İttifakın adı konuşuldu

AK Parti ile MHP kurmaylarından oluşan seçim ittifakı komisyonunun çalışmalarını tamamlanmasının ardından dün de liderler bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, komisyon üyelerinin oluşturduğu metin üzerinde son rötuşları yaptı.

Haberler 19.02.2018 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti ile MHP kurmaylarndan oluan seçim ittifak komisyonu üyeleri, geçen hafta çalmalarn tamamlayarak, Genel Bakanlarna bir sunum yaptlar. Ortaya çkan metni liderler de kendi içlerinde deerlendirdikten sonra dün de bir araya geldiler.

ki lider, Komisyonun belli noktaya getirdii ve önümüzdeki haftalarda yerel seçim paketinin içinde TBMMye sevkedilmesi beklenen metin ile ilgili son pürüzleri görütü. Bulumada, ittifakn adnn da masaya yatrld örenildi. Erdoan daha önce ittifaktan Milli Mutabakat olarak bahsederken, Bahçeli ise Ay Yldz önerisinde bulunmutu. Cumhurbakan Erdoann görümede Ay Yldz ad ile ilgili Bahçeliden detayl bilgi ald da örenildi. Meclisi ay, cumhurbakann ise yldz olarak niteleyen Bahçelinin, Cumhurbakanl hükümet sistemi; güçlü yönetim, güçlü Meclisle birlikte iki sütun üzerindedir. Güçlü Meclis; yasama, denetim, denge, güçlü yürütme ise Cumhurbakan ve hükümetten ibarettir. Etkin yasama ve denetim Türkiyede tüm siyasi partilerin katlmyla oluacak olan 600 milletvekilini temsil ediyor. Dieri ise halk tarafndan seçilmi cumhurbakan ve onun kuraca hükümeti temsil ediyor. O zaman etkin yasama, etkin denetim ve denge ise 600 milletvekilinden oluuyorsa o öyle bir aydr. Cumhurbakannn ise hükümet olarak yldzdr deerlendirmesini aktard kaydedildi.

PART AMBLEMLER

Görümede, Cumhurbakanl seçimlerindeki ittifaka ilikin parti amblemleri olup olmamas, partilerin tek mi yoksa ayr listelerle mi seçime girecekleri tartmalarna da deinildi. Ayr listeler formülünün daha öne çkt belirtildi. ki partinin, yan yana iki sütunda blok olarak ittifak oluturup, üzerine ana logo ile ittifakn isminin verilmesi üzerine younlald. ttifakta hazine yardmnn paylalma ekli, bir ön mutabakat metninin hazrlanp partilerin imzalamas, yüzde 10 seçim barajnn korunmas konularna da deinildii örenildi. Liderlerin görümesinin ardndan mutabakat çerçevesi ile ilgili kamuoyuna bilgi verilmesi planlanyor. Yerel seçime dönük düzenlemelerin de hazr durumda haftaya TBMMye sunulabilmesi amaçlanyor.

AFRN BLGLENDRMES

Cumhurbakan Erdoann ittifak görümelerinin yan sra Afrine yönelik yaplan Zeytin Dal Harekat ile ilgili olarak da Bahçeliyi bilgilendirdii örenildi. MHP Liderinin harekatn sonuna kadar devam etmesi gerektiinin altn çizerek, parti olarak yanlarnda olduklarn vurgulad belirtildi.

Ana Sayfaya Git