12 gözlem noktası

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Trump'ın mektubuyla ilgili "Vakti, saati geldiğinde bu konuyla ilgili olarak gerekenin yapılacağının da bilinmesini istiyoruz" dedi. Erdoğan buradaki konuşmasında YPG'nin çekilmesinin sorumluluğu ABD'de olduğunu belirtirken "12 gözlem noktası kurmayı planlıyoruz" açıklamasında bulundu.

Haberler 19.10.2019 - 11:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, yabanc basn mensuplaryla Cumhurbakanl Dolmabahçe Ofisinde bir araya geldi. Toplantnn öncesinde basn mensuplarna Bar Pnar Harekt ve Suriyedeki durumla ilgili deerlendirmelerde Cumhurbakan Erdoan, dün ABD Bakan Yardmcs Mike Pence ile yaplan görümenin ardndan varlan mutabakata ilikin açklamalarda da bulundu.

Suriyede yaanan iç sava öncesinde Suriye Devlet Bakan Bear Esed ile ailece görüecek derecede yaknla sahip olduklarn hatrlatarak, o dönemde Esede ülkesinde demokrasinin, insan haklarnn, hukukun, adaletin gelitirilmesi konusunda pek çok tavsiyede bulunduunu anlatan Cumhurbakan Erdoan, Özellikle de hiçbir hakka sahip olmayan Kürt nüfus konusunda admlar atmasnn önemli olduunu söyledik. Ancak, Esed bu tavsiyelerimize uygun iler yapmak yerine halknn üzerindeki basky artrma yoluna gitmitir dedi.

GÜVENL BÖLGEDE 12 GÖZLEM NOKTASI KURULACAK

Cumhurbakan Erdoan buradaki konumasnda YPGnin çekilmesinin sorumluluu ABDde olduunu belirtirken 12 gözlem noktas kurmay planlyoruz açklamasnda bulundu. Erdoan, güvenli bölgenin denetimi için kurulacak 12 gözlem noktas ile planlanan ilçe ve köyleri harita üzerinden gösterdi.

SURYE HALKI REJMN YANI SIRA DEA VE PKK-YPG TERÖR ÖRGÜTÜNÜN DE ZULMÜNE MARUZ KALDI

Suriye halknn Esed rejiminin yan sra DEA ve PKK-YPG terör örgütünün de zulmüne maruz kaldn ve sonuçta 12 milyon kiinin evinden olduunu ve bu kiilerden yaklak 4 milyon kiinin de Türkiyeye sndn ifade eden Cumhurbakan Erdoan, bu süreçte Suriyeyi mesken tutan terör örgütleri DEA ve PKK-YPGnin saldrlarn Türkiyeye yönelttiini anlatt.

Cumhurbakan Erdoan, Suriyedeki DEA unsurlaryla en etkili ve sonuç alc mücadeleyi Türkiyenin yürüttüüne iaret ederek, Frat Kalkan Harektyla 3 binin üzerinde DEAlnn etkisiz hle getirildiini, Fratn dousundaki hat boyunca, Rakka ve Deyrizora kadar olan bölgeyi de DEAtan temizlemeye talip olduklarn ancak ABD yönetiminin bu teklifi kabul etmediini, ABDnin Türkiye yerine PKK-YPG terör örgütüyle bu ii yürütmeyi tercih ettiini kaydetti.

Müttefiklerin, özellikle de ABDnin, Türkiyenin ikazlarna ramen beklenen adm bir türlü atmadn bunun üzerine de Türkiyenin kendi çaresini üretmek zorunda kaldn vurgulayan Cumhurbakan Erdoan, Zeytin Dal ve Frat Kalkan Harektlaryla bölgenin PKK-YPG terör örgütünden temizlendiini, ardndan, Rusya ve ran ile yürütülen Astana Süreci ve Soçi Mutabakatyla da dlipte yaanmas muhtemel büyük bir insani dramn önüne geçildiini aktard.

GÜVENL BÖLGEYE 1 LE 2 MLYON ARASINDA SURYEL SIINMACININ GER DÖNÜÜNÜ PLANLIYORUZ

Yaanan süreçte diplomasi yolunu sonuna kadar kullanmaya devam ettiklerinin altn çizen Cumhurbakan Erdoan, Buna ramen, ne Amerikann ne de Avrupa ülkelerinin PKK-YPG terör örgütüne desteinin önüne geçemedik. Sonuçta bir kez daha kendi bamzn çaresine bakmaya mecbur kaldk. Türkiye, Bar Pnar Harektna, ite böyle bir sürecin sonunda gelmitir! diye konutu.

