30 bin kişilik ordu...

ABD liderliğinde DEAŞ'a karşı kurulan uluslararası koalisyonun Suriye'deki ortaklarıyla 30 bin kişilik bir sınır koruma gücü kurmak için çalıştığını açıkladı.

Haberler 15.01.2018 - 11:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABD öncülüündeki DEA kart koalisyonun Sözcüsü Albay Ryan Dillon, Suriyede arlkla (PYD/PKKnn paravan) Suriye Demokratik Güçlerinden (SDG) oluan ve 30 bin kiiyi bulacak Snr Güvenlik Gücü kuracaklarn açklad.

Albay Dillon, AA muhabirine yapt açklamada, Koalisyon yeni Suriye Snr Güvenlik Gücü kurmak üzere SDG ile ortak çalmaktadr. dedi.

230 kiinin eitildiini aktaran Dillon, söz konusu gücün saysnn 30 bini bulacan bildirdi.

Söz konusu güce katlanlarn yaadklar yerlere yakn bölgelerde görev alacan kaydeden Dillon, Kuvvetin etnik bileimi görev yaptklar yerlere göre deiiklik gösterecektir. Kuzey Suriyede daha çok Kürtler görev alacakken, Frat Vadisi ve Irak snr boyunca güneye doru ise daha çok Araplar görev alacak. diye konutu.

Bunun tamamen yeni bir istihdam veya eitim süreci olmayacan anlatan Dillon, 30 bin kiilik ordunun 15 bininin DEA ile mücadele bitmek üzere olduu için (PYD/PKKnn paravan) SDG mensuplarndan istihdam edileceini vurgulad.

Kalan 15 bin kii için ise eitim ve istihdam süreçlerinin baladn belirten Dillon, PYD/PKKnn halen Deyri Zor yaknlarndan DEA ile mücadele etmeye devam ettiini savundu.

- Haberi ilk AA duyurmutu

AAnn yerel kaynaklardan ald bilgilere göre, ABD Savunma Bakanl, istihbarat tekilat CIA ve PYD/PKKnn Kandil yaplanmas, 400 terör örgütü mensubuna verdii eitimi tamamlad ifade edilmiti.

AAnn haberine göre, 400 terörist, Hasekenin güneyindeki Sabahul Hayr kamp ile Halepin dousunda Frat nehri üzerindeki Tirin baraj yaknlarnda eitildi.

CIA eitmenleri teorik ve teknik bilgiler salarken, Pentagonun hava indirme birimleri ile özel kuvvetleri, Kandilden gelen teröristlerle ortak silahl eitim verdi.

-Snr muhafz maskesi

Dier taraftan ABD, snr muhafz ad altnda yeni bir güç kurma yoluna gitmedi.

Pentagon ve CIA, söz konusu programda, terör örgütünün 2014te kurduu YAT adl sözde anti-terör birlikleriyle HAT ismi verilen sözde özel harekat unsurlarn geniletiyor.

Özel eitim alan 400 terörist, YAT ve HAT isimli yaplara katld.

Nisan 2016dan bu yana örgüte silah ve mühimmat veren ABD, teknoloji desteini de artryor.

CIA ve Pentagon, yeni oluum için PYD/PKKya son teknoloji telsiz, dinleme istasyonu ve sinyal istihbarat ekipmanlar transfer ediyor. Ekipmanlarn eitimi yine ABDli uzmanlar tarafndan veriliyor.

AAya konuan kaynaklar, Pentagon-CIA programlaryla snr muhafzlar ad altnda büyütülen yapya terör örgütü Kuzey Ordusu adn verdiini ifade etti.

Bölgedeki kaynaklar, kuzey ifadesinin, sözde ordunun gelecekte Esed rejimi ile müzakere edilecek muhtemel bir özerk yönetimde korunabilmesi için özellikle seçildiine iaret ediyor.

Yeni oluumun yüzde 70inin PYD/PKKllardan olumas bekleniyor.

ABDnin örgüt içinde genilettii yeni gücün çekirdek unsurlar uzun süredir ABD Özel Kuvvetleri ile çalan ve ortak operasyonlar yürüten ekipler.

Kuzey Ordusu ad altnda ortaya çkacak yapnn, denetimi zor küçük mobilize örgüt unsurlarn düzenli ordularla savaa hazr hale getirecek ekilde örgütlemesi bekleniyor.

Bu haliyle, Kuzey Ordusu terör örgütü için düzenli orduya geçi yolunda atlan son adm tekil ediyor.

- Türkiye snrnda konulanyorlar

Amerikallarn Dou Halep ve Güney Hasekede eittii Kuzey Ordusu gücü, ilk etapta örgütün igal ettii ancak rejim ile snr hattnda yer alan Aynularab (Kobani), Tel Ebyad, Resulayn ve Malikiyede konulanacak.

Halepe bal bu noktalar, Türkiye snrna bakmalar ile dikkati çekiyor.

Pentagon, CIA ve Kandil kadrolarnn ortaklaa eittii örgüt üyelerini, rejim kontrolündeki topraklar kullanarak ülkenin dousundan Türkiye snrndaki Afrin ilçesine de sevk edilebiliyor.

Ana Sayfaya Git