120 maddelik çalışma tamam...

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin anayasa teklifini kamuoyuna açıkladı. Gözler AK Parti'nin teklifinde. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı ile oluşturulan "Anayasa Bilim Kurulu" çalışmalarında son aşamaya geldi. Kurulun, Erdoğan'a bu ay sonuna kadar bir sunum yapması bekleniyor. Peki, taslağın detaylarında ne var? Detaylar Kıvanç El'in haberinde.

Haberler 06.05.2021 - 01:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni anayasa Ankarann en önemli gündem balklarndan biri oldu. MHP Genel Bakan Devlet Bahçeli, anayasa teklifini açklarken gözler Cumhurbakan Erdoan ve AK Partiye çevrildi. Cumhurbakan Erdoann talimatyla oluturulan Yeni Anayasa Bilim Kurulu çalmalarnda son aamaya geldi. Arlkl akademisyenlerin yer ald AK Partiden baz isimlerin de katld toplantlar sonucunda Bilim Kurulu da teklifini bayram sonras Erdoana sunmay hedefliyor.Peki, Erdoana sunulacak taslan detaylar neler? Edinilen bilgiye göre; taslak yaklak 120 maddeden oluuyor.

Taslak çalma, Balangç, 10 maddeden oluan Temel Esaslar, yaklak 40 maddenin yer ald nsan Haklar bölümü ile yasama, yürütme, yarg ve dier hükümlerden oluuyor.

ERDOANA MADDELER SUNULACAK

Oluturulan Bilim Kurulunun taslanda ilk 4 madde korunuyor. Ayrca, anayasal kurumlar ile ilgili deiiklik de öngörülmüyor. Anayasa Mahkemesi, Diyanet leri Bakanl, YÖK gibi kurulularda temel deiiklikler yaplmayacak. Anayasa Mahkemesinde bireysel bavurunun gelitirilmesi, yeni birimler kurulmas, gibi eklemeler yer alrken kurum korundu.

MHPnin de gündeme getirdii cumhurbakan ve iki bakan yardmcsnn seçimi konusu ise AK Partinin taslanda yer almyor. Ancak kurmaylar, Bakan yardmcsnn seçimle gelmesi konusu liderlerin karara balayaca bir konudur. Bu konuulur deerlendirmesi yapyor.

120 maddeden oluan Anayasa Bilim Kurulunun taslann bayram sonunda Erdoana sunulurken, Türkiyeye 150 sene yeterli olacak, gelecee tayacak anayasa vizyonu ile sunulaca da örenildi. Taslak Erdoana sunulduktan sonra önce AK Parti kurullarnda ele alnaca, ardndan da MHP ile görüülecei kaydedildi. MHP ile AK Partinin tekliflerinin ortak ele alnmas için bir komisyon kurulmas da gündeme gelebilecek.

Ana Sayfaya Git