Şengalle mutabakat!

İbadi'den sonra Barzani ile de Şengal bölgesinin PKK'dan temizlenmesine ilişkin mutabakata varılırken, Başbakan Yıldırım, "PKK eşittir PYD eşittir YPG dedi.

Haberler 09.01.2017 - 08:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Badattan sonra Erbile geçen ve geceyi burada geçiren Babakan Binali Yldrm, Irak Federe Kürdistan Bölgesi Bakan Mesut Barzani ile bir araya geldi. Daha sonra kameralarn karsna geçen ikili, terörle mücadeleye dikkat çekerek, Engal bölgesinin PKKdan temizlenmesi yönündeki mutabakatlarna vurgu yapld.

KRTK GÖRÜMELER YAPILDI

Babakan Binali Yldrm, Badattaki temaslardan sonra Irak Federe Kürdistan Bölgesi bakentti Erbile geçti. Yldrm ve Federe Kürdistan Bölgesi Babakan Neçirvan Barzani, Babakanlk Konukevinde önce yaklak bir saat ba baa görütü, sonra heyet görümesine bakanlk etti. Yldrm daha sonra da Irak Federe Kürdistan Bölge Bakan Mesut Barzani ile bir araya geldi. Yldrm ve Barzani, yaklak bir saat süren görümeden sonra Babakanlk saraynda, basnn karsna geçerek açklamada bulundu.

BARZANNN AçIKLAMASI

IKBY Bakan konumasnda, ziyaretin önemine vurgu yaparak, Kürdistan Bölgesinde sizi (Binali Yldrm) ve beraberinizdeki heyeti çok scak bir ekilde karlamaktan memnuniyet duyuyorum. Badatta çok baarl bir görüme gerçekletirdiniz. Bugün de Erbilde Kürdistan hükümeti ile birkaç görüme gerçekletirdiniz. Türkiye ile tüm alanlarda ilikilerimizin gelitirilmesine hazrz. dedi. Bölgeye yaplan bu ziyaretleri çok önemli buluyoruz diyen Barzani, unlar söyledi:

KÜRDSTAN BÖLGESNE DESTEK

Bu ziyareti, Türkiye hükümeti ve halknn Kürdistan Bölgesine büyük bir destei eklinde kabul ediyoruz. Ayn zamanda bize desteklerinden ve salam olduklar kolaylklardan dolay Cumhurbakan (Recep Tayyip Erdoan) ve Türkiye halkna teekkürlerimizi yineliyoruz.

TERÖRZMLE KARI KARIYAYIZ

Toplantda, terörle mücadele konusuna da deinen Barzani, Hepimiz, terör ve terörizm felaketiyle kar karyayz. Terör ve terörizmle mücadele edebilmek için tüm taraflarn dayanmasna ihtiyaç var. ükürler olsun bizim cephelerimizde teröristler büyük bir yenilgiye urad. Türkiye ve dier ülkelerde de terör ve terörizmin ortadan kaldrlmas temennisinde bulunuyorum. ifadelerini kulland.

YILDIRIMIN AçIKLAMASI

Erbilde bulunmaktan duyduu memnuniyeti ifade eden Yldrm, Barzaninin 15 Temmuz darbe giriiminin ardndan Türkiyeye gerçekletirdii ziyaretin önemine iaret etti.

Barzaninin bu ziyaretiyle 15 Temmuzda darbe giriiminde bulunan FETÖye kar çok net ve anlaml bir duru sergilediini dile getiren Yldrm, Gazi Meclisimizi ziyaret ettiniz, Türk milleti ile dayanmanz gösterdiniz. Bunun için çok teekkür ediyoruz. diye konutu.

Badat ve Erbilde faydal görümeler gerçekletirdiklerini dile getiren Yldrm, Görümelerimizin çerçevesi iki balk altnda toplanabilir. Bunlardan bir tanesi terörle ortak mücadele, ikincisi de ekonomik konularda, yatrm konularnda ve bölgenin huzura kavumas konusunda daha fazla çalmak. dedi.

