RTÜK’ten Netflix kararı

Radyo Televizyon Üst Kurulu, Netflix'in, çocuk istismarı görüntüleri içeren "Minnoşlar" adlı filmi kataloğundan çıkarması gerektiğine karar verdi.

Haberler 04.09.2020 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

RTÜKten yaplan açklamaya göre, internet üzerinden istee bal yaynclk yapan radyo ve televizyonlarn RTÜK denetimine alnmasndan sonra Üst Kurul ilk kez bir seç-izle platformunun dosyasn görütü.

Netflix hakknda hazrlanan kapsaml uzman raporunu ele alan Üst Kurul, 9 Eylül 2020de yaynlanaca duyurulan Minnolar isimli filmin fragmannda, yapmn 11 yanda bir çocuu konu almasna karn 18 ya üstü yetikin izleyicileri hedeflemesi üzerinde durdu.

Uzman raporundaki çocuklarn erken yata yetikin yaants içinde yer ald, istismar ve kötüye kullanm içeren bir yapmn potansiyel çocuk istismar davran örüntülerini ortaya çkarabilecei deerlendirmesi üzerine RTÜK, bahse konu yapmla Netflixin, 6112 sayl Kanunun 8. maddesinin 1. fkrasnn () bendinde yer alan Yayn hizmetleri.. çocuklara, güçsüzlere ve engellilere kar istismar içeremez ve iddeti tevik edemez hükmünü ihlal ettiine, bu sebeple yaync kuruluun söz konusu program kataloundan çkarmas gerektiine oy birliiyle karar verdi.

Akit TV raporunu da ele ald

Akit TVde 30 Austos Zafer Bayramna ilikin verilen haberin alt bandnda Antkabir için kullanlan ifade de Üst Kurul toplantsnda görüüldü.

RTÜK, söz konusu ifadenin toplam 1 dakika 43 saniye süresince ekranda kalmas sebebiyle Kanunda yer alan Yayn hizmetleri kii ya da kurulular eletiri snrlar ötesinde küçük düürücü, aalayc veya iftira niteliinde ifadeler içeremez hükmünün ihlal edildiini belirledi. Üst Kurul, yaync kurulu hakknda idari para cezas yaptrm uygulanmasna karar verdi.

Sahte ürün sat yaplan televizyon kanallarnn da gündeme geldii toplantda, salk beyanyla halk kandrarak sahte ürün ve bitkisel ilaç satan KANAL YALOVA, TOP SHOP TV, ANADOLU TV, BLD, NEHR, DOLUNAY INT kanallarna en üst snrdan para cezasyla program ve yayn durdurma cezas verildi.

Ana Sayfaya Git