8 milyar insanın kaderi

Antalya Diplomasi Forumu'nda (ADF) konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye olarak 'Dünya 5'ten büyüktür' sancağı altında yürüttüğümüz mücadelenin gayesi, eskinin yüklerinden kurtularak yeniyi kucaklamaktır. 8 milyar insanın kaderi, BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülkenin insafına bırakılamaz. 190 ülkeye bir süreliğine masada oturma hakkı veren ancak kendi kaderleriyle ilgili söz hakkı tanımayan bir sistem adalet üretmez" dedi.

Haberler 19.06.2021 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakanlnn himayesinde Dileri Bakanl tarafndan bu yl ilki düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu, Antalya Belekteki NEST Kongre Merkezinde balad. Dileri Bakan Mevlüt çavuolunun ev sahipliini yapt ve 3 gün sürecek toplantya, 10 devlet ve hükümet bakan, 42 dileri bakan, 3 eski devlet ve hükümet bakan ile 52 uluslararas örgüt temsilcisi katlyor.

ANTALYA DPLOMASNN MERKEZNDE

Foruma ei Emine Erdoan ile birlikte katlan Cumhurbakan Erdoan, katlmclar Türk turizminin bakenti, Akdenizin incisi; tabiat, tarihi, kültürel zenginlikleriyle dünyaca ünlü Antalyada geleneksel Türk misafirperverliiyle arlamaktan mutluluk duyduunu söyledi. Foruma Antalyann ev sahiplii yapmasnn tesadüf olmadn belirten Erdoan, Antalya tarih boyunca medeniyetlere beiklik yapm, insanlk tarihine yön vermi, ktalarn kavak noktas Akdenizin en güzel ehirlerinden biridir. Tpk Akdeniz gibi Antalyada farkl kültürlerin ortak yuvas, ortak yurdudur. Asrlardr her kökenden ve inançtan insan bar içerisinde bir arada yaatan Antalyamz diplomasinin de merkezinde yer almtr. Dileri bakanmzn youn gayretleriyle bu yl ilkini icra ettiimiz forum ile ehrimizin bu özelliine yeni bir boyut daha kazandrm oluyoruz dedi.

ANTALYANIN KEYFN çIKARMANIZI STYORUM

ADFnin zamanla küresel diplomasinin kalbinin att zemine dönüeceine inandn söyleyen Erdoan, Buradan gelecek dostluk, diyalog ve i birlii mesajlar bölgemizle birlikte tüm dünyaya dalga dalga yaylacaktr. Forum vesilesiyle ayrca hem Antalyann güzelliklerini görme hem de Güvenli Turizm Sertifikas programnn uygulamalarna bizzat ahitlik etme imkan bulacaksanz. Geçen sene balattmz bu program sayesinde 2020 ylnda 16 milyon turisti sorunsuz, skntsz bir ekilde ülkemizde arladk. 2021 senesinde sistemin kapsamn daha da genileterek, misafirlerimizin ülkemizin her köesinde huzurlu tatil yapmalarn mümkün kldk. Hepinizden her zaman aileniz ve sevdiklerinizle birlikte sizi arlamaktan eref duyacak Antalyann keyfini çkarmanz özellikle istiyorum diye konutu.

DJTAL DPLOMAS

Diplomasinin, insanln toplu halde yaamaya balad tarihlerden beri var olan, kullanlan, üzerinde kafa yorulan bir alan olduunu kaydeden Cumhurbakan Erdoan, Daha yakn bir tarihteki tanmyla sava ve bar güçleri arasndaki dengeyi oluturan diplomasi önleyicilik vasfyla önemini sürekli artrmtr. letiim teknolojileri, internet, sosyal medya ve artan küresellemeyle birlikte diplomasinin alan da üphesiz genilemitir. Bugün diplomasi deyince sadece devlet ve hükümet yetkilileri arasnda kapal kaplar ardnda yaplan görümelerden bahsetmiyoruz. Bu kavramlar ayn zamanda kamu diplomasisinden kültür diplomasisine, turizm diplomasisinden ticaret diplomasisine kadar çok geni bir yelpazede yürütülen çalmalar da kastediyoruz. Politika aktörleri kadar diplomasinin icra edildii platformlarda deiiyor, çeitleniyor. Artk siyasetçiler ve diplomatlarla birlikte STÖler, i dünyas, medya ve üniversiteler arasndaki temaslarda d politikay ekillendiriyor. Giderek daha fazla gündeme gelen dijital diplomasi de yine bu dönemin kazanmlarndan biridir dedi.

