“ Doğu Akdeniz'de arama çalışmalarına aynı kararlılıkla devam edeceğiz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon arama faaliyetlerine ilişkin, "Arama çalışmalarına bizler aynı kararlılıkla devam ediyoruz, edeceğiz." dedi.

Haberler 24.08.2019 - 11:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ve Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Babakan Ersin Tatar, Cumhurbakanl Külliyesinde, ba baa ve heyetler aras görümelerin ardndan ortak basn toplants düzenledi.

KKTC Babakan Tatar ve beraberindeki heyeti Ankarada arlamaktan büyük memnuniyet duyduunu belirten Erdoan, Türkiye, Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyetinin güvenlii ve refah için yürüttüü çalmalar desteklemeye devam etmektedir, devam edeceiz. Kendi haklarmz nasl savunuyorsak, Kbrs Türklerinin de Adadaki ve bölgedeki çkarlarn ayn kararllkla savunmaya devam edeceiz. Sorunun ortaya çk da bugüne kadar gelii de tamamen Rumlarn uzlamaz tavrlarndan kaynaklanmaktadr. ifadelerini kulland.

Türkiyenin Kbrsa müdahalesinin oradaki soydalara yaplan kanl saldrlar sebebiyle olduunu anmsatan Recep Tayyip Erdoan, unlar kaydetti:

Dün Kbrs Türklerinin kann aktarak Aday ele geçirmeye çalanlar, bugün de siyasi ve ekonomik saldrlarla ayn amacn peindeler. Avrupa Birliinin, Ada sorununu çözme konusundaki Birlemi Milletler ve uluslararas topluma verdii sözlerin hiçbirini tutmayan Rum kesiminin yannda yer almas kendi aybdr. Özellikle Kofi Annan döneminde atlan admlar ve bu admlar karsnda yine ne yazk ki Rumlarn tutumlar sebebiyle bir referanduma gidilmesi ve bu referandum neticesinde Kbrs Türklerinin sözünde durmas, Rumlarn ise sözünde durmamas ama buna karlk maalesef Güney Avrupa Birliine alnm, Kuzey ise dlanmtr.

Mali noktada verilen sözlerin de tutulmadn hatrlatan Cumhurbakan Erdoan, öyle devam etti:

O gün bugün ayn durum devam etmektedir. Dou Akdenizdeki hidrokarbon arama sebebiyle ülkemize ve Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyetine yönelik sözde tedbirler açklayan Avrupa Birlii, bu tavryla bize deil kendisine zarar veriyor. Türkiye, Kbrs meselesi ile Ada ile derin tarihi balar yannda buradaki üç garantör ülkeden biridir. Üç garantör ülkeden biri olmas hasebiyle de söz hakk vardr. Hiç söz hakk olmayanlarn kalkp da burada tasarrufta bulunmaya yönelmesi bizi pek de ilgilendirmez. Bu arama çalmalarna bizler u anda ayn kararllkla devam ediyoruz, devam edeceiz.

Bütün bunlar ortadayken maalesef buradaki en çlgn yaklam, kendilerini resmen tanmadmz için Kbrs Rum kesiminin tek muhatab, Adadaki sorunu müzakere ettikleri Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyetidir. Avrupa Birlii bu meseleye müdahale tarzyla Adada eitlii deil eitsizlii, hakkaniyeti deil hakszl, bar deil zulmü savunan bir konuma dütü. Maalesef Avrupa Birliinin ve uluslararas toplumun att her adm, Kbrs Rumlarn çözüm deil çözümsüzlük yolunda cesaretlendirmektedir. Bu süreçte asl önemli olan Kbrs Türklerinin kendi içlerindeki birlii, beraberlii, dayanmay güçlü tutmasdr.

Gereken cevaplar vermekten çekinmeyeceiz

Kbrs Rum kesiminin samimi ve gerçekçi bir uzlama zeminine gelirse Adada herkesin bekledii çözüm yolunun açlacan vurgulayan Erdoan, te güne gelene kadar Türkiye olarak, Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyeti ile birlikte her alanda kendi yol haritamza uygun admlar atmaya devam edeceiz. diye konutu.