TERÖR ÖRGÜTLERYLE MÜCADELE

Babakan Yldrm, Özellikle terör balamnda unlar ifade etmekte yarar var, hem DEA terör örgütü hem PKK terör örgütü hem de FETO terör örgütü, sadece Türkiyenin meselesi deil ayn zamanda bu bölgenin de Irakn da Suriyenin de meselesidir. Bir yandan Musulun DEAtan temizlenmesi için sizin de içinde aktif olarak yer aldnz, Irak Merkezi Hükümeti, koalisyon güçleri bizim de verdiimiz desteklerle bu operasyonlar yürüyor. deerlendirmesinde bulundu.

Türkiyenin dier yandan da Suriyede büyük oranda DEAa kar Frat Kalkan Harekatn sürdürdüünü anmsatan Yldrm, Ortak hedefimiz bölgenin ve bütün insanln ba belas olan bu sapk örgütü kontrol altna almak, ortadan kaldrmak. Bu konuda uluslararas camia daha çok destek vermelidir. DEAn Irakta yapt istilalar sonucu yerlerinden edilen insanlara siz büyük destek veriyorsunuz, onlara göz kulak oluyorsunuz. Ayn ekilde 300 bin civarnda da Irakl kardeimizi biz kabul ettik, onlara evimizi açtk. eklinde konutu.

PKK ETTR PYD ETTR YPG

Babakan Yldrm, Türkiyenin PKK örgütüyle yurt içi ve dnda mücadelesinin sürdüünü dile getirerek, unlar söyledi:

PKKnn Irak topraklarndan ülkemize gerçekletirdii faaliyetler, saldrlar asla kabul edilemez. Bu konuda gereken neyse hepsi sonuna kadar yaplacak. Bu terör örgütünün batya doru yaylmas, engal bölgesinde yuvalanmas da asla ve asla kabul edeceimiz bir ey deildir. Bu bir güvenlik meselesidir. Sadece Türkiyenin deil ayn zamanda sizin de güvenlik meselenizdir. Irakn da Merkezi Hükümetin de ayn ekilde bir güvenlik meseledir. O bakmdan burada müterek bir çalmaya ihtiyaç var. Bunu Avrupal ve Amerikal dostlarmza da anlatyoruz.

Dier yandan PYDnin Suriye bölgesinde oldu bittiler yapmasna da asla rza gösteremeyiz. Orada yaayan Pemergeleri, Araplar yerinden, yurdundan ettiler, adeta bir igal içerisine girdiler. Tabii adn ne kadar deitirirse deitirsin bunlarn ne yaptklarn biliyoruz, bunlar PKKdan türemi, isim deitirerek iin esasn deitiremezsiniz. PKK eittir PYD eittir YPG. Artk o kadar çok örgüt adlar çkaryorlar ki her olaydan sonra yeni bir ksaltlm örgüt ad duyuyoruz ama bunlar yediimizi zannetmesinler.

FETÖ OKULLARINA YÖNELK

Babakan Yldrm, ekonomik konularda da çalmalar yapldn belirterek, bunlar görümek için bir komisyon kurulacan ifade etti. Bu vesileyle Erbilde i formu gerçekletirileceini anlatan Yldrm, ticaretin artrlmas, ekonomik konulardaki skntlarn almas için gerekli tedbirlerin alnacann altn çizdi.

Yldrm, salk alannda da müterek çalmalarn gelitirilmesini arzu ettiklerini vurgulayarak, hastalarn tedavisi konusunda gerekli destein verildiini söyledi. Destein daha da artrlabileceini dile getiren Yldrm, Burada, bu tedaviler Türkiyeden gelecek uzmanlar marifetiyle yaplabilir. dedi.

ENERJ, TAIMACILIK ETM

Enerji, tamaclk ve eitim konularnda da benzer çalmalarn yaplacan ifade eden Yldrm, Özellikle Erbildeki FETÖ okullarnn kapatlmas konusunda verdiiniz destee teekkür ediyorum. Bizim buradaki hassasiyetimiz çok açk, örencilerin zarar görmemesi ama bunlarn sahibi, yöneticisi olan terör örgütü elemanlarnn tasfiye edilmesi. diye konutu.

Yldrm, bu konuda Milli Eitim Bakanlnca gereken her eyin yapacan kaydetti.

Babakan Yldrm, kendisine ve heyete gösterilen misafirperverlikten dolay Barzaniye teekkür etti. Basn toplantsnn ardndan IKBY Bakan Barzani, Babakan Yldrm onuruna Babakanlk Ofisinde resmi öle yemei verdi.

Ana Sayfaya Git