7 milyar ağaç

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Ağaçlandırma Günü Fidan Dikim Töreni'nde konuştu "Hedefimiz 2023 yılı sonuna kadar dikilen fidan sayısını 7 milyara, ülkemizin orman varlığını yüz ölçümümüzün üçte birine ulaştırmaktır"

Haberler 12.11.2021 - 00:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Hedefimiz 2023 yl sonuna kadar dikilen fidan saysn 7 milyara, ülkemizin orman varln yüz ölçümümüzün üçte birine ulatrmaktr. dedi.

Erdoan, Betepedeki 15 Temmuz Demokrasi Müzesi Mevkii Millet Ormannda düzenlenen Milli Aaçlandrma Günü Fidan Dikim Töreninde konutu.

Milli Aaçlandrma Günü olan 11 Kasm vesilesiyle icra edilen programda yer almaktan duyduu memnuniyeti dile getiren Erdoan, bu anlaml günde fidan dikme heyecann paylaan Macaristan Babakan Viktor Orban ile çeitli ülke ve uluslararas kurulularn temsilcilerine teekkür etti. Ülkenin dört bir yannda topra fidanlarla buluturmak için aaç dikme alanlarna gelen vatandalar ile törene katlanlara Ho geldiniz diyen Erdoan, tüm ehirlerde her yatan vatandan burada olduu gibi fidan dikmek üzere belirlenen alanlar doldurduunu bildirdi.

KÜLTÜRÜMÜZ, CANLILARIN TAMAMINA KARI SEVG VE EFKATLE YAKLAMAMIZI ÖÜTLER

klim krizinin gündemde giderek daha çok yer edindii bir dönemde fidan dikerek gelecee bir nefes brakan herkese teekkür eden Cumhurbakan Erdoan, sözlerini öyle sürdürdü:

Bizler, Yarn kyametin kopacan bilseniz bile elinizdeki fidan dikiniz. düsturuna sahip bir medeniyetin mensuplaryz. Kültürümüz tüm bitkiler ve hayvanlar dahil canllarn tamamna kar sevgi ve efkatle yaklamamz öütler. Atalarmzdan, babalarmzdan devraldmz aaç, çevre, yeil sevgisini yeni nesillere aktarmak en bata gelen görevlerimizden biridir. mkan olan her vatandamzn bahçesini fidanla, tarlasn aaçla, vatan topraklarn ormanla süslemesi ite bu gönül zenginliimizin ifadesidir. Aaç dostu olan, orman dostu olan, çevre dostu olan, insann da dostudur, tüm canllarn da dostudur. Bunun için 11 Kasm tarihini aaç dikme yannda içinde yaayan tüm canllarla birlikte ortak hayat alanmz dünyaya olan sorumluluklarmz da hatrlama günü olarak görüyorum. ayet biz dünyamza srt çevirir, onun dengelerine sayg göstermezsek dünyann bize verecei cevaplar karlama gücüne sahip olmadmz asla unutmamalyz.

DKTMZ HER FDAN, MÜCADELEMZN ARETDR

nsanolunun bilhassa son asrlarda bitmez tükenmez bir hrsla doal kaynaklara saldrmasnn, tabiatn dengesini hiçe sayan admlar atmasnn artk sürdürülemez boyuta geldiini belirten Erdoan, öyle konutu:

Bir tarafta yanan devasa büyüklükteki orman alanlar dier tarafta yaanan sel basknlar öteki tarafta süren kuraklk gibi deien meteorolojik olaylar bize tabiatn ikazlardr. Biz bu ikazlar görüyor ve verdii mesaj alyoruz ama felaketlerin müsebbiplerinin ayn bilince ve kararlla sahip olduklar konusunda derin üphelerimiz var. Bir yandan iklim deiikliinin yol açt sonuçlarn önüne geçilmesi konusunda üzerimize düenleri yaparken dier yandan da bu çarpk tabloyla mücadele ediyoruz. Diktiimiz her fidan, mücadelemizin iaretidir. Uluslararas platformlarda yükselttiimiz her ses de mücadelemizin remzidir.

