8 saatlik MGK'nin görüştükleri

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde dün yapılan ve 8 saat süren Milli Güvenlik Kurulu toplantısı, dış politika ağırlıklı gerçekleşti.

Haberler 02.02.2017 - 09:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

8 saat süren yln ilk MGK toplantsnda, terörle mücadele vurgusu yaplrken Cenevrede devam eden Kbrs görümeleri ve Suriye meselesi gibi önemli konular ele alnd. Toplant sonras bir açklama yapld. MGK toplants sonras, u açklamalara yer verildi:

1. Türkiyenin mill güvenliine yönelik terör tehdidi ile güvenlik risklerine kar, hukuk çerçevesinde alnan tedbirler kapsaml ekilde görüülmütür.

FETÖ/PDY, PKK ve DEA terör örgütleri ile mücadele bata olmak üzere, 2016 yl içinde meydana gelen terör eylemleri hususunda yllk güvenlik deerlendirmesi yaplmtr.

stanbul, Kayseri ve zmirdeki menfur terör eylemleri, Rus Büyükelçisini hedef alan suikast ve stanbulda ylba gecesi yaplan hain saldr, adli ve idari soruturmalar göz önünde bulundurularak her yönüyle ele alnm ve saldrlar iddetle knanmtr.

Ülkemizin kar karya bulunduu asimetrik saldrlara kar, yurt içinde ve yurt dnda gereken her türlü tedbirin alnmas konusundaki kararllmz teyit edilmitir.

Bölücü terör örgütü ve uzants olan örgütler tarafndan yaplan hain saldrlar, Türkiyenin uluslararas kamuoyuna açklad tezlerinin doruluunu bir kez daha gözler önüne sermitir.

Terör örgütleriyle mücadeledeki hakllmzn uluslararas düzeyde daha etkin ekilde anlatlmas gerektii vurgulanmtr. Din, mezheb, etnik kavram ve hassasiyetleri istismar eden terör örgütleri ve onlar destekleyen odaklarla, ayrm gözetilmeksizin mücadeleye azim ve kararllkla devam edilecei ifade edilmitir.

2. Terör örgütlerinin muhatap olarak kabul edilip, bu örgütlere çeitli usullerle silah yardmnda bulunulmasnn, terörün güçlenmesine ve yaylmasna zemin hazrlad belirtilmitir.

3. Suriye ve Iraktaki son gelimeler ayrntl ekilde deerlendirilmi bu ülkelerden kaynaklanan terör tehditlerinin, ülkemizin ve bölgenin güvenlik ve istikrarna etkileri üzerinde durulmutur.

4. Suriyede gerçekletirilen atekesin korunmas ve güçlendirilmesi ile Astana toplants ayrntl ekilde ele alnarak, Türkiyenin siyasi geçi sürecinin balatlmasna yönelik çabalarn ve insani sorumluluklarn yerine getirmeye devam edecei kaydedilmitir.

5. Kbrs meselesine çözüm bulunmas için Cenevrede yaplan görümeler kapsaml ekilde ele alnm, Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyetinin hak ve menfaatlerinin korunmas hususunda atlacak admlar deerlendirilmitir.

6. Myanmarda Arakanl Müslümanlarn durumu ele alnm ve insani yardmlarn artrlarak devam etmesinin gereklilii vurgulanmtr.

Ana Sayfaya Git