20 il, 85 yılda hiç kadın vekil çıkarmadı

KA.DER'in incelemesine göre, kadınların seçme ve seçilme hakkı kazandığı 1934 yılından beri 20 ilden hiç kadın vekil seçilmedi.

Haberler 30.07.2019 - 00:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Adaylar Destekleme Derneinin (KA.DER) yapt incelemeye göre, kadnlara seçme ve seçilme hakk tannmasndan bugüne kadar 20 ilden hiç kadn milletvekili seçilmedii belirtildi. Siyasi partilere eit temsil için çalma çars yapan KA.DER Genel Bakan Nuray Karaolu, Tüm partileri, kadnlarn seçimle ya da atamayla gelinen tüm karar alma mekanizmalarnda eit temsili için gerekli admlar atmaya davet ediyoruz dedi.

KA.DER, Türkiyede kadnlarn seçme seçilme hakkn kazand 1934 ylndan bu yana yaplan genel seçimlerde kadn-erkek milletvekili dalmn inceledi ve sonuçlarn yazl açklama ile paylat. Meclise giren kadn milletvekili orannn ortalama yüzde 5,25 olduunu aktarlan açklamada, 20 ilin bir tane bile kadn milletvekili çkarmad belirtildi.

1934ten bu yana 23 genel seçim yapld ifade edilen açklamada, bu seçimlerde Meclise giren 11 bin 385 milletvekilinden 598inin kadn olduu aktarld.

Hiç kadn milletvekili çkaramayan 20 il ise öyle: Adyaman, Ardahan, Artvin, Bayburt, Burdur, Erzincan, Giresun, Gümühane, Karabük, Karaman, Kilis, Krkkale, Krklareli, Krehir, Nevehir, Nide, Osmaniye, Rize, Sinop ve Yozgat.

SYAS PARTLER VERDKLER SÖZLER TUTMADILAR

Siyasi partilerin 2018 genel seçimi ve 2019 yerel seçiminde de kadnlarn eit temsil taleplerinin karlamad ve verdikleri sözleri yerine getirmedii vurgulanan açklamada, u ifadelere yer verildi:

Kadnlarn talepleri bir yana, kendi verdikleri sözleri de tutmadlar, parti programlar, tüzükleri ve seçim beyannamelerinde yazdklarn hayata geçirmediler. u an TBMMdeki 589 milletvekilinin sadece 102si kadn (yüzde 17.32). Son yerel seçimlerde ise 8 bin 257 belediye bakan adaynn sadece 652si, yani yüzde 7,89u kadn adaylardan olutu. Seçimler sonras, bin 389 belediye bakanl koltuundan ancak 43üne kadnlar oturabildi. Bu yerel seçimlerin kadnlar açsndan tek baars, halen oran çok düük olmasna ramen 674 olan kadn muhtar saysnn yüzde 58,9 artarak bin 71e yükselmesiydi. O da KA.DERin çabalaryla gerçekleti.

BR SONRAK SEçMDE BENZER MANZARAYLA KARILAMAK STEMYORUZ

Seçmenlerin yarsnn kadn olduuna dikkat çeken KA.DER Genel Bakan Nuray Karaolu, Bir sonraki seçimlerde benzer bir manzarayla karlamak istemiyoruz. Bu yüzden tüm partileri, daha fazla vakit kaybetmeden, u andan itibaren kadnlarn seçimle ya da atamayla gelinen tüm karar alma mekanizmalarnda eit temsili için gerekli admlar atmaya davet ediyoruz. KA.DER olarak bunun takipçisi olacamz gibi, gerekli destei vermek için de hazrz dedi.

Ana Sayfaya Git