Türkiyenin hakszlk ve adaletsizliklere kar verdii mücadelenin ardndan Paris klim Anlamasna taraf olarak 2053 yl için sfr emisyon hedefini ortaya koyduunu dile getiren Erdoan, Ülkemizin orta ve uzun vadeli en önemli projeksiyonu olan 2053 vizyonunun merkezine yeil kalknma devrimini yerletirdik. diye konutu.

AVRUPADA 1NC, DÜNYADA 4ÜNCÜ SIRADA

Birlemi Milletler Küresel Orman Kaynaklar raporuna göre Türkiyenin aaçlandrma çalmalarnda Avrupada 1inci, dünyada 4üncü srada yer aldnn altn çizen Erdoan, öyle devam etti:

Yine ayn rapora göre yaptmz aaçlandrma ve rehabilitasyon çalmalaryla dünya orman varl sralamasndaki yerimizi 27. sraya çkardk. Hedefimiz 2023 yl sonuna kadar dikilen fidan saysn 7 milyara, ülkemizin orman varln yüz ölçümümüzün üçte birine ulatrmaktr. Ayrca insanlarmzn tabiatla en kolay ekilde bulumas için 136 adet ehir orman kurduk. Mesire yerlerinin saysn 92den 1663e yükselttik. nsanlarmzn tabiata olan ilgisinin artmasyla son dönemin yükselen yldz haline gelen çadr ve karavan turizmini de tevik ediyoruz. Milli park saymz 32den 45e çkararak milli park alanmz 907 bin hektara yükselterek ülkemizin tabiat deerlerini daha sk ekilde koruyoruz.

Yangnlarn sadece Türkiyeyi etkilemediini, dünyann pek çok yerinde benzer afetlerin yaandn hatrlatan Erdoan, 2019 ve 2020 yllarnda 240 gün süren, Avustralyada son yllarda ard ardna yaanan dev yangnlarda çok büyük alanlarn yok olduunu anlatt.

Amerikann Kaliforniya bölgesinde, Sibiryada, spanyadan talyaya kadar Avrupann pek çok yerinde yaanan orman yangnlarnn önemli kayplara yol açtn vurgulayan Erdoan, gelecek yllarda da devam edecei belirtilen orman yangnlarna kar uluslararas seviyede imdiden güçlü ibirlikleri oluturulmas gerektiine iaret etti.

Yanan orman alanlarn süratle yeniden aaçlandrdklarn dile getiren Erdoan, Hedefimiz, yangndan zarar gören alanlarn aaçlandrma çalmalarn 1 yl içerisinde tamamlamaktr. Zarar gören orman alanlarmz öncelikli olmak üzere Gelecee Nefes Kampanyas ile her vatandamz için 3 fidan hesabyla toplam 252 milyon fidan inallah yl bitmeden toprakla buluturmu olacaz. dedi.

81 LE 81 MLLET ORMANI KURACAIZ

Milli Eitim Bakanlnn da 24 Kasm Öretmenler Günü vesilesiyle her öretmen için bir fidan dikimi kampanyas balattn aktaran Erdoan, kendilerinin de 1000 fidan balayarak katlacaklar bu anlaml kampanyayla öretmenler adna Türkiyeye 1 milyon 2 bin fidan daha kazandracaklarn vurgulad.

Fidan dikimi yaptklar bu alan da Millet Orman haline getirerek vatandalarn hizmetine sunacaklarn dile getiren Erdoan, Önümüzdeki yln sonuna kadar 81 ilimize 81 Millet Orman kurarak tüm vatandalarmzn bu hizmetten faydalanabilmesini salayacaz. ifadelerini kulland.

Erdoan, orman varln korumak ve gelecek nesillere aktarmak için hep birlikte çok daha fazla gayret gösterilmesi gerektiine vurgu yaparak, dikilen fidanlarn gelecee ve dünyaya nefes olmasn diledi.

Programa katlan Macaristan Babakan Viktor Orbana, yanndaki heyete, çeitli ülke ve uluslararas kurulularn temsilcilerine teekkür eden Erdoan, sanatçsndan salkçsna, örencisinden öretmenine tüm misafirlere, Türkiyenin dört bir yannda fidanlar toprakla buluturan vatandalara ükranlarn sundu.

Ana Sayfaya Git