SIKILI YUMRUKLARLA MUSAFAHA OLMAZ

Diplomasinin alannn bu kadar genilemesinin, gerilimlerin azaltlmasnda insanla büyük frsatlar sunduunu dile getiren Erdoan, sözlerini öyle sürdürdü:

Scak çatmalarn yllarca devam ettii günümüzde diplomasi sanatnn önümüzü açt yeni kulvarlara olan ihtiyacmzda artyor. Dönem, sorunlarn suhuletle çözümünde diplomasiyi, diplomasinin inceliklerini, dlama deil daha fazla devreye alma dönemidir. Hep söylediimiz gibi skl yumruklarla musafaha olmaz. te bu skl yumruklar gevetecek en etkili yol hala diplomasidir. Dünyadaki deiimi doru okuyan, gelecek nesiller için çözümler üreten, maziden süzülüp gelen birikimi yeniden yourarak istikbale tayan vizyoner bir diplomasi pratiini hakim klmamz gerekiyor. Kar karya olduumuz tehditlerin büyüklüü, uluslararas planda dayanmay ve i birliini zaruri klyor. Küresel koronavirüs salgnnda bu ihtiyac hepimiz bir kez daha hissettik. Uluslararas toplum elindeki tüm araçlara ramen salgnn ykc etkilerini yönetmede maalesef iyi bir imtihan veremedi.

SALGIN ELETRS

BM Güvenlik Konseyinin tarihin en büyük salk krizini ancak 100 gün sonra gündemine alabildiine dikkat çeken Cumhurbakan Erdoan, Tropik adalardan Sibiryaya kadar dünyann en ücra yerlerini dahi etkileyen salgn karsnda i birlii yerini korumac ve rekabetçi politikalara brakt. Milyarlarca insann yükü sadece dayanmayla hafifleyecekken, Afrikal kardelerimiz Asyal, Latin Amerikal dostlarmz kaderlerine terkedildi. Salgnn dünya ölçeinde adaletsizlikleri keskinletirdiini zenginle fakir arasndaki uçurumu daha da derinletirdiini görüyoruz. Birçok ülkede toplumsal huzursuzluklarn nüksetmesi, düzensiz göç yollarnn tekrar hareketlenmesi, Akdenizde ölümlerin artmas bunun en çarpc örneklerinden dedi.

YERL AIMIZI NSANLIKLA PAYLAACAIZ

Bu süreçte Türkiye olarak Dost kötü günde çarlmadan gidendir inancyla dünyann dört bir yanndakilerin imdadna komaya çaltklarn belirten Erdoan, 158 ülkeye ve 12 uluslararas kurulua salk malzemesi gönderdik. Türkiyede misafir ettiimiz snmaclar vatandalarmzdan ayr tutmadan salk hizmetlerine eriimlerini saladk. Salgn döneminde yaplan hatalarn tekrar etmemesi için a milliyetçiliine frsat verilmemesi önemlidir. Ann antaj, bask veya politika dikta arac olarak kullanlmas yanltr. Ylsonundan önce bitirmeyi planladmz yerli a çalmalarn insan odakl evrensel bir yaklamla yürütüyoruz. Kullanma hazr hale gelince yerli amz tüm insanlkla paylaacaz diye konutu.

BU YAPILARLA YOLCULUUMUZU DEVAM ETTREMEYZ

Sadece siyasetçiler ve diplomatlar olarak deil akademisyenler, örenciler, i adamlar, sivil toplum kurulular olarak topyekun yeni eyler söylenilmesi gereken dönemde olunduunu kaydeden Erdoan, öyle konutu:

Eskinin alkanlklaryla geçmiin dar kalplaryla günümüzün sorunlarna çözüm bulamayacamz açktr. BM Güvelik Konseyi bata olmak üzere küresel sistemin üzerine ina edildii ana yaplar mevcut halleriyle çözümün deil sorunun bir parçasdr. ki kutuplu dünya tasavvurunun bize dayatt bu kurumsal yaplarla 21inci yüzyldaki yolculuumuzu devam ettiremeyiz. Türkiye olarak Dünya 5ten büyüktür sanca altnda yürüttüümüz mücadelenin gayesi eskinin yüklerinden kurtularak yeniyi kucaklamaktr. 8 milyar insann kaderi, BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülkenin insafna braklamaz. 190 ülkeye bir süreliine masada oturma hakk veren ancak kendi kaderleriyle ilgili söz hakk tanmayan bir sistem adalet üretmez. Adaletin bulunmad yerde çatma, gerilim ve zulüm eksik olmaz. Yeni dönemde diplomasimizi younlatrmamz gereken alanlarn banda güvenlik konseyinin daha kapsayc bir yapya kavuturulmas geliyor.

