18 yılda ne değişti

Siyaset sahnesine Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde 2001 yılında giren "Erdemliler Hareketi"nin imzasıyla kurulan AK Parti, reformlar ve seçim başarılarıyla dolu 18 yılı geride bıraktı.

Haberler 14.08.2020 - 00:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Recep Tayyip Erdoan liderliindeki Erdemliler Hareketi ile 2001 ylnda siyaset sahnesinde yerini alan AK Parti, çeitli engellemelere ramen reformlar ve seçim baarlaryla dolu 18 yl geride brakt.

Erdemliler Hareketi, 14 Austos 2001de AK Parti adyla siyaset sahnesine çktktan sonra 18 ylda girdii tüm seçimlerden birinci parti olarak çkmay baard.

Girdii ilk genel seçimde, 3 Kasm 2002de iktidara gelen AK Parti, Artk hiçbir ey eskisi gibi olmayacak sloganyla çkt siyaset yolunda, 4 babakan 2 cumhurbakan çkard.

stanbul Büyükehir Belediye Bakan olduu dönemde, 12 Aralk 1997de Siirtte okuduu Ziya Gökalpn Asker Duas iiri nedeniyle 1999da 10 ay hapse mahkum edilen ve bu nedenle siyasi yasakl olan Erdoan, liderliini yapt parti 3 Kasm 2002de tek bana iktidar olmasna ramen babakan olamad.

Erdoann giremedii 3 Kasm genel seçimlerinden AK Parti yüzde 34,28lik oy oranyla birinci parti olarak çkt ve Abdullah Gül bakanlnda 58. Cumhuriyet Hükümeti kuruldu.

MAHKUMYETNE NEDEN OLAN R OKUDUU SRTTEN MLLETVEKL SEçLD

Türk Ceza Kanununun (TCK) 312. maddesinde yaplan deiiklikle Erdoann siyasi yasann kalkmasnn ardndan, Kurucu Genel Bakan Erdoan, 8 Mart 2003te mahkumiyetine neden olan iiri okuduu Siirtte yaplan yenileme seçimlerinde milletvekili seçilerek TBMMye girdi.

Abdullah Gül bakanlndaki 58. Hükümet, üç gün sonra, 11 Mart 2003te istifa ettikten sonra 10. Cumhurbakan Ahmet Necdet Sezer, hükümeti kurma görevini Recep Tayyip Erdoana verdi. Erdoan, 15 Mart 2003te 59uncu Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini kurarak babakanlk koltuuna oturdu.

YEREL SEçMLERDEN DE BAARIYLA çIKTI

Girdii ilk yerel seçim olan 2004 mahalli idareler seçimlerinde de yüzde 41,7lik oy oranyla sandktan birinci parti çkan AK Parti, 11i büyükehir olmak üzere 1950 belediyeyi kazand.

2007deki genel seçimlerde yüzde 46,58lik oy oranna ulaan AK Parti, Tunceli dndaki 80 ilden milletvekili çkarmay baard ve tek bana iktidar oldu.

Mecliste 28 Austos 2007de yaplan oylamada, partinin kurucularndan Abdullah Gül, Türkiye Cumhuriyetinin 11. Cumhurbakan seçildi.

Bu seçimlerden önce Milli Görü kökenli bir siyasetçinin cumhurbakan aday olmasn istemeyen muhalif kesimler tarafndan nisan aynda Cumhuriyetine sahip çk sloganyla Cumhuriyet Mitingleri düzenlendi.

Nisan aynn son günlerinde 27 Nisan 2007de ise Türk siyasi tarihine e-muhtra olarak geçen Genelkurmay Bakanlnn laiklik vurgusu içeren açklamas yaymland.

AK Parti, 2009da yaplan yerel seçimlerde de yine en fazla oyu toplayarak 10 büyükehir belediyesi ile 1442 belediyeyi yönetme yetkisini vatandatan ald. 12 Eylül darbesinin 30uncu ylna denk gelen ve 1982 Anayasasnda deiiklik öngören düzenlemeye 2010daki halk oylamasndan yüzde 57,88 orannda evet oyu çkt.

2011 genel seçimlerinde de gelenei bozmayan AK Parti, yüzde 49,53lük oy orannn ardndan kurulan 61.Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile çalmalarna hz kesmeden devam etti.

