30 büyükşehir belediyesinin 6'sı el değiştirdi

31 Mart'taki Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin sonucuna göre CHP 14 büyükşehir, AK Parti ise 12 büyükşehir belediye başkanlığı kazandı.

Haberler 02.04.2024 - 01:09 Son Güncelleme : 02.04.2024 - 01:09

Kesin olmayan sonuçlara göre, bir önceki yerel seçime göre 6 büyükşehir belediye başkanlığı el değiştirdi.

Türkiye önceki gün yerel yöneticilerini seçmek için sandık başına gitti.

Yüksek Seçim Kurulunun kesin olmayan yüzde 99,99luk açılan sandık oranlarına göre, Büyükşehir belediye başkanlığı seçimine katılım oranı yüzde 78,11 oldu.

Kesin olmayan sonuçlara göre, 30 büyükşehir belediye başkanlığı seçiminde CHP 14, AK Parti 12, DEM Parti 3, Yeniden Refah Partisi 1 belediye başkanlığı kazandı.

31 Mart 2019da yapılan seçimlerde 11 büyükşehir belediye başkanlığını kazanan CHP, 2024 seçimlerinde bu sayıyı 14e çıkardı.

Daha önce AK Partinin yönetiminde bulunan Balıkesir, Bursa ve Denizli ile MHPnin kazandığı Manisa Büyükşehir Belediyesi ise CHPye geçti.

CHPNİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI SAYISI 14

Bir önceki seçimlerde CHPden büyükşehir belediye başkanlıklarını kazanan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem çerçioğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer yerini korudu.

CHP, Balıkesirde Ahmet Akın, Bursada Mustafa Bozbey, Denizlide Bülent Nuri çavuşoğlu, Eskişehirde Ayşe Ünlüce, Manisada Ferdi Zeyrek, Muğlada Ahmet Aras, İzmirde Cemil Tugay ve Tekirdağda ise Candan Yüceer ile büyükşehir belediye başkanlığı sayısını 14e çıkardı.

HATAY AK PARTİYE GEçTİ

CHPnin yönetimindeki Hatayda AK Parti adayı Mehmet Öntürkün başkanlığa seçilmesiyle AK Partinin kazandığı büyükşehir belediye başkanlığı sayısı 12 oldu.

AK Partide önceki seçimlerde büyükşehir belediye başkanlığı yapan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın bu seçimlerde de yerini korudu.

AK Partide Hatayda Mehmet Öntürk, Kahramanmaraşta Fırat Görgel, Malatyada Sami Er, Sakaryada Yusuf Alemdar, Samsunda Halit Doğan ve Trabzonda Ahmet Metin Genç ile büyükşehir belediye başkanlığı sayısı 12 oldu.

Yeniden Refah Partisi ise 2019 seçimlerinde AK Partinin kazandığı Şanlıurfada aldığı sonuçla büyükşehir belediye başkanlığını kazandı. Kesin olmayan sonuçlara göre Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar oldu.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Diyarbakırda Ayşe Serra Bucak Küçük, Mardinde Ahmet Türk ve Vanda Abdullah Zeydan ile büyükşehir belediye başkanlıklarını aldı.

Ana Sayfaya Git