EKSEN TARTIMALARI HAZIMSIZLIK

Türkiye ile ilgili son dönemde sk sk tedavüle konulan eksen tartmalarnn, hazmszln iareti olduunu söyleyen Erdoan, Bu art niyetli suni hakikatlerle badamayan tartmalarn bizim cesaretimizi krmasna müsaade etmiyoruz. Hem vatandalarmzn hem evlatlarmzn hem de tüm insanln gelecei adna hakk ve adaleti savunmaya devam ediyoruz, devam edeceiz. Bunun uzun yorucu ve çetin bir süreç olduunun üphesiz bilincindeyiz, sabrn ac meyvesinin ise tatl olduunu gayet iyi biliyoruz. Siz dostlarmzn bizimle ayn hissiyat tadnz inanyoruz desteinize güveniyoruz. Hz. Mevlanadan ilhamla Antalya Diplomasi Forumunun temasn Yenilikçi Diplomasi Yeni Dönem Yeni Yaklamlar olarak belirledik. Dünya hzla deiirken devletleraras ilikilere bakmz ve diplomasimizi de buna uyarlamak mecburiyetindeyiz. Giriimci ve insani d politika anlaymzn gerisinde de bu yenileme ve dönüüm ihtiyac bulunuyor. Asrlara sari tecrübe ve engin birikimi yanstan Türk diplomasimiz, gücünü deien artlara ayak uydurma kabiliyetinden alyor. Bugünün dünyasnda etkin diplomasi olaylara geni açyla bakmaktan sahadaki gelimeleri yakndan takip etmekten geçiyor. Diplomatik baar ise gelimelere hzl ve ön alc müdahale bulunulduu takdirde yakalanyor diye konutu.

TERÖR ÖRGÜTLERNE KARI SAHADA VARLIK GÖSTEREN LK ÜLKEYZ

Türkiyenin, çkarlarn savunurken, bara ve istikrara, refaha katk salamak için çaba harcadndan söz eden Erdoan, Bu anlayla atlan admlarn meyvelerini alyoruz. Suriyede halkn iradesini yanstacak bir siyasi çözüm için var gücümüzle çalyoruz. Yaklak 10 yldr 4 milyona yakn Suriyeli kardeimizi ülkemizde misafir ediyoruz. Snrmzn hemen ötesinde zor artlarda hayata tutunmaya çalan 5 milyon mazluma da yardm etmeye çalyoruz. Suriyedeki PKK, PYD, YPG ve DEA gibi terör örgütlerine kar sahada varlk gösteren ilk ülke biz olduk dedi.

Suriyenin yabanc terör örgütlerinin barnma ve eitim kamp olmasna müsaade etmediklerini de belirten Erdoan, DEAn Suriyedeki varlna büyük ölçüde son vererek ülkemizle birlikte Avrupa ve dünyann güvenliine de katk saladk. u an itibaryla DEAn 4 bin 500 mensubunu biz etkisiz hale getirdik. Bugüne kadar 430 bin Suriyelinin güvenli olarak topraklarna dönüünü biz temin ettik diye konutu.

ULUSLARARASI TOPLUMDAN GEREKL DESTE ALAMADIK

Gerek terör örgütleriyle mücadelede gerekse Suriyeyi istikrarllatrmak için çalmalar yaptklarn belirten Cumhurbakan Erdoan, Yaptmz çalmalarda uluslararas toplumdan gerekli destei alamadk. Ülkemizdeki sivilleri katleden caniler siyasi snmac statüsü verilerek yllarca korundu, kolland himaye gördü. DEAla mücadele klf altnda güney snrmz boyunca bir terör devleti kurulmaya çalld. PKKnn her yl 10 milyonlarca euro haraç toplamasn engelleyecek birkaç göstermelik operasyon dnda hiçbir kararl adm ne yazk ki atlmad. Oysa terörün her türlüsüyle mücadele dünyaya demokrasi ve hukuk dersi verenler bata olmak üzere herkesin görevidir dedi.

