6. Yargı Paketi TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi

Fiyatları etkileme ile mal veya hizmet satımından kaçınma suçuyla etkin mücadele edilebilmesi ve stokçuluk faaliyetlerinin önlenebilmesi amacıyla Türk Ceza Kanunu'nda bu suçlar için belirlenen cezalar artırılıyor

Haberler 09.06.2022 - 00:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fiyatlar etkileme ile mal veya hizmet satmndan kaçnma suçuyla etkin mücadele edilebilmesi ve stokçuluk faaliyetlerinin önlenebilmesi amacyla Türk Ceza Kanununda bu suçlar için belirlenen cezalar artrlyor.

TBMM Adalet Komisyonunda kabul edilen, Hakimler ve Savclar Kanunu ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun Teklifi ile noterler, tanmaz sat vaadi sözlemesi yapabilecek ve bu sözlemeyi taraflardan birinin talep etmesi, harç ve giderleri ödemesi halinde tapu biliim sistemi vastasyla tapu siciline erh verebilecek, tanmaz sat sözlemesi yapabilecek.

Tanmaz sat sözlemesi noterler tarafndan da yaplabilecek.

Teklifle noterler, tanmaz sat bavurusu üzerine bavuru belgesi düzenleyecek, tanmaz üzerindeki her türlü kstlamay dikkate alacak ve tanmaz satyla ilgili dier kanunlarda yer alan snrlamalar ile usul ve esaslar gözetecek.

TAPU KAYIT ÖRNE VE DER BELGELER TAPU BLM SSTEM VASITASIYLA NOTERLERLE PAYLAILACAK

Teklifle Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüünce tapu kayt örnei ve dier belgeler, tapu biliim sistemi vastasyla noterlerle paylalacak.

Tanmaza ilikin kayt ve belgelerin eksik olmas halinde ilgili tapu müdürlüünden eksik olan hususlar sistem üzerinden talep edilecek ve eksiklikler tapu müdürlüünce giderilerek sisteme aktarlacak.

Noterlerce hak sahibi belirlendikten ve tanmazn satna engel hukuki bir durumun bulunmad tespit edildikten sonra tanmaz sat sözlemesi yaplacak.

Sat sözlemesi taraflarca imzaland anda noter, tapu biliim sisteminden yevmiye numaras alarak sözlemeyi bu sisteme kaydedecek.

Sözlemenin sisteme kaydndan sonra tapu müdürlüünce tanmazn tapu siciline tescili salanacak. Sat sözlemesi ile dier belgeler, noter tarafndan sisteme aktarlacak ve fiziki olarak arivlenecek.

NOTER ÜCRET TAINMAZIN DEERNE GÖRE 500 LRADAN AZ VE 4 BN LRADAN FAZLA OLAMAYACAK

Teklife göre, noterler tanmaz sat sözlemesiyle ilgili ilemleri bizzat yapacak.

Tapu kayt örnei ve dier belgelerden hak sahibinin belirlenememesi veya sata engel hukuki bir durumun varl halinde noterlerce sat ilemi gerçekletirilmeyecek.

Noterler tarafndan yaplacak tanmaz sat sözlemelerinde sadece tapu harc alnacak, bu ilemler için ayrca noter harc alnmayacak.

Tanmaz sat sözlemeleri damga vergisinden ve bu ilemlere ilikin düzenlenen katlar deerli kat bedellerinden istisna olacak. Bu kapsamda yaplan ilemler karlnda noter ücreti dnda herhangi bir ücret alnmayacak. Noter ücreti tanmazn deerine göre 500 Türk lirasndan az ve 4 bin Türk lirasndan fazla olamayacak ve ücret tarifesinde gösterilecek. Bu miktarlar, her yl bir önceki yla ilikin olarak Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarnca tespit ve ilan edilen yeniden deerleme orannda takvim yl bandan geçerli olmak üzere artrlarak uygulanacak.

Tanmaz sat ilemleri için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüünün döner sermaye iletmesine gelir kaydedilmek üzere hizmet bedeli alnacak ve bu ilemler sebebiyle noterlere herhangi bir pay veya aidat ödenmeyecek.

