"5 yıl daha kaybedeceğimiz itiraf ediliyor"

"Türkiye her alanda bu ucube sisteme geçtiğinden beri patinaj yapıyor. Bu sisteme yönelik adımların atıldığı günden bu yana 5 yıl kaybetmiştik ama bir de bir plan yayınladılar, bir 5 yıl daha kaybedeceğimiz o planla itiraf ediliyor"

Haberler 13.07.2019 - 10:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP Genel Bakan Yardmcs ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Cumhurbakanl Hükümet Sistemini eletirerek, Türkiye her alanda bu ucube sisteme geçtiinden beri patinaj yapyor. Bu sisteme yönelik admlarn atld günden bu yana 5 yl kaybetmitik ama bir de bir plan yaynladlar, bir 5 yl daha kaybedeceimiz o planla itiraf ediliyor. dedi.

Öztrak, parti genel merkezinde düzenledii basn toplantsnda, bugünün Türk demokrasisi açsndan son derece önemli bir olayn, tarihi bir olayn yl dönümü olduunu söyledi.

Dönemin Cumhurbakan ve CHP Genel Bakan smet nönünün, 12 Temmuz 1947de büyük bir devlet adaml örnei göstererek Türk siyasi tarihine 12 Temmuz beyannamesi olarak geçen bildirgeyi açkladn belirten Öztrak, bu beyannamenin, Türkiye çok partili hayata geçtikten sonra partili Cumhurbakan olan smet nönünün kendini siyaset üstü konuma tamas olduunu ifade etti.

Dönemin hükümet bakanyla muhalefet partisi lideri arasnda artan gerilim, yeni sisteme geçite yaanan skntlar ve bunun 1 yllk muhasebesi sonucunda nönünün tarihi bir sorumluluk üstlendiini dile getiren Öztrak, Demokrat Partinin 10 Ocak 1947de cumhurbakannn partili olmamas talebiyle balayan sürecin çok ksa sürede CHP tarafndan da karlk bulduunu, bunun sonucunda büyük bir demokratik uzla doduunu anlatt.

Faik Öztrak, Bugün bu çerçevede kendilerinin Demokrat Partinin devam olduunu iddia edenlerin yaadklar, yeniden kendi cumhurbakann kendi partilerinin genel bakan yaparak yaadklar tarihi savruluu da milletimizin takdirine brakyorum. diye konutu.

Demokrasinin, seçimi kazanann her eyi kazand bir rejim olmadn belirten Öztrak, Seçimleri kazanan devletin sahibi de deildir. Seçimi kazanan sadece devleti belirli bir süre için yönetme yetkisini milletten alr. Seçimi kazanan kendini devlet olarak görmeye balar ve siyasi rakiplerini devlet gücüyle bertaraf etmeye kalkarsa o rejimin ad demokrasi olmaktan çkar. deerlendirmesinde bulundu.

Öztrak, smet nönünün 12 Temmuz beyannamesindeki Meru ve kanuni siyasi partilere kar tarafsz, eit muamele mecburiyeti siyasi hayat emniyetinin temel artdr. ifadelerinin siyaset üstü ve tarafsz bir cumhurbakannn demokratik yaam bakmndan ne kadar önemli olduuna iaret etmesi açsndan son derece dikkat çekici olduunu söyledi.

Böylece o gün parti genel bakan olan nönünün, partilere tarafsz davranma konusunda fiili bir tutum aldn ve bu tutumu 17 Kasm 1947deki 7. CHP Kurultay ile hukuki boyuta tayarak sonuçlandrdn anmsatan Öztrak, kurultayda Cumhurbakan nönünün parti genel bakanl yetkilerini kurultay tarafndan seçilen bir genel bakan yardmcsna terk ettiini hatrlatt.

Cumhurbakanl makamn siyaset üstü makama tayan bu süreci balatan beyannamenin yaymlanmasnn 72inci ylna gelindiini ifade eden Öztrak, çok partili demokratik yaantmzda 72 yl önce elde edilen bu kazanmlar maalesef 2014ten bu yana adm adm yitirdik. Allm bir cumhurbakan olmayacam denilerek balatlan süreç, 24 Haziran 2018den sonra Cumhurbakannn, partisinin genel bakan olmasyla sonland. dedi.

Türkiyenin bugün önemli skntlarla kar karya olduunu, pek çok alanda ciddi tehditlerle boutuunu belirten Öztrak, smet Paa, 12 Temmuz 1947de sanki bugünler için söyledii gibi, Öyle zamanlar olmutur ki memlekette hükümetin olup olmad bile üphe götürür hale gelmitir diyor, çok partili demokrasiye geçtikten sonra tarafsz cumhurbakannn olmamas nedeniyle. Biz de 24 Hazirandan beri çok ciddi sorunlar yayoruz. ifadesini kulland.

Öztrak, nönünün 12 Temmuz beyannamesinde Ben kendimi her iki partiye kar eit derecede görevli görürüm deme noktasnda olduunu vurgulayarak, unlar dile getirdi:

Son 1 yldr AK Parti Genel Bakannn Cumhurbakan olmasyla birlikte milletin gerçekten içine sinmeyen, kabul etmekte çok zorland manzaralar ortaya çkmtr. Vatandalarmz tarafsz olmas gereken Cumhurbakannn, partisinin belediye bakan adaylarna oy devirmek için miting meydanlarnda milletin kafasna çay paketleri atmasyla gerçekten büyük bir üzüntüye gark olmutur. çine sindirememitir bu manzaray. Oysa bugün bu skntl dönemlerde siyaset üstü tarafsz bir cumhurbakannn kuraca masa etrafnda toplanp, milli sorunlara milli bir tavr belirlemenin önemi her geçen gün artmaktadr.

24 Hazirandan bu yana yaananlarn milletin cebine de ar bir faturasnn olduuna dikkati çeken Öztrak, sözlerini öyle sürdürdü:

Dolar kuru geçen yl bu zamanlarda 4 lira 85 kurutu, bugün 5 lira 71 kuru oldu. TLdeki deer kayb yüzde 15. Yaklak bu 1 liralk deer kaybnn irketlerin borçlar nedeniyle, irketler kesimine faturas 20 milyar Türk liras civarnda. Geçen yl bu zamanlar ülke risk primini gösteren borç temerrüt risk primi 332 puand, imdi 394 puan. Geçen yl bunun sonucunda yurt içinden borçlandmz faizle imdi yurt dndan borçlanr hale geldik. Yurt d faizlerimiz temerrüt primleri nedeniyle son derece yüksek. Ekonomi, ciddi bir yavalamann içine girdi. 2018de ekonomi yüzde 2,6 büyüdü. Bu tabii potansiyelimizin çok altnda. Buna üzülürken, bu yl yaplan tahminlere baktmzda ekonominin yüzde 2,6 daralaca öngörülüyor.

Türkiyenin 2013ten bu yana ekonomide sürekli zemin kaybettiini savunan Öztrak, o tarihte 950 milyar dolar olan milli gelirin, 2018de 748 milyar dolara, kii bana düen gelirin 12 bin 480 dolardan 9 bin 632 dolara gerilediini, 12 bin 480 dolarn ancak 2023te tutturulabileceinin söylendiini ifade etti.

Bu dönemde enflasyonun ise yüzde 8,3ten 15,7ye geldiini anlatan Öztrak, u deerlendirmede bulundu:

Türkiye her alanda bu ucube sisteme geçtiinden beri patinaj yapyor. Bu sisteme yönelik admlarn atld günden bu yana 5 yl kaybetmitik ama bir de bir plan yaynladlar, bir 5 yl daha kaybedeceimiz o planla itiraf ediliyor. Oysa kaybedecek bir dakikamz bile yok. Dünya ald ban gidiyor, biz küresel yarta sürekli geri kalyoruz. Bu ucube yönetim sistemiyle çok partili demokratik yaamn en önemli unsuru olan siyasi partiler arasnda güven tesis etmek artk giderek zor hale geliyor. Aslnda bu güveni tesis etmek için 70 yl önce yaadmz olaylara dönüp baksak, bunlardan ders çkarabilsek yeterli olacak.

Faik Öztrak, smet nönünün 12 Temmuz beyannamesindeki son cümlelerini okudu ve böyle bir beyannameye ve tarihi uzlaya neden ihtiyaç duyulduunu bir kez daha hatrlatmak istediini söyledi.

- Hayretle izlenecek bir tutum

Öztrak, açklamalarnn ardndan gazetecilerin sorularn yantlad. AK Parti Sözcüsü Ömer çelikin, CHPnin S-400lerle ilgili milli bir duru sergilemedii yönündeki sözleri hatrlatlan Öztrak, unlar kaydetti:

Sayn çelikin kalkp da bize milli görü dersi vermeye kalkmas gerçekten hayretle izlenecek bir tutumdur. Sayn çelikin partisi bu ülkeyi scak paraclara teslim eden partidir. Bu ülkeyi hatalar, kusurlar gözükmesin diye borca batran partidir. Londradaki scak para baronlarna oluk oluk faiz aktan partidir. Borç alan emir alr dediimizde buna itiraz eden, paradigmalar deiti diyen ama bugün dünyann her yerinde borç almak için elinden gelen her eyi yapan partidir. Dolaysyla bize millilik, yerlilik dersi verecek durumda Sayn çelik hiç deildir.