Par Pnar Harektnn amaçlarn, PKK-YPG terör örgütünü snrlarmzdan uzaklatrmak ve Ülkemizde yaayan 3,6 milyon Suriyelinin bir ksmn oluturacamz güvenli bölgede iskn etmek olarak açklayan Cumhurbakan Erdoan, Münbiçten Irak snrna kadar olan 444 kilometre uzunluunda, 30-35 kilometre derinliindeki güvenli bölgede 1 ile 2 milyon arasnda Suriyeli snmacnn geri dönüünü planladklarn yineledi.

Suriye kaynakl göç aknndan ikyetçi olan Avrupa Birlii ve dier ülkelerin mali desteiyle, bu bölgede her biri 5er bin nüfuslu 140 köy ve 30ar bin nüfuslu 10 ilçe ina etmek için planlarn yapld bilgisini paylaan Cumhurbakan Erdoan, plann ilk artnn bölgenin teröristlerden temizlenmesi olduunu, rejimin denetimindeki yerler gibi PKK-PYDnin igal ettii yerlere de Suriyeli Kürtler bata olmak üzere, kimsenin dönmek istemediini söyledi.

Konuya ilikin olarak bu zamana kadar ABD ile bir takm çalmalar yürütüldüünü ancak ilerleme salanamadn bunun üzerine de Bar Pnar Harektn balattklarn vurgulayan Cumhurbakan Erdoan, Yani Bar Pnar Harekt bir anlk oluum deildir. Bir günlük, iki günlük oluum asla deildir. Bunun hazrl 3-4 yl, 5 yl bulmaktadr, çünkü gelimeler anlk olmad. Bu gelimelerin ne yazk ki bizi tacizi, bizi tehdidi uzun yllara sahip ifadelerini kulland.

Harekttan önce ABD Bakan Donald Trump ile görütüünü ve operasyona balayacaklarn ilettiini aktaran Cumhurbakan Erdoan, ABDnin Suriyenin kuzeyindeki askerlerini çekeceini açklamasyla Türkiyenin operasyonu önünde bir engel kalmadn, ksa sürede 30 kilometre derinlie ulatklarn anlatt.

BARI PINARI HAREKTINDA GELNEN NOKTA

Harektn balamasnn bir anda ABD ve Avrupa bata olmak üzere, bir takm ülkelerin tavrnn deitiine dikkati çeken Cumhurbakan Erdoan, Sanyorum ilk bir-iki gün, Türkiyenin böyle bir baar gösteremeyeceini düündükleri için nispeten düük tepki ortaya koymulard. Türkiyenin harekt baaryla tamamlayaca anlalnca, tepkiler akl ve mantk snrlarn zorlayan bir düzeye yükseldi. Biz buna ramen harektmza kararllkla devam ettik. Bugüne kadar bin 360 kilometre alan ile aralarnda Telabyad ve Resulayn ehir merkezlerinin de bulunduu 56 yerleim birimini kontrol altna aldk. Harekt boyunca dört askerimiz ile 74 Suriye Mill Ordusu mensubu ehit dütü. Etkisiz hle getirdiimiz terörist says da 750yi buldu. Terör örgütü tarafndan snra yakn yerleim yerlerimize yaplan 1.081 havan ve füze saldrsnda 20 sivil vatandamz ehit verdik, 181 de yaralmz var diye konutu.

BARI PINARI HAREKTINI MECBUR KALDIIMIZ BALATTIK

Cumhurbakan Erdoan, harektn dokuz günlük sürecinde, sivil kayplar için Türkiyeyi arayarak, üzüntüsünü dile getiren hiç kimsenin olmadna iaret ederek, Buna karlk teröristleri korumak amacyla harekt durdurmamz isteyen pek çok batl liderle konutuk. Bu ikiyüzlülüü tarihe kara bir not olarak dütüümüzün bilinmesini istiyorum sözlerine yer verdi.

Türkiyenin Bar Pnar Harektn mecbur kald için balattna vurgu yapan Cumhurbakan Erdoan, Türkiyeye kar, srarla, inatla ve küstahça PKK-YPG terör örgütünü destekleyenler, bu harektn ve yaanan kayplarn asl sorumlusudur dedi. Türkiyenin, her bakmdan dünyada örneine az rastlanacak titizlikte bir harekt yürüttüünü dile getiren Cumhurbakan Erdoan, ABD Bakan Yardmcs Mike Pence ile de dün gerçekletirilen müzakerelerde, ABD ile teröristlerin 120 saatte, Türkiyenin ilan ettii güvenli bölgeden çkmasn salamas üzerinde mutabakata vardklarn açklad.

