düzenlenen festival, bu yıldan itibaren Uluslararası Antalya Film Festivali ismini aldı. Altın Portakal ise Dünya Uluslararası Festivaller Birliğine üye 43 festivalde olduğu gibi verilen ödülün adı olarak kaldı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, isim değişikliğiyle ilgili yaptığı açıklamada, Venedik Film Festivali, ödülün adı Altın Aslan. Cannes Film Festivalinde de Altın Palmiye ödülü var. Ödüller yarışıyor ama esas olan burada film festivallerinin şehirlerle birlikte anılması. Uluslararası film festivallerinde festivallerin adı şehirlerle birlikte anıldığı için uluslararası platformdaki duruma ayak uydurmak durumunda kaldık dedi. Festivalin kapanış töreni Cam Piramitte gerçekleşecek. Dünyaca ünlü oyuncu Vanessa Redgrave, Uluslararası Antalya Film Festivalinin onur konuğu olacak. Sanatçıya festivalin kapanış gecesinde Yaşam Boyu Başarı Ödülü sunulacak. Redgrave ile eşi Franco Neronun tanıştığı, sinema tarihinin epik klasiklerinden Camelot, festival kapsamında bir sürprizle gösterilecek. Filmin iki efsane başrol oyuncusu, Redgrave ve Nero, filmin gösterimine katılacak.

12 ULUSAL VE 10 ULUSLARARASI FİLM

Antalya Uluslararası Film Festivalinde bu yıl ulusal bölümde 12, uluslararası bölümde ise 10 film yarışıyor. Ulusal yarışmada Altın Portakal için Atalay Taşdikenin Arama Moturu, Nefin Dinçin Artık Hayallerim Var, Emre Konukun çırak, Mustafa Karanın Kalandar Soğuğu, Ufuk Bayraktarın Kümes, Mehmet Eryılmazın Misafir, Serdar Gözeleklinin Muna, Erdal Rahmi Hanayın Pia, Özcan Alperin Rüzgarın Hatıraları, Selim Evcinin Saklı, Tolga Karaçelikin Sarmaşık ve Emre Şahinin Takım: Mahalle Aşkına isimli filmleri yarışıyor. Uluslararası bölümde Jeppe Rondenin Bridgend, Goran Radovanoviçin Kuşatılmış, Alexandra- Therese Keiningin Kayıp Kızlar, Mustafa Karanın Kalandar Soğuğu, Neeraj Ghaywanın Masaan, Şevket Emin Korkinin Taşa Yazılmış Hatıralar, Natalya Kudryashovanın Devrimciler, Özcan Alperin Rüzgarın Hatıraları, Laura Bispurinin Yeminli Bakire ve Hani Ebu Essedin Popstar isimli filmleri Altın Portakal için yarışıyor.

FESTİVALİN PARA ÖDÜLLERİ

Festivalde, En İyi Film Altın Portakal Ödülü 150 bin lira, 2 adet Antalya Film Forum (AFF) Pitching Progress Uzun Metraj Kurmaca Film Ödülü 30ar bin lira, 2 adet AFF Pitching Progress Uzun Metraj Belgesel Ödülü 30ar bin lira, AFF Yapım Aşaması Uzun Metraj Ödülü 100 bin lira, Antalya Film Fonu Ödülü 100 bin lira, En İyi Ulusal Film Ödülü 50 bin lira, Vizyon Desteği Ödülü 50 bin lira olarak belirlendi.

ETKİNLİKLER DE GERçEKLEŞECEK

Festival film gösterimlerinin yanı sıra pek çok etkinliğe de evsahipliği yapacak. Bu etkinlikler Antalya Film Platformu adı altında gerçekleştirilecek Kurmaca Pitching Platformu, Belgesel Pitching Platformu ve Work in Progress Platformunun yanı sıra Ustalık Sınıfları, Paneller, Kahvaltı Buluşmaları, Sunumlar, Endüstri Buluşmaları olacak.

AçILIŞ FİLMİ SULTANDAN

Festivalin açılış filmi olarak Türkan Şorayın kamera arkasına geçtiği Uzaklarda Arama bugün saat 21.30da AKM Aspendos Salonunda Şorayın katılımı ile gösterilecek. Kapanış filmi olarak ise Julio Medemin Ma Ma isimli filmi 5 Aralık saat 21.30da AKMde, 6 Aralık saat 12.00de de Mark Antalya AVMde Antalya seyircisi ile buluşacak. Festivalin Özel Gösterim bölümü ise bu yıl Yılmaz Güneye ayrıldı. Özel gösterimde Umut filmi restore edilmiş haliyle ilk kez 2 Aralık saat 20.15te Migros AVMde sinemaseverlerle buluşacak.

87 FİLM GÖSTERİME GİRECEK

Festival boyunca filmler, Antalya Kültür Merkezi (AKM), Migros AVM, Mark Antalya AVM ve Akdeniz Üniversitesi Olbia çarşısı salonlarında gösterilecek. Festivalde Açılış, Kapanış, ulusal ve uluslararası yarışma filmleri, Kısa Film Seçkisi, Belgesel Film Seçkisi, Dünya Sinemalarından, Ödüle Koşanlar, Ustaların Gözünden, Geceyarısı Gösterimleri, Onuruna ve Özel Gösterimler başlıkları altında toplam 87 film gösterime sunulacak.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır