Sanat Güneşi Zeki Müren'i anma gecesinde Ünlüler geçidi! Zorlu PSM'de hem Zeki Müren' andılar, hem de TSK bağış kampanyası ile destek oldular!

Zorlu PSM'de adeta ünlü akını vardı. Sebebi ise sanat güneşi Zeki Müren'i 20. ölüm yıldönümünde anmak ve birlikteliğinde de bağış kampanyası düzenlemekti. Sanat güneşi Zeki Müren şarkıları ile adeta geçmiş zamana sürükleyen ünlüler içerisinde kimler yoktu ki!

Haberler 09.01.2016 - 03:13 Son Güncelleme : 09.01.2016 - 03:13

Zorlu PSMde adeta ünlü akını vardı. Sebebi ise sanat güneşi Zeki Müreni 20. ölüm yıldönümünde anmak ve birlikteliğinde de bağış kampanyası düzenlemekti. Sanat güneşi Zeki Müren şarkıları ile adeta geçmiş zamana sürükleyen ünlüler içerisinde kimler yoktu ki!

Türkiyenin sanat güneşi Zeki Müren, vefatının 20nci yılında İstanbuldaki Zorlu Performans Sanatları Merkezinde düzenlenen ve Türkiyenin önde gelen sanatçılarının sahne aldığı bağış konseriyle anıldı. Ünlü sanatçının tüm mal varlığını bağışladığı Türk Eğitim Vakfı (TEV) ve TSK Mehmetçik Vakfının düzenlediği Zeki Müreni Okumak, Zeki Mürenle Okumak temalı konserde; Ali-Aysun Kocatepe, Bekir Ünlüataer, Emel Sayın, Ferhat Göçer, Gökhan Tepe, Nebi Birgi, Nükhet Duru, Yonca Lodi ve Zara sahneye çıkıp Mürenin unutulmaz şarkılarını seslendirdi. Zeki Mürenin sahnede giydiği kostümleri de kırmızı halı boyunca tanıtıldı. 3 bin kişi kapasiteli salonu dolduran sanatseverler, Türkiyenin önde gelen sanatçılarının seslendirdiği şarkılarla geçmişe yolculuk yaptı. TEV ve TSK Mehmetçik Vakfı Bursa Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi korosu da konserde Mürenin İşte Benim Zeki Müren isimli eserini okudu. Müzik direktörlüğünü Tuluğ Tırpanın üstlendiği organizasyonun, sunuculuğunu Osmantan Erkır yaptı. Erkırın, arşiv görüntülerinden derlenerek hazırlanan Zeki Mürenin görüntüsüyle yaptığı interaktif sohbetler, izleyicilerden büyük alkış aldı. Konserin bilet satışlarından elde edilen gelir, TEV ve TSK Mehmetçik Vakfının sanatçı adına açılan fonlarına aktarıldı.

Zeki Müren kimdir?

Bursanın Hisar semtinde, Ortapazar Caddesindeki 30 numaralı ahşap evde Kaya ve Hayriye Müren çiftinin tek çocuğu olarak dünyaya geldi. Ailesi Üsküpten Bursaya göç etmişti. Babası kereste tüccarıydı. Ufak tefek ve çelimsiz bir çocuktu. 11 yaşında Bursadasünnet oldu.

İlkokulu Bursa Osmangazi İlkokulunda (sonradan Tophane İlkokulu ve Alkıncı İlkokulu) okudu. Henüz ilkokuldayken yeteneği öğretmenleri tarafından keşfedildi ve müzikli okul müsamerelerinde baş rolleri oynamaya başladı. Hayatındaki ilk rolü, bu müsamerelerden birindeki çoban rolüdür

Ortaokulu yine Bursada, Tahtakaledeki 2. Ortaokulda tamamladı. Ortaokulu bitirdikten sonra babasına İstanbula gitme arzusunda olduğunu açıkladı ve onun da onayıyla İstanbul Boğaziçi Lisesine yazıldı. Bu okulu birincilikle bitirdi.Olgunluk imtihanlarını pekiyi dereceyle verip İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisine (şimdiki Mimar Sinan Üniversitesi) girdi.Yüksek Süsleme Bölümü Sabih Gözen atölyesinden mezun oldu. Desen çalışmalarını öğrencilik yıllarından başlayarak pek çok kez sergiledi.

Müzik kariyeri

19 Kasım 1953 tarihinde Zeki Mürenin ilk konserini verdiği Atatürk Bulvarı bitişiğindeki Büyük Sinema

Zeki Müren, Bursada tamburi İzzet Gerçekerden aldığı solfej ve usul dersleriyle musiki bilgileri öğrenmeye başladı. 1949da, Boğaziçi Lisesinde okurken sinema yönetmeni ve yazar Arşavir Alyanakın babası Agopos Efendi ile birbaşka hocası Udi Krikordan aldığı derslerle de musiki eğitimini sürdürdü. Daha sonra fasıl musikisini iyi bilen ve geniş bir repertuvarı olan Şerif İçliden çeşitli eserler meşk etti; Refik Fersandan, Sadi Işılaydan, Kadri Şençalardan faydalandı.

1950 yılında henüz üniversite öğrencisiyken TRT İstanbul Radyosunun açtığı ve 186 adayın katıldığı solist sınavını birincilikle kazandı.1 Ocak 1951de, İstanbul Radyosunda canlı olarak yayımlanan bir programda ilk radyo konserini verdi ve bu konseri çok beğenildi. Bu konserde kendisine eşlik eden saz ekibi Hakkı Derman, Serif İçli, Şükrü Tunar, Refik Fersan ve Necdet Gezenden oluşuyordu. Konserden sonra Hamiyet Yüceses stüdyoyu arayarak kendisini tebrik etti. O yıllarda TRT Ankara Radyosu Anadoluda en çok dinlenen radyo idi ve İstanbul Radyosu Anadoludan net olarak dinlenemiyordu. Aynı hafta klarnet sanatçısı Şükrü Tunar Müreni Yeşilköydeki kendisine ait plak fabrikasına götürerek yine kendi eseri olan Muhabbet Kuşu şarkısını plağa doldurttu. Bu plak sayesinde Müren tüm Anadoluda tanındı.

Zeki Müren, bu başarılı ilk konserden ve plak çalışmasından sonra Türkiye radyolarında düzenli olarak eserler seslendirmeye başladı. Radyo programları on beş yıl sürdü, bunların çoğu canlı yayın programlarıydı. Müren bundan sonra kendini daha çok sahne ve plak çalışmalarına verdi. İlk sahne konserini 26 Mayıs 1955 tarihinde verdi. Genellikle kendi dizayn ettiği sahne kıyafetlerini giyiyordu. Saz heyetine tek tip kıyafet giydirmek ve T podyum kullanmak gibi çeşitli yenilikler getirdi.

Maksim Gazinosu sahnelerinde aralıksız 11 yıl Behiye Aksoy ile dönüşümlü olarak sahne aldı. 1976da Londradaki Royal Albert Hallda konser vererek bu meknda sahne alan ilk Türk sanatçı oldu.

Zeki Müren 600ü aşkın plak ve kaset doldurdu. Plağa okuduğu ilk şarkı Şükrü Tunarın Bir Muhabbet Kuşu güfteli şarkısıdır. Müren 1955te Manolyam adlı şarkısıyla Türkiyede ilk kez verilen Altın Plak Ödülünükazandı. 1991 yılında Devlet Sanatçısı seçildi.

300 dolayında şarkı besteledi. On yedi yaşındayken bestelediği Zehretme hayatı bana cnnım mısrasıyla başlayan acemkürdi şarkı bestelediği ilk şarkıdır. Şimdi Uzaklardasın (suzink), Manolyam (kürdilihicazkr), Bir Demet Yasemen, Gözlerinin İçine Başka Hayal Girmesin (nihavend) güfteli, Elbet Bir Gün Buluşacağız gibi şarkıları sık sık okunan, en sevilen şarkılarıdır. Zeki Müren bu şarkıları plaklara da okumuştur.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır