İşte başkanlık sistemi!

Başbakan Binali Yıldırım, Rusya yolunda Anayasa değişikliği teklifi taslağındaki Cumhurbaşkanlığı sistemine yönelik merak edilen detayları açıkladı.

Haberler 07.12.2016 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Babakan Binali Yldrm, Rusya yolunda Anayasa deiiklii teklifi taslandaki Cumhurbakanl sistemine yönelik merak edilen detaylar açklad.

YEN SSTEMDE OLMAYAN TABRLER VE KURUMLAR VAR

12 madde var. Bu 12 maddeden etkilenen çokça madde var. Yani öyle söyleyeyim, bir yerde bakanlar kurulu geçiyorsa o çkyor, babakan geçiyorsa o çkyor, gensoru geçiyorsa o çkyor, skyönetim geçiyorsa... Böyle yeni sistemde olmayan tabirler ve kurumlar var. Onlarn kaldrlmas var. Yani bir ksmna mülga diyoruz, iptal ediliyor tamamen. Bir ksmnda da ifade deiiklikleri oluyor. Bunlarn hepsi bir madde olarak dikkate alnyor. Geçici maddeler var, geçi maddeleri var. Onlar u anda çalyorlar.

PARTL CUMHURBAKANLIINDA KANUN TASARISINI CUMHURBAKANI VERMYOR

Cumhurbakanl sisteminde bir kere kanun tasarsn Cumhurbakan veremiyor. Öyle bir ey yok. Kanunlar teklif eklinde veriliyor. Teklifleri de milletvekilleri veriyor. Sadece bütçe kanunu teklifi Cumhurbakanl tarafndan veriliyor.

CUMHURBAKANLII NEYE GÖRE CRAAT YAPACAK

Ama Cumhurbakanl neye göre icraat yapacak? Onunla ilgili kararname çkarma yetkisi var. Hangi alanlarda kararname çkacak, hangi alanlarda kanun çkacak, onlar belli

Ana Sayfaya Git