Ülkenin askerlerinin ve savunma uzmanlarnn, ihtiyaç bulunduunu söylemesi halinde S-400lere kar çkmayacaklarn ifade eden Öztrak, Ama bunun yannda baka bir ey daha söylüyoruz. Öyle anlalyor ki bunlar alrsak F35leri almamzda sknt çkabilir, bunu dikkate aldnz m? Ben iktisatçym, her eye alternatif maliyetiyle bakarm. S-400ü aldk ama F35leri alamadk, bu, hava savunmamzda S-400leri almamza oranla baktmzda daha büyük bir aça neden olacak mdr, olmayacak mdr? Bununla ilgili bilgi istiyoruz. Bu konuda biz bir türlü aydnlatlamyoruz. dedi.

S-400lerin alnmas halinde ABD parlamentosunun ald kararlar uyarnca uygulanaca söylenen yaptrmlara kar gereken tedbirlerin alnp alnmadn da sorduklarn ancak buna da yant alamadklarn aktaran Öztrak, d politikadaki dengelerin nasl kurulduunu merak ettiklerini dile getirdi.

Öztrak, Bir ey daha var, demi ki Sayn çelik, Oradaki resim hakknda da ileri geri birtakm eyler söylediler. Arkadalar, ellerinde not kad, not defteri olmayan resimlerini, medyaya servis eden Cumhurbakanl. Genel Bakanmz o resimleri gördüü zaman tabii ki tepki gösterecek. Nedir bu, resmi müzakere yapacaksnz, not almyorsunuz. O zaman defterli katl resmi servis etselerdi, sonradan ettiler. Her ey tamam ama eletiriyi alnca dorusunu yapyorlar. diye konutu.

- Bizim nihai hedefimizdir

CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolunun bakanlk sistemine yönelik Amerikan tipi bakanlk sistemini tartabiliriz sözlerinin hatrlatlmas üzerine Öztrak, Genel Bakanmzn altn çizerek söyledii konu u, Bakanlk konuulacaksa eer, Amerikan tipi bakanl konualm, yani güçler ayrlnn, denetleme ve dengeleme sisteminin en ileride olduu sistemi konualm. Ama CHP olarak her zaman altn çizerek söylediimiz udur, Türkiye en çada, en modern, yepyeni demokratik parlamenter sisteme layk bir ülkedir. Dolaysyla bizim hedefimiz Türkiyeye yepyeni güçlü bir demokratik parlamenter sistemi getirmektir. yantn verdi.

Bunu söylerken ülkelerdeki sistemlerin evrilerek, belli süreçlerden geçerek geldiinin de göz önünde bulundurulmas gerektiini ifade eden Öztrak, Türk sisteminin genlerine baktnzda Tanzimattan bu yana parlamenter rejim vardr. Ama parlamenter rejimi, tekrar söylüyorum, en gelimi ülke standartlarna tamak, en iyi normlarla güçlendirmek ve böylece yepyeni güçlü parlamenter sistemi kurmak CHP olarak bizim nihai hedefimizdir. diye konutu.

AK Parti Genel Bakan Yardmcs Mehmet Özhasekinin, belediyelerde T.C. tabelas aslmasyla ilgili sözlerinin yanl tarafa çekildii yönündeki ifadelerinin hatrlatlmas üzerine de Öztrak, Televizyonlarda izledik. Özhaseki, bu sözleri sarf etmi. Bu sözlerin, yani Türkiye Cumhuriyeti ibaresinin bölücülük olduuna dair sözlerin ciddiye alnmas aslnda hiç doru deil, ciddiye alnp cevap verilmesi dahi doru deil. Ama u kadarn söyleyeyim. Mahalli dareler Seçimlerinden önce bölücü teröristlere gerilla diyen kafann Türkiye Cumhuriyeti ibaresini de bölücülükle badatrmas garipsenecek bir durum deildir. Knyorum. dedi.

Faik Öztrak, 15 Temmuz programlaryla ilgili Klçdaroluna davet gelip gelmedii, Klçdarolunun bu programlara katlp katlmayacana ilikin soruya karlk bu konuda bilgisinin bulunmadn, hangi davetlere katlaca konusunun Klçdarolunun kendi takdiri olduunu söyledi.

Ana Sayfaya Git