YEN BR BAYRAK DEM

ktidarnn 12. ylnda Erdoann genel bakanlndaki son yerel seçime 2014te giren AK Parti, yüzde 45,60 oy oranyla 18i büyükehir olmak üzere, 818 belediye bakanln kazand.

AK Parti Kurucu Genel Bakan Recep Tayyip Erdoan, 10 Austos 2014te yaplan seçimde dorudan halk iradesiyle seçilen ilk ve Türkiyenin 12. Cumhurbakan oldu. AK Parti, yoluna Konya Milletvekili Ahmet Davutolu ile devam etti.

AK Parti, Davutolunun genel bakanlnda ilk snavn, 7 Haziran 2015teki genel seçimlerde ve ardndan yaplan 1 Kasm 2015 erken seçimlerinde verdi. 1 Kasmda tek bana iktidarn kazanlmasyla Cumhurbakan Erdoan, 64. Hükümeti kurma görevini AK Parti Genel Bakan Ahmet Davutoluna verdi.

Partide, 22 Mays 2016da düzenlenen 2. Olaanüstü Kongre ile yeni bir bayrak deiimi daha yaand. Partinin kurucularndan olan ve Erdoana, belediye bakanl döneminden itibaren yol arkadal yapan Binali Yldrm, AK Parti Genel Bakanlna seçildi ve 65. Hükümeti kurarak Babakan oldu.

K CUMHURBAKANI VE DÖRT BABAKAN

Kuruluunun ardndan kesintisiz iktidarna 18 yldr devam eden AK Parti, bu sürede bünyesinden dört babakan ve iki cumhurbakan çkard. Abdullah Gül, Recep Tayyip Erdoan, Ahmet Davutolu ve Binali Yldrmn babakanlk yapt bu süreçte Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoan Türkiyenin 11. ve 12. Cumhurbakanlna seçildi.

Gül, 367 krizi sonras TBMM üyelerince 2007de Cumhurbakan seçildi. Kurucu Genel Bakan Erdoan ise cumhurbakannn dorudan halk tarafndan seçilmesinin önünü açan 21 Ekim 2007deki halk oylamas sonras yaplan ilk seçimde Cumhurbakan oldu. Erdoan, 2007deki halk oylamasyla cumhurbakannn halk tarafndan seçilmesine imkan tanyan düzenleme uyarnca 10 Austos 2014teki seçimde, oylarn yaklak yüzde 52sini alarak dorudan halk tarafndan seçilen ilk cumhurbakan oldu.

DANITAY SALDIRISINDAN FETÖNÜN DARBE GRMNE ZORLU 18 YIL

Kurulduktan yaklak bir yl sonra yaplan genel seçimde iktidara yürüyen AK Parti, bu dönemde vesayet odaklar, devlet içinde yaplanan terör örgütleri ile bölücü terör örgütlerinin faaliyetleri, kapatma davas ve darbe giriimlerine maruz kald.

Ankarada 17 Mays 2006da Dantay binasnda Alparslan Arslann gerçekletirdii silahl saldrda, Dantay 2. Dairesi üyesi Mustafa Yücel Özbilgin hayatn kaybederken aralarnda Daire Bakan Mustafa Birdenin de yer ald 4 üye ise yaraland.

Saldrnn ardndan Anayasa Mahkemesi, Dantay, Yargtay, Saytay, Askeri Yargtay ve Askeri Yüksek dare Mahkemesi üyeleri ile Türkiye Barolar Birlii temsilcilerinin bulunduu bir grup, Antkabire yürüdü ve saldrdan hükümeti sorumlu tuttu.

Hükümet ise saldry, istikrar bozmak ve hükümeti ykmak için yaplan bir teebbüs olarak nitelendirdi.

CUMHURYET MTNGLER

Türkiye, 16 Mays 2007de görev süresi dolacak 10. Cumhurbakan Ahmet Necdet Sezerin yerine kimin 11. Cumhurbakan olarak devletin bana geçeceini tartrken, yeni bir kriz dalgas yaand.

