Hocaların hocasına veda

Dünyanın önde gelen tarihçilerinden Prof. Dr. Fuat Sezgin cenaze töreninin ardından son yolculuğuna uğurlandı.

Haberler 02.07.2018 - 11:23 Son Güncelleme : 02.07.2018 - 12:14

Fatih Camiindeki cenaze töreninde konuan Cumhurbakan Erdoan, 2019 yln inallah Fuat Sezgin slam Bilim Tarihi Yl olarak ilan edeceiz dedi.

Tedavi gördüü hastanede dün yaamn yitiren dünyann önde gelen tarihçilerinden Prof. Dr. Fuat Sezgin için Fatih Camiinde cenaze töreni düzenlendi.

Törene Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, TBMM Bakan smail Kahraman, Babakan Binali Yldrm, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakan Berat Albayrak, Babakan Yardmcs Fikri Ik, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Faruk Özlü, Kültür ve Turizm Bakan Numan Kurtulmu, stanbul Valisi Vasip ahin, eski Babakanlardan Ahmet Davutolu, stanbul l Emniyet Müdürü Mustafa çalkan, stanbul Büyükehir Belediye Bakan (BB) Mevlüt Uysal, AK Parti stanbul l Bakan Bayram enocak, Fatih Belediye Bakan Hasan Suver, Diyanet leri Bakan Ali Erba, Cumhurbakan Erdoann olu Bilal Erdoan, öretim üyeleri, akademisyenler ve yaknlar katld. Tören öncesi aile üyeleri taziyeleri kabul etti.

2019U FUAT SEZGN SLAM BLM TARH YILI LAN EDECEZ

Cenaze töreninde konuan Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, 2019 yln inallah Fuat Sezgin slam Bilim Tarihi Yl olarak ilan edeceiz dedi. Erdoan, sözlerini öyle sürdürdü:

Ben de ükranlarm arz ediyorum. Allah hepinizden raz olsun. Tabi Fuat Sezgin hocamz tandm andan itibaren gerçekten ilim noktasnda nasl kararl bir insan olduunu gördüm.

Ve tantm andan itibaren nasl bir vatan sevdals olduunu gördüm.

Ve Türkiyeye sevdal olmasnn yannda tüm eserlerini Türkiyeye nasl getireceinin de hep hesab içerisinde oldu. Bunlar kendisiyle konutuk.

Sen nereyi beeniyorsan söyle biz orada bu merkezi oluturalm dedik. Ve hocamz da Gülhane Parknn içerisindeki malum u andaki müze olarak yaptmz yeri beendiini söyledi.

Ve bizler belediyemizle birlikte orada bu çalmay younlatrdk. Ve u andaki yere kavutuk.

Tabi hocamzn hayat boyunca pek çok eseri var. Gerek islam ilim düünce fizik tp astronomi ve dier alanlarda kaleme ald bu eserleriyle beraber olay öyle cilt olarak raflara dizdiimizde 1300 ciltlik bir eser ki bunun bir takm da cumhurbakanl kütüphanesinde yerini alm vaziyette. Yurt dndaki eserlerini de getirme çalmalarmz sürüyor.

Müzenin yanna da bugün defnini yapacaz. Öyle bir arzusu talebi olmutu. Bu vesileyle attmz bu admda da buna bir ilave yapalm istedik. 2019 yln inallah Fuat Sezgin slam Bilim Tarihi Yl olarak ilan edeceiz. Bunun da talimatn verdik. nallah bu da hem bilim tarihimiz için, hem ilim irfan tarihimiz için hayrlara vesile olur. Bu da bizim onun manevi noktadaki hayat için bir izdüümü olur diye düünüyorum.

Ve dier merhum kardelerime de Allahtan rahmet diliyoruz, merhume kardeimize de Allahtan rahmet diliyoruz. Tüm ailesine ba sal temennilerimizi tekrarlarken milletimizin de ba sa olsun diyorum. 94 yllk bir hayat, ama malum bu 60 ylnda stanbul Üniversitesindeki malum olaylardan sonra ne yazk ki hocamz da adeta sürgün yiyen insanlardan bir tanesi olmu ve Almanyada çalmalarn devam ettirmi. Böyle bir insan Rabbim cennetiyle müerref klsn.

Ana Sayfaya Git