Dou Akdenizde Türkiye ve Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyetini yok sayan projelerin hayata geçirilemeyeceine iaret eden Recep Tayyip Erdoan, Ülkemizin bu konudaki kararlln snamak isteyenler, u ana kadar gerekli dersleri alm olmallar. ayet yaananlardan hala ders almayanlar varsa onlara da gereken cevaplar vermekten çekinmeyeceimizin bilinmesini isterim. eklinde konutu.

En küçük bir üphe duymuyorum

Rum tarafnn ve arkasnda yer alan kesimlerin oyunlar artk hepimizin malumudur. diyen Cumhurbakan Erdoan, konumasn öyle sürdürdü:

Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyetindeki hiçbir yöneticinin ve hiçbir Kbrs Türkünün bu oyunlara gelmeyeceine inanyorum. Sayn Babakan ve heyetiyle bugün yaptmz görümede, Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyeti yönetiminin bu konudaki dirayetini ve kararlln görmekten memnuniyet duydum. Ayn dirayetli ve milli yaklamn ülkenin dier yönetim kademelerinde de hakim olduundan en küçük bir üphe duymuyorum. Kbrsl kardelerimizle birlikte Dou Akdenizde balattmz hidrokarbon arama faaliyetlerini halen 2 sondaj ve 2 sismik aratrma gemisiyle yürütüyoruz. Tabii bu gemilerimizin faaliyetlerini güvenle yürütebilmeleri için Deniz ve Hava Kuvvetlerimizin unsurlar da görev bandadr.

Türkiyenin Dou Akdenizde haksz, adaletsiz bir yaklama asla müsaade etmeyeceinin altn çizen Erdoan, bölgede hak ve iddia sahibi dier tüm ülkelerle de dorudan veya dolayl yakn iliki içinde olduklarn söyledi.

Demek ki Türk bayran bu da tanmyor

Kta sahanln koruma ve Kbrs Türklerinin üzerinde hakk olan hidrokarbon kaynaklarna sahip çkma konusundaki çabalarn meruiyet snrlar içinde sürdürdüklerini bildiren Recep Tayyip Erdoan, Rum kesiminin Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyetini tanmayan tavr, ortada tarihiyle, corafyasyla, nüfusuyla, kültürüyle, siyasi ekonomik haklaryla bir toplum ve bir devlet olduu gerçeini deitirmiyor. dedi.

Erdoan, unlar kaydetti:

Tabii unu da üzülerek söylüyorum, ülkemizde ana muhalefet partisinin bandaki zat maalesef oradaki Silahl Kuvvetlerimize ait gemilerimizi, bunun yannda sondaj ve sismik aratrma yapan gemilerimizi herhalde baka yabanc düman bayraklarla kartrmak suretiyle bizim orada bulunmadmz söyleyecek kadar gözü var ama görmüyor. Amerika oradaym, Fransa oradaym, Katar oradaym, u oradaym, bu oradaym ama olmayan tek olmayan ülke Türkiyeymi. Her eyden önce kendisini bir gözden geçirmesi lazm ve orada bulunan Silahl Kuvvetlerimize ait frkateynlerimizden tutunuz, oradaki 2 sondaj gemimiz, devasa ay yldzlarla süslü olan sondaj gemilerimiz, sismik aratrma gemilerimizi tanmasn istiyorum.

Demek ki Türk bayran bu da tanmyor. Ama sana da bunu tantacaz. stesen de istemesen de tantacaz. Biz orada bu çalmalarmz yürütüyoruz, yürütmeye de devam edeceiz. çünkü milli davamz olarak gördüümüz Kbrs meselesinin peini, oradaki kardelerimizin güvenliinden balayarak, siyasi ve ekonomik haklar tamamen kendilerine teslim edilene kadar brakmayacaz. Tanmaz Mal Komisyonu çalmalarndan Maran yeniden iskana açlmasna kadar her meseleyi bu anlayla yakndan takip ediyoruz.

Ana Sayfaya Git