Tanmaz sat sözlemesinin düzenlenmesinden dolay oluan zarardan noterler de sorumlu olacak. Bu zararn devlet tarafndan ödenmesi halinde devlet, sözlemeyi düzenleyen notere rücu edecek. Notere kar açlacak davalar, tapu sicilinin bulunduu yer mahkemesinde görülecek.

Bu düzenlemenin yürürlüe girdii tarih itibaryla yaplm olan atama ve nakil ilanlar ile bunlara ilikin i ve ilemler hakknda uygulama devam edecek.

DANITAY KANUNUNDA DEKLE GDLYOR

Teklifle Dantay Kanununda deiiklie gidiliyor. Buna göre, sabit üyelerle görev yapan Dantay dari Dava Daireleri Kurulunun, u anki ve muhtemel i yükü dikkate alnarak yarglamada gecikmelere sebebiyet verilmemesi amacyla mevcut yapsyla çalmas için belirlenen süre 31 Aralk 2022den 31 Aralk 2026ya kadar uzatlyor.

Dantay daire saysnn 10a düürülmesi için öngörülen süre, 4 yl daha uzatlyor.

Yargtay Kanununda yaplan deiiklikle, Yargtay Birinci Bakanlk Kurulu 8 asl, 4 yedek olmak üzere 12 üyeden oluacak.

Yargtay Birinci Bakanlk Kuruluna seçilenlerin bir seçim dönemi geçmeden yeniden seçilemeyeceklerine yönelik hüküm yürürlükten kaldrlyor.

FYATLARI ETKLEYENLERE VE STOKçULUA CEZALAR

Teklife göre, Türk Ceza Kanununun fiyatlar etkileme balkl maddesinde deiiklie gidilerek fiyatlar etkileme suçuyla etkin mücadele edilebilmesi amacyla suçun cezas artrlyor. Buna göre, içi ücretlerinin veya besin veya mallarn deerlerinin artp eksilmesi sonucunu dourabilecek bir ekilde ve bu maksatla yalan haber, havadis yayan veya sair hileli yollara bavuran kimseye üç aydan iki yla kadar verilmesi öngörülen hapis süresi, bir yldan üç yla eklinde deitiriliyor.

Fiil sonucu besin veya mallarn deerleri veya içi ücretleri artp eksildii takdirde cezann üçte biri orannda artrlmasna yönelik düzenleme ise yarsna çkarlyor.

Fail, ruhsatl simsar veya borsa tellal ise cezann ayrca sekizde bir orannda artrlmasna yönelik maddedeki süre ise yars orannda olarak düzenleniyor.

Mal veya hizmet satmndan kaçnma suçuyla etkin mücadele edilebilmesi ve stokçuluk faaliyetlerinin önlenebilmesi amacyla bu suçun cezas da artrlyor. Belli bir mal veya hizmeti satmaktan kaçnarak kamu için acil bir ihtiyacn ortaya çkmasna neden olan kii için alt aydan iki yla kadar öngörülen hapis cezas, bir yldan üç yla olarak artrlyor. Bu madde, düzenlemenin yaym tarihinde yürürlüe girecek.

Teklifle, hakim ve savc yardmcl müessesesinin getirilmesine bal olarak ilgili kanunlarda uyum düzenlemeleri de yaplyor.

Düzenlemedeki hükümler 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüe girecek.

Öte yandan teklifin, noterliklere atama usullerini içeren 2 defa yaplan ilana ramen atama yaplamayan bir noterli üst snf veya ayn snf noterler arasndan, bu snflardan isteklinin bulunmamas halinde, son hal kadnda olumlu kanaat belirtilmi olmas kaydyla bir alt snf noterler arasndan atama yaplabilecek. Üst snf veya ayn snf noterler arasndan yaplacak atamalarda, bulunduu noterlikte 2 yln doldurma art aranmayacak. maddesi, kabul edilen önergeyle metinden çkarld.

Ana Sayfaya Git