2019’da AK Parti’yi neler bekliyor?

SİYASET, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) İstanbul Genel Koordinatörü ve İbn Haldun Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, AK Parti’nin değişim süreçlerini ve Parti’yi 2019’da nelerin beklediğini anlattı.

Haberler 18.11.2017 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

SETAnn stanbul ofisinde, 2019a Doru AK Parti konulu strateji paneli düzenlendi.SETA Toplum ve Medya Aratrmalar Direktörü smail çalarn moderatörlüünde yaplan panele, SETA stanbul Genel Koordinatörü Prof. Dr. Fahrettin Altun, AK Parti Genel Bakan Yardmcs Hamza Da ve Medya Dernei Bakan Ekrem Kzlta konumac olarak katld.

AK Partinin kurulduu günden bu yana verdii mücadelelere deinen Prof. Altun, AK Parti, 2 temel çerçevede mücadele verdi. Bir; ayakta kalma mücadelesi. ki; merkez partisi olarak kalma mücadelesi. AK Parti kurulduu günden beri tasfiye edilme çerçevesinde, kendisine yönelen saldrlarla kar karya kald ve bu saldrlar dorudan AK Partinin özüne ilikin, Partiyi diskalifiye etmek, oyunun dna çkarmakla ilgili saldrlard. Bu saldrlarn ilk olarak ulusal alanda karmza çktn gördük. Ksa bir süre sonra darbe giriimleri, daha sonrasnda muhtralar, parti kapatmalar davalar vs. ile beraber gelen süreci yaadk ve bu sürecin 2013ten sonra çok daha hzlanan bir süreç olduu hepimizin malumu dedi.

SURYE KRZ OLMASAYDI, AK PARTNN KARI KARIYA KALDII MEYDAN OKUMALAR OLMAYABLRD

Prof. Altun, AK Partinin karlat skntlarn Arap devrimleriyle birlikte zirveye ulatn belirtti ve öyle devam etti: AK Parti, iktidara geldiinde Orta Douda çok scak bir ortam vard. Irakta sava kapdayd ve Orta Douda kaos siyasetinin hayata geçmek üzere olduu bir dönemdi. AK Parti, bu sürecin meydan okumasn karlamak durumunda kald. Özellikle 2006dan sonra Orta Douda yeni bir dalga gündeme gelmeye balad ve Batdan Orta Douya yönelik bir korku siyaseti pompalanmaya baland. 2009da Türkiye ile srail arasnda Davos Krizi ve Mavi Marmara yaandnda bu korku siyasetinin artk küresel boyuta da yansdn gördük. AK Partinin kar karya kald meydan okumalarn zirveye çkma noktas Arap devrimleriyle balad ve Suriye krizi bu anlamda en kritik husus oldu. Suriye krizi olmam olsayd, AK Partinin kar karya kald bu denli ar meydan okumalar olmayabilirdi.

AK Partinin yaad saldrlarn 2009 sonrasnda da devam ettiini belirten Prof. Altun, Partiye olan saldr ve dümanln en net ekilde aça çkt nokta 2013 Gezi olaylar oldu. 15 Temmuz da bunun bir baka yansmasyd. AK Parti, iktidara geldii günden bu yana ulusal, bölgesel ve küresel alanda bu meydan okumalara kar koymak zorunda kald ve bunlar karsnda ayakta durmak için mücadele etti. Bunu yaparken merkez partisi olma noktasnda ciddi bir gayret gösterdi. dedi.

Prof. Dr. Altun, AK Partinin deiim sürecindeki baarlarna deinerek, Partinin en önemli özelliklerinden bir tanesi iktidarda kald süre boyunca deiimi baarabilmesi ve süreklilik içerisinde bir deiim felsefesi hayata geçirebilmesi oldu. Bunun da en önemli nedeni Cumhurbakan Erdoann liderlii oldu. eklinde konutu.

AK PART, ADALETSZLKLERN TEMSLCS OLARAK GÜN YÜZÜNE çIKMAYA BALADI

Batllama paradigmasnn Türkiyede ve bölgede ciddi anlamda deer kaybettiinin altn çizen Prof. Altun, AK Parti, özellikle 2000lerin sonlarndan itibaren eletirilerin ve küresel alanda adaletsizliklerin, Batllama süreçlerinin dourduu adaletsizliklerin temsilcisi olarak gün yüzüne çkmaya balad. Erdoan, dünya beten büyüktür sloganyla bu yaklam sembolize etmeye balad. ifadelerini kulland.

2019A GDERKEN AK PART BAZI EV ÖDEVLERYLE KARI KARIYA

AK Partiyi 2019da nelerin beklediini anlatan Prof. Dr. Fahrettin Altun, sözlerini öyle sürdürdü: 2019a giderken AK Parti, son derece somut baz ev ödevleriyle kar karya. AK Parti, deiim süreçlerini tamamlamak ve dier taraftan da somut icraatlarla toplumu 2019a hazrlamak durumunda. AK Parti, 2019a giderken yerli ve mill bir siyaset çizgisini takip etmeye devam edecek. Bunun için içeride ve darda bedel ödemeye devam edecektir. Mikro sorun alanlarna yönelen bir icraatçlk anlay ile devam edecek. Etkin güvenlik politikalar ve sonuç alc terörle mücadele uygulamalarn sürdürecek. D politikada bir yandan bamszlama çabalarn sürdürürken, dier yandan i birlii alanlarn gelitirmek için de çok youn bir gayret sarf edecek. Son olarak, eitim, kültür ve kentleme politikalar alannda somut ve yenilikçi admlar atmaya çalacak. Ve bu alanlarda bir paradigma deiimi yaratmaya gayret sarf edecek. Bu süreçte dardan saldrlar gelmeye devam edecek. Bölgesel krizler varln sürdürmeye devam edecek. Ve içeride ne yazk ki AK Partinin politikalarna dönük bir eletiri deil, Partinin özünü ortadan kaldrmaya dönük dümanca yaklamlar da varln sürdürecek.

AK Parti Genel Bakan Yardmcs Hamza Da ise, sistemdeki deiim ihtiyacn ve 2019a kadar devam eden süreçte AK Partinin hedeflerinin neler olduunu anlatt. Da, 2016 Nisandan itibaren, 2017de bir deiim yl yayoruz. dedi.

Öte yandan, Medya Dernei Bakan Ekrem Kzlta da AK Partinin 2012 sonras yaad gelimelere deinerek; hem küresel planda hem de ülke plannda 2019da olabilecek farkl senaryolardan ve bundan sonra Partiyi nelerin bekleyeceinden bahsetti.

Ana Sayfaya Git