Cumhurbakan Erdoan, Bunun için Bar Pnar Harektna, dün akamdan balamak üzere 120 saat süreyle ara verdik. 120 saatlik sürenin bitimine kadar teröristlerin ellerindeki silahlar toplanacak, kurduklar tahkimatlar ve mevziler de imha edilecek, kendileri de 30 kilometrelik alann dna çkartlacak. Bu arada Türk Silahl Kuvvetleri bölgeden ayrlmayacak çünkü oradaki güvenliin esas bunu gerektirmektedir dedi.

GÜVENL BÖLGE, TSKNIN KONTROLÜNE BIRAKILINCA BARI PINARI HAREKTI SONA ERECEK

Güvenli bölgenin Türk Silahl Kuvvetlerinin kontrolüne braklmasyla Bar Pnar Harektnn da sona ereceinin altn çizen Cumhurbakan Erdoan, bu sürecin tamamlanmasyla birlikte Türkiyeye yönelik tüm yaptrmlarn da ortadan kalkacan söyledi.

Görümelerin olduu gün ABD Bakan Trumpun siyasi ve diplomatik nezaketle badamayan bir mektubunun medyada yer aldna dikkati çeken Cumhurbakan Erdoan, Elbette bizler bunu unutmadk, unutmamz doru deil ama bizim karlkl olan sevgi ve saygmz da bunlar sürekli gündemde tutmaya müsaade etmiyor. Ama bu konuyu bugünkü meselemiz ve önceliimiz olarak görmüyoruz. Vakti saati geldiinde bu konuyla ilgili olarak gerekenin yaplacann da bilinmesini istiyoruz deerlendirmesinde bulundu.

ABDnin verdii sözleri tutmasyla güvenli bölge konusunun çözülmü olacan söyleyen Cumhurbakan Erdoan, Ama bu söz bila-istisna yerine getirilmemi olursa, 120inci saatin sona erdii dakika Bar Pnar Harektmz kald yerden, çok daha kararl bir ekilde devam edecektir uyarsnda bulundu.

TEK ARTIMIZ, REJMN BULUNDUU YERLERDE PKK-YPGNN TAMAMEN TEMZLENMES

Cumhurbakan Erdoan, Sal günü Rusya Devlet Bakan Vladimir Putin ile meselenin Rusya ve Suriye rejimini ilgilendiren taraflarn görüeceine atfta bulunarak, Münbiç, Aynel Arab ve Kaml tarafnda güvenli bölgemiz Rusya ve rejim güçlerinin faaliyetleriyle çakyor. Ayrca dlipte de zaman zaman skntlar yaanyor. Amacmz, Rusya ile bu konularda makul ve herkes tarafndan kabul edilebilir bir uzlamaya varmaktr. Bir tek artmz, rejimin bulunduu yerlerde PKK-YPGnin tamamen temizlenmesidir sözlerine yer verdi.

Cumhurbakan Erdoan, terör örgütü PKK-YPGnin Münbiçte rejim görüntüsü altnda varln sürdürme çabasnda olduunu bildiklerine vurgu yaparak, buna rza göstermeyeceklerinin altn izdi. Derdimiz bizim bu terör örgütlerinin güvenli bölgeden çkartlmasdr diyen Cumhurbakan Erdoan, öyle devam etti: Eer bir Münbiçte hl terör örgütleri varsa, buras terör örgütünden temizlenmedi ve buras burann gerçek sahipleri yüzde 85-90 gibi Arap airetlere verildi diyemeyiz. Bizim oralarda kalmak gibi bir derdimiz de yok, zaten de yokuz orada. Ama biz bunu Sayn Putinle de görütük, eer terör örgütleri Münbiçten çkartlrsa, terör örgütleri ayn ekilde Aynel Arabtan, yani dier adyla Kobaniden çkartlrsa bizim için hiçbir mesele yok. Yeter ki terör örgütlerinden buralar temizlensin ve bizim buralarda da kalmak diye bir derdimiz yine yok. Tüm derdimiz, bizi tehdit eden, taciz eden bu terör örgütlerini buralardan çkarmaktr

Cumhurbakan Erdoan, yeni anayasa çalmalar tamamlanp Suriyenin toprak bütünlüü ve siyasi birlii salandnda, bu ülkenin tümünün meru hükmetinin yönetimine geçeceini ifade ederek, Yeter ki PYD, bunun yannda PKK-YPG ve DEA gibi terör örgütlerine müsamaha gösterilmesin. Terör örgütleri tamamen kaznp atlmadan da Suriye arzu ettii huzura, güvenlie ve esenlii kavuamaz. Türkiye olarak bizim de tüm çabamz ite bunu salamaktr dedi.

Ana Sayfaya Git