TBMMde saysal üstünlüü elinde bulunduran AK Partinin önerecei adayn seçimi kazanmasna kesin gözüyle baklrken, baz çevrelerce Ankara, stanbul, zmir, Manisa ve çanakkalede düzenlenen Cumhuriyet Mitingleriyle bu engellenmeye çalld.

367 KRZ

Türkiyenin 11. Cumhurbakann seçmek için 27 Nisan 2007de toplanan TBMM Genel Kurulunda, tek aday olarak seçime giren Abdullah Gül, oylamaya katlan 361 milletvekilinin 357sinin oyunu almasna ramen, ilk turda seçilmek için gerekli 367 saysn bulamad.

Cumhuriyet Halk Partisi, 367nin sadece karar yeter says deil, ayn zamanda toplant yeter says olduu iddiasyla Mecliste yaplan ilk tur oylama ileminin iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesine bavurdu. Bir ilke imza atan Anayasa Mahkemesi, CHPnin yapt bavuruyu kabul ederek Türkiyeyi yeni bir krizin eiine getirdi.

TÜRKYE TARHNDE BR LK: E-MUHTIRA

Türk demokrasi tarihine e-muhtra olarak geçen 27 Nisan bildirisi de Cumhurbakanl seçimi öncesi milli iradeyi hedef alan bir giriim olarak akllarda kald.

Cumhurbakanl seçimi için yaplan ilk oylamann ardndan gece yars Genelkurmay Bakanlnn internet sitesine bir bildiri konuldu.

Türk demokrasi tarihinde e-muhtra olarak yerini alan bu bildiriye, AK Parti hükümetinden çok sert bir kar açklama geldi.

Dönemin Hükümet Sözcüsü Cemil çiçek tarafndan kamuoyuna duyurulan açklamada, Genelkurmay Bakanl bildirisinin hükümete kar bir tutum olarak algland vurgulanarak, Babakanla bal bir kurum olan Genelkurmay Bakanlnn, herhangi bir konuda hükümete kar bir ifade kullanmasnn demokratik bir hukuk devletinde düünülemeyeceine dikkat çekildi.

11. CUMHURBAKANI ABDULLAH GÜL

Anayasa Mahkemesinin, CHPnin bavurusunu kabul etmesiyle ikinci tur görümelerde toplant yeter says bulunamad gerekçesiyle cumhurbakan seçilemedi.

Genel seçimin ardndan TBMM, 20 Austos 2007 tarihinde yeniden cumhurbakann seçmek için topland. Seçimin 1. turunda 341, 27 Austos 2007de yaplan ikinci turunda 337, 28 Austos 2007de üçüncü turunda 339 oy alan Abdullah Gül, Türkiyenin 11. Cumhurbakan seçildi.

EN BÜYÜK PARTYE KAPATMA DAVASI

AK Partiyi iktidardan uzaklatrmak için atlan admlardan biri de kapatma davas oldu. Bu balamda eski Yargtay Cumhuriyet Basavcs Abdurrahman Yalçnkaya tarafndan hazrlanan ve Cumhurbakan Gül ve Babakan Erdoann da aralarnda bulunduu 71 kiiye 5 yl süreyle siyaset yasa getirilmesi ile partinin kapatlmasn içeren iddianame, 14 Mart 2008de Anayasa Mahkemesine sunuldu. Yüksek Mahkeme, 31 Mart 2008de iddianameyi kabul etti.

Anayasa Mahkemesinin, siyasi tarihe Google iddianamesi olarak geçen iddianameyi kabul etmesinin ardndan dava 30 Temmuz 2008de karara baland. Yüksek Mahkemenin 5 üyesi kapatmaya kar çkarken, 6 üye kapatmadan yana oy kulland. Anayasada öngörülen nitelikli çounluk salanamad için parti kapatma talebi reddedilmi oldu.

7 UBAT MT KRZ

Dönemin stanbul Cumhuriyet Savcs Sadrettin Sarkaya tarafndan MT Müstear Hakan Fidann da aralarnda bulunduu istihbarat görevlilerinin 7 ubat 2012de ifadeye çarlmasyla balayan kriz, siyasi iktidarn olaya müdahalesiyle son buldu. Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) dorudan hükümeti hedef alan giriimi sonras yaplan yasal deiiklikle, MT görevlilerinin soruturulmas izni Babakanla braklarak ülke bir krizden daha çkarlm oldu.

