İşte Erdoğan ve Putin görüşmesinin detayları

İletişim Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki telefon görüşmesinin detaylarını paylaştı.

Haberler 29.02.2020 - 00:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

letiim Bakan Fahrettin Altun, medya kurulularnn Ankara temsilcileriyle yapt toplantda, görümeye ilikin bilgi verdi. Altun, Cumhurbakan Erdoann, Rusya Devlet Bakan Putin ile saat 10.15te yapt görümede, dlibde dün rejim tarafndan Türk askerlerine yaplan hain saldrnn ele alndn bildirdi. Fahrettin Altun, görümeye ilikin u bilgileri verdi:

Sayn Cumhurbakanmz, ehitlerimizin kanlarnn asla yerde braklmayacan açk ve net ekilde vurgulamtr. Dorudan ülkemize saldrld ortamda, rejimin her unsurunun Türkiye için meru hedef olduunu ve ate altna alnacan belirtmitir. Bununla birlikte rejimin Soçi Mutabakatna uymaya mecbur edilmesini beklediklerini dile getirmitir. Sayn Cumhurbakanmz, bu tür saldrlarn Türkiyeyi dlib konusundaki yaklamndan geri çevirmedii gibi tam tersine daha da kararl hale getirdiini belirtmi, Astana sürecinin taraflarnn ve uluslararas toplumun sorumluluklarn yerine getirmesi gerektiini vurgulamtr. Rusyann bu anlamda çok açk ekilde Soçi Mutabakatnn 3üncü maddesi gereince rejimi durdurma sorumluluunu hatrlatmtr. Bu görümede karara balanan önemli bir husus da iki liderin en ksa sürede bir araya gelerek, yüz yüze görümelerinin salanmas karar olmutur.

BEKA MÜCADELEMZ SÜRDÜRECEZ

Altun, dlibde Türk askerlerine yönelik saldrnn, elim ve kahreden bir hadise olduunu belirterek, Devlet olarak milletimize kar sorumluluumuz çerçevesinde metanetli davranarak ve beka mücadelemizi sürdürme adna atmamz gereken admlar atmaya devam ederek, burada verdiimiz hakl mücadeleyi sürdürecek ve kararllmzdan hiçbir ekilde vazgeçmeyeceiz diye konutu.

çÖZÜME KATKI SUNMADIKLARI GB

Altun, uluslararas kamuoyundan yeterli destei görmediklerine iaret ederek, Cumhurbakan Erdoann da bunu çok açk ekilde uluslararas platformlarda ifade ettiini aktard. Aksine terörle mücadelede zaman zaman Türkiyeden deil, terörden yana tavr taknldn da gördüklerini söyleyen Altun, Üzülerek belirtmek istiyorum ki maalesef Batl ülkeler sadece Bize mülteci gelmesin, bize yabanc savaç gelmesin perspektifiyle Suriye krizine yaklat. Krizin çözümüne katk sunamadklar gibi ciddi anlamda krizin büyümesine ve esasnda sorunlar kendileri açsndan da ertelemek gibi olumsuz bir gelimenin önünün açlmasna neden oldu deerlendirmesini yapt.

RUSYADAN BEKLENTMZ REJM SALDIRILARINI DURDURMASI

Fahrettin Altun, mülteci sorununun, göçmen aknlarnn sadece ertelenen bir problem olduuna, çözüme ilikin yapc, gerçekçi adm atlamadna iaret ederek, Dün itibaryla yaanan elim saldr sonras Suriyedeki gelimelerden birinci derecede Esed rejimi sorumludur. Rusya Federasyonu, gerek rejimle ilikileri, gerek Astana Sürecinin taraf olmas, gerekse Soçi Mutabakatnn 3. maddesi gereince rejim saldrlarn durdurma sorumluluunu yerine getirmedi. Rusyadan beklentimiz, ikili ilikilerimiz, gerek sahadaki varl gerek Astana Sürecinin parças olmas gerekse Soçi Mutabakatnn ilgili maddesi uyarnca rejim saldrlarn durdurmas, saldrlarna engel olmasdr diye konutu.

REJM, MERU HEDEF

Türkiyenin dünden beri rejim hedeflerine yönelik ciddi saldr gerçekletirdiini, rejim hedeflerinin Türkiye Cumhuriyeti açsndan meru hedef konumunda bulunduunu belirten Altun, dünden bu yana yaplan saldrlarn rejime çok ciddi kayplar verdirdiini anlatt. Altun, 10 ubattan bu yana toplam 2 bin 38 rejim askerinin etkisiz hale getirildiini, 78 tank, 29 zrhl araç, 53 top obüs, 27 askeri araç ve 9 mühimmat deposunun kullanlamaz hale getirildiini bildirdi. letiim Bakan Altun, Türkiyenin, Suriye krizinin bandan beri uluslararas hukuk referanslaryla hareket ettiini, bütün muhataplarnn da bu çerçevede hareket etmesini istedii mesajn verdiini kaydetti.