Suriyede bar ve istikrarn salanmasnn sadece Türkiyenin deil tüm ülkelerin sorumluluunda olduunu belirten Erdoan, Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyetinin Cenevrede sunduu egemen eitlie dayal iki devletli çözüm önerisini desteklediklerini vurgulad.

YUNANSTANLA YAKALADIIMIZ VMEDEN MEMNUNUZ

Akdenizin bar ve refah alan olmasn arzu ettiklerini de kaydeden Erdoan, Tüm paydalarn katlaca Dou Akdeniz Konferans önerimiz hala masadadr. Doru Akdenizdeki enerji kaynaklarnn cephelemek yerine i birliine vesile olmas bizlerin elindedir. Komumuz Yunanistanla son dönemde yakaladmz ivmeden memnuniyet duyuyoruz. Müttefikimiz ABD ve Avrupa Birlii ile de olumlu gündem çerçevesinde i birliimizi güçlendirmek istiyoruz dedi.

KUDUSÜN SELAM YURDU OLMASI çN GAYRET GÖSTERYORUZ

Cumhurbakan Erdoan, Kudüsün asli kimliinin korunmas için çaba gösterdiklerini de belirterek, Müslümanlarla birlikte Musevi ve Hristiyanlarn da kutsal mekanlarna ev sahiplii yapan Kudüsün asli kimliinin korunarak tarihte olduu gibi bugün de selam yurdu olmas için gayret gösteriyoruz. Salgnla birlikte vahim hal alan slam dümanl ve yabanc kartl ve kültürel rkçlkla mücadele de en ön safta yer alyoruz diye konutu.

AçILI KONUMASI BAKAN çAVUOLUNDAN

Antalya Diplomasi Forumunun açl konumasn yapan Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, bugün dünya siyasetinin yeni bir düünce ekosistemine kavutuunu belirterek, 2019 ylnda temelini attklar forumun gözlerini zorlu ama umutlu bir dünyaya açtn, zor ile umut arasndaki köprüyü ise ortak düünce ve ortak hareketin oluturacan söyledi. Küresel salgna dikkati çeken Bakan çavuolu, Maalesef çok insanmz kaybettik. Hepsini rahmetle anyoruz. Acmz kadar ümidimiz de büyük. Tarihte hiçbir küresel salgna kar insanlk bu kadar hzl ekilde a gelitiremedi. Türkiyeden Almanyaya giden iki deerli bilim insannn baars, yabanclara iflah olmaz bir husumet ve korkuyla bakan kesimlere de ders oldu dedi.

GÜç DENGELERNDE SÜREKL DEM VAR

Devletler ve milletler aras ilikilerin en akkan, en belirsiz dönemlerinden birinin yaandna deinen çavuolu, Snamalar, risk ve tehditleri küçümseyemeyiz. Güç dengelerinde sürekli bir deiim var. Devletler i birlii yannda bir rekabet, hatta mücadele halinde. Güçlü bir türbülansta ayakta durmaya çalan bir uluslararas sistemin çlklarn duyuyoruz. nsanolu hala adaletsizlik, açlk, kuraklk, çatma, düzensiz göç ve salgn hastalklarn pençesi altnda inliyor diye konutu.

DI POLTKA AKTÖRLER TARH çNDE çOK DEMED

Popülizm, yabanc dümanl ve slam kartlnn yükseldiini söyleyen çavuolu, klim deiiklii, terörizm hala hepimizi snyor. Balayan çatmalar da sonlandrlamyor. Temel d politika aktörleri tarih içinde çok deimedi ancak paydalar çoald. Sivil toplum, yardm ve düünce kurulular, i dünyas, medya, sanat ve bilim çevreleri artk diplomasinin etkin oyuncular. Diplomasi bu çalkantl ve çok paydal dönemde her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduumuz bir siyaset arac dedi.

EN BÜYÜK 5NC HARCYE TEKLATI

Türkiyenin liderler ve büyükelçiler düzeyinde dünyann her köesinde sorun çözmeye çalan giriimci bir diplomasi uyguladn söyleyen Bakan çavuolu, Türkiye, en zor corafyalar dahil dünya üzerinde uzman kadrolara emanet ettiimiz 252 temsilcilik ile en büyük 5inci hariciye tekilatna sahip diye konutu.