GEZ OLAYLARI

Taksim Meydanndaki Gezi Parknda Topçu Klasnn yeniden ina edilmesi amacyla 2013te Büyükehir Belediyesi ekiplerince sökülen baz aaçlarn baka yerlere nakledilmek istenmesi üzerine balayan olaylarn da Türkiyeye maliyeti büyük oldu. Uzun süre gündemi megul eden ve yaklak 50 milyar dolara mal olan eylemler, Erdoann kararl duruuyla son buldu.

17-25 ARALIK DARBE GRM

Dönemin stanbul Cumhuriyet Savcs FETÖ firarisi Celal Kara tarafndan 17 Aralk 2013te baz bakan çocuklar, i adamlar ve banka genel müdürlerinin de aralarnda bulunduu kiiler hakknda açlan soruturma, Türkiye için önemli dönüm noktalarndan biri oldu.

Soruturmann ikinci dalgas ise 25 Aralk 2013te dönemin stanbul Cumhuriyet savcs, bir baka FETÖ firarisi Muammer Akkan Cumhurbakan Erdoann olu Bilal Erdoan üpheli sfatyla ifadeye çarmak istemesiyle yaand.

15 TEMMUZ KANLI DARBE GRM

FETÖnün, Türkiye tarihinin en kanl darbe giriimi olarak tarihe geçen hain projesi, 15 Temmuz gecesi örgütün, TSKdeki üniformal teröristleri araclyla hayata geçirildi.

Darbe giriimi, Cumhurbakan Erdoann Milletimizi, illerimizin meydanlarna, havalimanlarna davet ediyorum. yönündeki çars üzerine vatandalarn tanklarn önüne geçerek demokrasiyi sahiplenmesiyle engellendi.

Cumhurbakanl sistemine geçi

Türkiye, 16 Nisan 2017de yaplan ve tarihi olarak nitelendirilen halk oylamasyla yeni bir döneme girdi. Halk oylamas süreci, Babakan Binali Yldrm dahil, 316 AK Parti milletvekilinin imzasn tayan anayasa deiiklii teklifinin 10 Aralk 2016da TBMM Bakanlna sunulmasyla balad.

Maddelere ilikin oylamalarn ardndan Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, 10 ubat 2017de anayasa deiikliine ilikin kanunu onaylayarak, halkoyuna sunulmak üzere yaymlanmas için Babakanla gönderdi.

16 Nisan 2017deki halk oylamasndan yüzde 51,41 orannda evet, yüzde 48,59 orannda hayr oyu çkmasyla Anayasadaki, Cumhurbakan seçilenin partisi ile iliii kesilir hükmünün kaldrlmasnn ardndan Cumhurbakan Erdoana parti üyeliinin yolu açld. Ayrca halk Cumhurbakanl Hükümet Sistemine geçilmesine karar verdi.

Erdoan, 2 Maysta AK Parti Genel Merkezine 979 gün aradan sonra gelerek üyelik beyannamesini imzalad ve AK Partiye üye oldu.

ERDOAN, 998 GÜN SONRA YENDEN GENEL BAKAN

Cumhurbakan Erdoann partiye dönmesinin ardndan 21 Mays 2017de olaanüstü kongre yapma karar alnd.

Üç yllk bir aradan sonra AK Partinin 3. Olaanüstü Büyük Kongresinde 1414 geçerli oyun tamamn alan Erdoan, 998 gün sonra kurucusu olduu partiye yeniden Genel Bakan seçildi.

Kongrede yaplan tüzük deiikliiyle ihdas edilen genel bakanvekillii görevine de Babakan Binali Yldrm getirildi.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann 3 yln ardndan partide yeniden genel bakanl üstlenmesi, partiye yeni bir heyecan ve dinamizm kazandrd.

Göreve gelir gelmez partinin yetkili organlarnda deiiklie giden, il ve ilçe bakanlar ile belediye bakanlarnda deiiklikler yapan Erdoan, normal takvime göre 2019 Kasmda yaplmas planlanan seçim hazrlklarn da balatmt. Erdoan, birçok il ve ilçede partisinin olaan kongrelerine katld, vatandala, partililerle bir araya geldi.