ESED REJM, DEMOGRAFK MÜHENDSLK YAPMAKTADIR

dlib meselesinin bir milli güvenlik meselesi olduunu, ayn zamanda insani boyutu nedeniyle Türkiye açsndan son derece hayati sayldn ifade eden Altun, bütün insanln yüz çevirmesine ramen Türkiyenin bu insanlk krizine yüz çevirmediini söyledi. Fahrettin Altun, dlib düerse milyonlarca Suriyeli mülteci Türkiye ve Avrupaya kaçmaya çalacak. Dünyada en çok mülteciye ev sahiplii yapan Türkiyenin bu insanlara artk yardm etme, daha fazla kaynak üretme imkan bulunmamaktadr. Esed rejimi, açk ekilde uluslararas toplumun kaytszlndan faydalanmakta ve bölgede ne yazk ki bir etnik temizlik, bir demografik mühendislik yapmaktadr. dlibdeki milyonlarca sivili buradan çkarmak rejimin insanszlatrma hayalinin gerçee dönümesi olacaktr diye konutu.

UçUA YASAK BÖLGE UYGULAMASI HAYAT

Krizi sona erdirmek için uluslararas toplumun el birliiyle hareket ederek sivilleri korumak için müdahale etmesinin art olduunu belirten Altun, Uçua yasak bölge uygulanmas son derece hayati bir unsurdur. dlibde iki yldr katliam büyük ölçüde engelleyen düzen yine Türkiyenin katksyla kurulmutur. Türkiye, Rusya ve ran gözetiminde, Astana sürecinde kurulan yap, iki yldr katliamlarn boyutunu ciddi anlamda düürmü, fakat engelleyememitir. Bu noktada gerek Rusya gerek rana sürecin garantörleri olarak sorumluluklarn hatrlatyoruz, hatrlatmaya devam edeceiz. Bu süreçte, namlusunu, Türk askerine dorultan Esed rejimiyle bir an önce diyalog çarsna bizi çaran aktörleri de milletimizin vicdanna havale ediyoruz ifadelerini kulland.

TÜRKYENN BAKA çARES KALMAMITIR

Türkiyenin dlibdeki insani ve vicdani politikasnda yeterli destei alamadn ve bu anlamda yeni snmac aknlarn daha fazla kaldramayacan açk ve net bir ekide ifade ettiini hatrlatan Altun, Bu yük herkesin paylamas gereken bir yüktür ve bu yük paylalamazsa bu durumda kaplar açabileceini Sayn Cumhurbakanmz açk ve net bir ekilde defaatle ifade etmitir. Türkiye uzun zamandr Avrupal devletleri ve ABDyi Suriye snrnda güvenli bölge oluturmak için ibirliine davet etmektedir. Bu amaçla gerçekletirilen Bar Pnar Harekatnn bir amac da Türkiyenin Suriye snrnda 30 kilometrelik bir hat kurarak snmaclarn barnabilecei ehirler ina etmektir. Maalesef Türkiye yalnz braklmtr. Hem terörle mücadelemiz hem de snmaclara, mültecilere yurt oluturma projemiz inktaya uratlmak istenmitir. Bu durumda ve tek bana Türkiyenin mücadele ettii, mültecilerin aknnn engellenmesiyle ilgili, mültecilere yer, yurt bulunmasyla, terörün engellenmesiyle ilgili bu kadar youn mücadele ettii ve yalnz brakld bir ortamda atabilecei tek bir adm kalmtr. Mültecilerden gelen youn basky engellemekle ilgili gösterdii youn iradeyi gevetmekten baka Türkiyenin baka çaresi kalmamtr ifadelerini kulland.

Türkiyenin ev sahiplii yapt mülteci saysnn pek çok Avrupa ülkesinin toplam nüfusundan fazla olduuna iaret eden Altun, 4 milyonu akn snmac saysna yeni bir 4 milyon snmacnn daha eklenme ihtimali sadece Türkiye için deil dünyadaki tüm ülkeler için kaldrlamaz bir yüktür dedi.