D politika ve diplomasinin duraan deil dinamik bir siyaset alan olduunu söyleyen çavuolu, Yaklamlarmz, enstrümanlarmz, aktörlerimizi, giriimlerimizi, platformlarmz gözden geçirmek zorundayz. Gerektiinde bunlar yenilemeye ve çeitlendirmeye mecburuz. Bu yüzden diplomasiyi, siyah beyaz, ar çekim, sessiz bir film gibi deil, 3 boyutlu bir renk cümbüü olarak görmek ve kurgulamak durumundayz. Sayn Cumhurbakanmzdan örendiimiz de budur. D politika ayn zamanda bir düünce ve inovasyon alandr çünkü diplomasi zihinlerde balar dedi.

ADF YEN ORTAM, YEN SAHNE SUNUYOR

Rekabetçilii deil uluslararas i birliini öne çkardklarn söyleyen çavuolu, çünkü birlikte düünmeden birlikte harekete geçemeyeceiz. Birlikte harekete geçmeden de insanln kar karya olduu sorunlara çözüm bulamayacaz. Antalya Diplomasi Forumu (AFD) birlikte düünme ve hareket tarzlar gelitirmek için diplomasi dünyasna yeni bir ortam, yeni bir sahne sunuyor. Antalya Diplomasi Forumu henüz daha ilk fiziksel toplantsn dahi yapmadan tannm, hatta belirli bir ivme kazanm dünyann ilk ve tek diplomasi ve düünce platformu dedi.

25 OTURUM DÜZENLENECEK

ADFdeki oturumlarda d politika aktörleri olarak kadn ve gençleri öne çkaracaklarn söyleyen çavuolu, öyle devam etti:

Forumun bu ilk bulumasnda 25 oturum düzenleyeceiz. Bunlarn ikisi liderler forumu eklinde olacak. Bu oturumlarda bazen yüzümüzü küresel ortama çevirerek tüm insanl ilgilendiren ortak eilimlere bakacaz. Bazen de yakn corafyamzdaki bölgesel konulara odaklanacaz. 3 gün boyunca güncel sorunlara hangi yeni yaklamlar getirebileceimizi birlikte tartacaz ve tabi d politika aktörleri olarak kadn ve gençleri öne çkaracaz.

AFRKA, ASYA VE AVRUPANIN GÜçLÜ VARLIINI HEDEFLEDK

Forumda farkl kesimlerin fikirlerini buluturmay amaçladklarn belirten çavuolu, Antalya Diplomasi Forumuna sadece bugünün deil yarnn liderleri olacak gençlerimizi de davet ettik. Farkl corafyalarn kendine has ses, düünce ve deneyimlerini de bir araya getirmek istedik. Özellikle Afrika, Asya ve Avrupann güçlü varln hedefledik çünkü dünyann dinamikleri bu ktalara özel bir ilgi göstermemizi gerektiriyor diye konutu.

BRLEM MLLETLER ORTAMI BURADA VÜCUT BULDU

ADFde uluslararas sorunlarn çözümü için inovasyon peinde olacaklarn söyleyen çavuolu, Dünya sathnda her 5 dileri bakanndan 1i u anda Antalyada. Yani bir Birlemi Milletler ortam burada vücut bulmu durumda. Hep birlikte Antalyada toplanan bu zihinsel birikim ve enerjiyi kullanp, diplomasinin deimeyen ilke ve yöntemlerini yenilikçi yaklamlar ile birletireceiz. Uluslararas sorunlarn yani hepimizin ortak sorunlarnn çözümü için inovasyon peinde olacaz. çarmza olumlu yant veren hepinize teekkürlerimi sunuyorum dedi.

KL GÖRÜMELER

ADFnin ilk gününde Bakan çavuolu, AB D likiler Yüksek Temsilcisi Josep Borell, Kuzey Makedonya Dileri Bakan Buyar Osmani, Kongo Cumhuriyeti Dileri Bakan Jean-Claude Gakosso ve Ürdün eski Babakan Awn Hasawne ile görüme yapt.

BELEKTE CUMA NAMAZI

Öte yandan forum öncesi Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Dileri Bakan Mevlüt çavuolu ve beraberindeki heyet, cuma namazn Belek Turizm Merkezindeki Mecek Camiinde kld. Erdoan, cami giri ve çknda halk selamlad.

Ana Sayfaya Git