24 HAZRAN SEçMLER

Zaman zaman seçimlerin vaktinde yaplaca yönünde açklamalar gelmesine ramen AK Partinin siyasi ittifak yapt MHPnin Genel Bakan Devlet Bahçeliden gelen erken seçim teklifi Cumhurbakan Erdoan ve partinin yetkili organlar tarafndan deerlendirildi.

Cumhurbakan Erdoan, MHP Genel Bakan Devlet Bahçeli ile yapt görümenin ardndan seçimlerin 24 Haziran 2018de yaplacan açklad.

Daha önce, ilk kez 10 Austos 2014te cumhurbakan halk tarafndan seçilirken, 24 Haziran 2018de seçmenler ilk kez cumhurbakan ve milletvekili seçimi için ayn gün sanda gitti.

Cumhurbakan Erdoan, seçimlerde yüzde 52,38 oy alarak, Cumhurbakanl Hükümet Sisteminin ilk Cumhurbakan oldu.

Erdoan liderliindeki AK Parti ise Türk siyasi tarihinin en önemli seçiminde yüzde 42,28 oy alarak 16 ylda 13. seçim baarsn elde etti.

Cumhurbakanl Hükümet Sisteminin ilk Cumhurbakan Erdoan, 9 Temmuzda TBMMde yemin ederek görevine balad. Erdoan, Cumhurbakanl Hükümet Sisteminin ilk Cumhurbakanl Kabinesini de ayn gün açklad.

Buna göre, Cumhurbakan Yardmclna Fuat Oktay getirildi. Yeni kabinede eski Genelkurmay Bakan Orgeneral Hulusi Akar da Milli Savunma Bakan olarak görev ald.

AK PART 6. OLAAN BÜYÜK KONGRESN YAPTI

Cumhurbakan Erdoan, 18 Austos 2018de gerçekleen AK Parti 6. Olaan Büyük Kongresinde geçerli oylarn tamamn alarak 1380 oyla yeniden parti genel bakanlna seçildi.

AK Partinin 6. Olaan Büyük Kongresinde yaplan deiiklikle 24 Haziran seçimlerinde yaplan siyasi parti seçim ittifak parti tüzüüne girdi. Ayrca tüzüe Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelii ile Cumhurbakan Yardmcl veya Bakanlk görevi ayn kiide birleemez. fkras eklendi.

31 MART YEREL SEçMLER

AK Parti ve MHP tarafndan Cumhur ttifakn 31 Mart 2019 Mahalli dareler Genel Seçimlerinde devam ettirme karar alnd. Görümeler sonucu AK Parti ve MHP arasnda seçimlerde 30u büyükehir olmak üzere 51 ilde ittifak yapld. Cumhur ttifak kapsamnda MHP, Adana, Mersin ve Manisa büyükehir belediyelerinde aday gösterirken, 27 büyükehirde ise AK Parti aday çkard.

AK Parti, 31 Mart yerel seçimlerinden yüzde 44,33 oy oranyla yine birinci parti olarak çkmay baarrken, Ankara ve stanbul büyükehir belediye bakanlklarn CHP kazand.

AK Partinin stanbul Büyükehir Belediye Bakanl seçim sonuçlarna itiraz etmesi üzerine, seçimler 23 Haziranda yenilendi. Binali Yldrm ile Ekrem mamolu arasndaki seçim yarnda CHPnin aday mamolu ipi göüsledi.

7. OLAAN BÜYÜK KONGRE SÜREC KORONAVRÜS NEDENYLE KESNTYE URADI

Yerel seçimlerin tamamlanmasnn ardndan Erdoan, 7. Olaan Büyük Kongre sürecini sonbaharda balatacaz. açklamasnda bulundu.

nandn yolda yürü temasyla 2019 sonbaharnda balatlan 7. Olaan Büyük Kongre sürecine Mart aynda Türkiyede etkili olmaya balayan koronavirüs salgn nedeniyle ara verildi.

Kovid-19la mücadelede normallemeye geçilmesiyle birlikte AK Partide kongre süreci yeniden balad.

lçe kongrelerini bu yln kasm ay sonunda bitirmeyi planlayan AK Partide il kongreleri balayacak ve büyük kongre ile süreç tamamlanm olacak.

Ana Sayfaya Git