MÜLTEC MESELES TÜM DÜNYANIN MESELES

Türkiyenin hiçbir zaman mültecileri bir silah olarak kullanmadn belirten Altun, Suriye iç savann balad 2011 ylndan bu yana snmaclara her türlü mikan salayan, tüm yükü omuzlayan, buna ramen kendisine verilen sözler tutulmayan ülkenin Türkiye olduunu söyledi. Altun, Suriyeli snmaclar meselesinin artk sadece Türkiyenin deil bata bölge ülkeleri ve Avrupa olmak üzere tüm dünyann meselesi olduu bilinmelidir. Dünya bu meselelerde üzerine düen sorumluluklar yerine getirmelidir. Terörle mücadele ve Suriyeli mültecilerin kar karya kald bu ar trajedinin, bu ar yükün srtlanlmas, üstlenilmesi noktasnda hemen her aktörün, üzerine düeni yerine getirmesi gerekir. Türkiye hem mevcut snmaclara ev sahiplii konusunda hem de snmac aknlarna sebep olan sava ve çatmalarn ortadan kaldrlmasnda elbette her türlü ibirliine sonuna kadar açktr. deerlendirmesinde bulundu.

GAZ MECLSN RADESN YOK SAYMAK ANLAMINA GELR

Türk Silahl Kuvvetlerinin Suriyede icra ettii tüm faaliyetlerin TBMMnin silahl kuvvetlere verdii yetki temelinde ve kapsamnda gerçekletirildiinin altn çizen Altun, Suriyede atlan admlarn yönetilmesi noktasnda Sayn Cumhurbakanmzn liderlii elbette son derece kritik unsurdur fakat Suriyede ordumuzun gerçekletirdii faaliyetleri sadece Sayn Cumhurbakanmzn ahsi tasarrufu olarak tanmlamak Cumhuriyetimizin kurucu unsuru olan gazi Meclisin iradesini yok saymak anlamna gelir. TBMM sal günü toplanacak, kapal oturum yaplacak. O oturumda Sayn Cumhurbakanmz Milli Savunma Bakanmz Millet Meclisimizi bilgilendirmesi için görevlendirdi dedi.

ESAS OLAN DEVLETMZN çIKARLARI

Türkiye Cumhuriyetinin ulusal çkarlar temelinde ve hzla deien küresel siyasal koullar dorultusunda tam bamsz bir d politika izlediinin de açk ve net ekilde ifade edilmesi gerektiini dile getiren Altun, u an itibaryla Bat medyasnda yer yer Türkiyenin Rusya ile olan yaknlamas ele alnmakta ve bu yaknlama üzerinden adeta Türkiyenin kar karya kald bu muameleyi hak ettii yönünde bir itham gündeme getirilmektedir. Oysa unu çok açk ekilde ifade etmemiz gerekir, bizim için esas olan devletimizin, ülkemizin, milletimizin çkarlardr ve bu noktada Türkiye bamsz bir d politika izlemektedir. Uluslararas alandaki bütün aktörlerle eit mesafede, göz hizasnda ve kendi çkarlar temelinde iliki kurmutur ve kurmaya da devam etmektedir. Müttefikleriyle, ortaklaryla bu anlamda iliki kurmaktadr. Bunun yannda elbette ülkemiz NATO ittifaknn en büyük ikinci ortadr, Avrupa Birliine tam üyelii stratejik hedef olarak görmeye devam etmektedir. Bununla birlikte bu aktörlerden de Türkiyenin meru beklentileri vardr.

MÜLTEC ANLAMASININ UYGULANMASI MKANSIZ HALE GELD

Altun, mültecilerle alakal ortaya koyulan çerçevenin herhangi bir ekilde Türkiyenin bat dünyasyla ilikilerine etki etmeyeceini düündüklerini ifade ederek, çünkü Türkiye Avrupaya gitmek isteyen snmaclar engellemeyi durdurmas yalnzca dlibdeki gelimeler nda yeni bir düzensiz göç dalgasna hazrlk anlam tamaktadr. Avrupaya yönelik yeni bir göç dalgasnn Avrupa demokrasisine oluturduu tehdit endie vericidir. Öte yandan Türkiyenin kstl imkanlarn Suriye rejiminden kaçan mültecilerin korunmas için kullanmas elzemdir. dlibde yaanan gelimeler Türkiye-AB mülteci anlamasnn uygulanmasn ne yazk ki imkansz hale getirmitir. Avrupal dostlarmzn bunu görmesi gerekir ve bölgede yaanan krizin Türkiye-AB ibirliinin bölgesel bar ve istikrar için ne kadar önemli olduunu yeniden teyit etmitir.

LDERLERLE GÖRÜME

Erdoann bugün yine bir dizi uluslararas temasnn daha olacan belirten Altun, Bugün itibaryla Sayn Makron ile Sayn Merkel ile Sayn Ursula Von Der Lajen ile Sayn AB konsey bakan Charles Michel ile Sayn Borisovla ve ABD Bakan Sayn Trump ile görümeleri olacak. Bu görümelerde de ülkemizin pozisyonunu, verdii hakl mücadeleyi kararllmz açk ve net ekilde ifade edecek diye konutu.

Ana Sayfaya Git