İklim değişiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "16 Nisan'da inşallah sandıkların 'evet'le patlamasının ardından yeni bir dönem başlıyor. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ülkemizin kalkınması, gelişmesi, büyümesi için ihtiyacı olan istikrar ve güven iklimini güçlendirecektir." dedi.

Haberler 08.04.2017 - 10:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Erdoan, stasyon Meydannda düzenlenen toplu açl töreninde yapt konumada, Türkiyenin Suriye ve Irakta verdii mücadelenin asla o ülkelerin iç ilerine karma amac tamadn söyledi.

Türkiyenin öncelikle kendi güvenliini salamann çabasnda olduunu vurgulayan Erdoan, çok sabrettik. Gaziantepe girdiler. Bir düün merasiminde, kna merasiminde 53 kardeimizi öldürdüler. Sabr, sabr dedik. Giriyoruz dedik ve Cerablusa girdik diye konutu.

Erdoan, Türkiyenin Suriye ile 900 kilometre snr olduuna dikkati çekerek, Snr olmayan ülkeler burada. Ne diyorlar? Bizi çardlar da gittik. çarldnz her yere gitmeye mecbur deilsiniz. Bu adam katil Eseddir. Bu adam devlet terörü uyguluyor. Teröristlerin davetine ne zamandan beri icabet ediliyor? Neredeyse 1 milyona yakn insan bu katil Esed bugüne kadar ne yazk ki öldürdü. Bu insanlarn günah neydi? Senin vatandan. Bunlar öldürdü. Bunlar eli silahl teröristler deildi ama bu katil Esed bunlar yapt. diye konutu.

Tehditler snrlarn dndan geldii için mücadeleyi oralara tamak zorunda kaldklarn anlatan Erdoan, öyle devam etti:

Onun için Kandile gittik. Tabii bu ülkelerde yaayan insanlarla bin yllk kardeliimizi unutmuyoruz. Adana yan bandaki Suriyede çocuklar, masumlar, kimyasal, konvansiyonel silahlarla katledilirken ban arkaya çevirip bunlar görmezden gelebilir mi? Rejimin tehdidinden kaçarak kendisine snan kardelerine yllarca ev sahiplii yapan Adana yeni zulümlere rza gösterebilir mi? Rabbim bizi böyle felaketlerden korusun. Hamdolsun Türkiye kendi güvenliini kendisi salayacak, bununla kalmayp kendisine el uzatan tüm kardelerine yardm edecek imkanlara sahiptir. Adana türküsünde ne diyor? Kadir mevlam senden bir dileim var. Beni muhannete muhtaç eyleme, eer muhannete muhtaç eylersen kara topraklara gark eyle beni diyor.

Adana, muhannete muhtaç olmaktansa kara topraa girmeyi tercih eden yiitlerin ehridir. Adana, 16 Nisanda evet diyerek istiklaline ve istikbaline sahip çkyor mu? Adana, 16 Nisanda evet diyerek çocuk katillerine de mesaj veriyor mu? Adana, 16 Nisanda evet diyerek kimyasal silahlarla, varil bombalaryla, konvansiyonel silahlarla yaplan bütün bu katliamlara pel pel bakanlara dersini veriyor mu? Maallah Adanaya da zaten bu yakr. Biz, beer plannda hiçbir gücün önünde eilmedik. Biz sadece Rabbimizin önünde rükuda, secdede eiliriz. Baka asla.

Cumhurbakan Erdoan, 16 Nisanda sandklarn evetle patlamasnn ardndan yeni bir dönemin balayacan, cumhurbakanl hükümet sisteminin Türkiyenin kalknmas, gelimesi, büyümesi için ihtiyac olan istikrar ve güven iklimini güçlendireceini kaydetti. Yeni sistemde Türkiye için söyleyecek sözü olan, millete verecei hizmeti olan herkese yara girme imkan getirildiini, cumhurbakanl adayln sadece partilere ve milletvekillerine brakmadklarn, tarihte ilk defa milletin dorudan, seçim zaman geldiinde, 100 bin imza ile cumhurbakan aday gösterebileceini belirten Erdoan, Bundan daha demokratik, adil bir yar olabilir mi? diye sordu.

- ehitlerimizin katillerini affetme yetkim yoktur

Alanda bulunanlarn idam slogan atmas üzerine Erdoan, bu konudaki düüncelerini söylediini anmsatt. Erdoan, Ne dedim? 16 Nisan ayn zamanda idamla ilgili yasal düzenlemenin gündeme gelecei bir gündür. Sayn Klçdarolu ne diyor? Ben de idamdan yanaym diyor. Sayn Bahçeli zaten düüncesini açklad. damdan yana. Sayn Yldrm da ayn ekilde düünüyor. Meclisten geçtii anda bilesiniz ki cumhurbakannz olarak ben bunu onaylarm. çünkü ehitlerimizin katillerini affetme yetkim yoktur. Asla böyle bir ey olamaz. Onun için diyorum ki 16 Nisan bir krlma çizgisidir. Madem ki Klçdarolu da böyle diyor. Yani George, Hans, Helga ne der bizi bunlar ilgilendirmez. Bizi Ahmet, Mehmet, Hasan, Hüseyin, Aye, Fatma, Hatice ne der, Allah ne der o ilgilendirir. deerlendirmesini yapt.

- Cumhurbakan hükümeti, milletvekilleri Meclisi çaltracak

Artk 5 ylda bir iki sandn milletin önüne geleceini, birisinin cumhurbakanl, dierinin de milletvekillii sand olduunu belirten Erdoan, unlar söyledi:

Bu iki sandktan birisinden cumhurbakan yüzde 50+1 oy almak kaydyla çkacak, dierinden de milletvekilleri çkacak. Senatör yok bizde. Tek kamaral bir sistem ama bunu maalesef ana muhalefet halen anlam deildir. Cumhurbakan hükümeti çaltracak, milletvekilleri Meclisi çaltracak. Olay bu kadar açk. Meclis diye bir ey kalmayacak diyor. Ayptr. Geldii gibi Meclisi de feshedecek diyor. Cumhurbakannn Meclisi fesih yetkisi yok. Yalan söyleme. Her ey ortada. Tam aksine parlamento gerek denetlemede gerek yasama organ olarak yasal düzenlemeler yapmada daha güçlü hale gelecek.

u anda beni ihaneti vataniyenin dnda hiçbir suçtan kiisel olarak asla Yüce Divana gönderemezler. Fakat, bu düzenleme ile kiisel suçlarda da belli oranda Meclisten alnacak oyla beni Yüce Divana gönderebilirler. imdiki dönem böyle. Bu nedir? Güç katyor.

Ana Sayfaya Git