850 bin esnaf vergiden muaf

Geliri düşük olan küçük esnafa vergi muafiyeti sağlanacak, basit usulde vergilendirilen yaklaşık 850 bin esnaf gelir vergisinden muaf tutularak, beyan yükümlülükleri kaldırılacak

Haberler 13.03.2021 - 00:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ekonomi Reform Paketi kapsamnda, basit usulde vergilendirilen berber, kuaför, tesisatç, tuhafiyeci, marangoz, kaportac, lastikçi, tornac, çay oca ileticisi, terzi, tamirci gibi yaklak 850 bin esnaf gelir vergisinden muaf tutulacak.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan tarafndan açklanan Ekonomi Reformlar için hazrlanan kitapçk, Hazine ve Maliye Bakanlnn internet sitesinde yaymland. Buna göre, reformlar için Salgn sonras dönemin ekonomik yaplanmasna uygun, sürdürülebilir, güçlü ve kaliteli büyümeye eriim ana hedefi belirlendi.

Reform paketinin temel amaçlar ise Makroekonomik istikrarn temini, Rekabetçi üretim ve verimlilik artlar ile effaf, öngörülebilir ve hesap verilebilir yönetiim oldu.

Kitapça göre, makro ekonomik politikalar ve yapsal politikalar olmak üzere iki ana reform alan bulunurken her iki ana hedef altnda 5er balk belirlendi.

Makro ekonomik politikalar kapsamnda kamu maliyesi, fiyat istikrar, finansal sektör, cari açk ve istihdam yer alrken, yapsal politikalar kapsamn ise kurumsal yönetiim, yatrmlarn tevik edilmesi, iç ticaretin kolaylatrlmas, rekabet ile piyasa gözetimi ve denetimi balklar oluturdu.

Kamu maliyesi balnda güven ve istikrara dayal mali disiplin temel öncelik olarak belirlenirken risklere kar güçlü bir kamu maliyesi yaps oluturulmas amaçland ve bu balk altnda 6 hedef yer ald.

Bütçe hazrlk sürecinin sadeletirilmesi kapsamnda Orta Vadeli Program (OVP) ve Orta Vadeli Mali Plan (OVMP) tek bir belge haline getirilecek.

Bütçe uygulama sonuçlarn, kamu mali politikas gelimelerini ve hedeflerini içeren Kamu Maliyesi Raporu üçer aylk dönemler itibaryla kamuoyu ile paylalacak. Özel hesap uygulamalar, hizmetin nitelii gerei acil ve zorunlu olanlarla snrlandrlacak, bu kriterleri karlamayan uygulamalar kademeli olarak kaldrlacak. Döner sermayeler 2022 yl bütçesinden balamak üzere aamal olarak merkezi yönetim bütçesine dahil edilerek bütçe hakknn kapsam geniletilecek. Döner sermaye iletmeleri gözden geçirilecek, verimli olmayan döner sermaye iletmeleri kapatlacak. Yerel yönetimlerin borç stokunun artmasn önleyecek ve borç sürdürülebilirliini salayacak düzenlemeler yaplarak mali disiplin güçlendirilecek.

Soysal yardmlarn etkin bir biçimde datlmas için, sosyal yardm verilerinin tamam (belediyelerce verilenler de dahil olmak üzere) Bütünleik Sosyal Yardm Bilgi Sistemine entegre edilecek.

Kamuda tat alm ve kiralanmas, temsil ve arlama gibi harcama alanlarna kat snrlamalar getirilecek.

Cumhurbakanl Hükümet Sisteminin bir gerei olarak, kamu kurumlarnn tekilatlanmas yönetim verimlilii ve etkinlii dikkate alnarak daha da güçlendirilecek.

Kamu personeline dair i ve ilemlerin tek bir idare tarafndan yürütülmesi salanacak.

Kamu kurumlarnn yurt d tekilatlar etkililik ve verimlilik ilkeleri çerçevesinde gözden geçirilecek.

Hazinenin kullanm dnda kalan kurumlarn hesab, Tek Hazine Kurumlar Hesab sistemine aktarlacak ve nakit yönetimi verimlilii artrlacak.

Toplam borç stoku içinde döviz cinsi borçlarn pay azaltlacak.

Borçlanmann ortalama vadesi artrlacak, borçlanma kompozisyonunda sabit getirili ve Türk liras cinsi enstrümanlara arlk verilecek.

tfa profilinin dengeli dalmn salamak amacyla deiim ihaleleri etkin bir borç yönetimi arac olarak kullanlacak.

ESNAFA VERG MUAFYET

Vergisel düzenlemeler kapsamnda, geliri düük olan küçük esnafa vergi muafiyeti salanacak. Basit usulde vergilendirilen berber, kuaför, tesisatç, tuhafiyeci, marangoz, kaportac, lastikçi, tornac, çay oca ileticisi, terzi, tamirci gibi yaklak 850 bin esnaf gelir vergisinden muaf tutularak, beyan yükümlülükleri kaldrlacak.

Vergi Usul Kanunu, gönüllü uyumu tevik edecek ekilde güncellenecek. Elektronik defter ve elektronik belge uygulamalarna dahil edilecek mükellef gruplar kademeli olarak artrlacak. Tüm mükellefleri kapsayacak ekilde 7/24 hizmet verebilen Türkiye Dijital Vergi Dairesi uygulamas hayata geçirilecek. Teknolojik yeniliklerden yararlanmaya devam edilecek, Dijital Vergi Asistan sistemi oluturulacak. çifte vergilendirmeyi önleme anlamalar revize edilecek.

Uluslararas yatrmclarn birden fazla ülkeyi ilgilendiren vergisel sorunlarnn çözümünde dier ülkelerle Karlkl Anlama Yöntemi kullanlacak.

Mükellef ve idare açsndan vergisel öngörülebilirlii artran transfer fiyatlandrmasna ilikin pein fiyatlandrma anlamalar yaygnlatrlacak. Kamuya süresinde ödenmeyen borçlarn tek bir idare tarafndan tahsil edilmesi salanacak.

Dijital Vergi Denetimi Sistemi gelitirilerek, vergi iade incelemeleri dahil olmak üzere inceleme süreleri ksaltlacak. Standartlara dayal, öngörülebilir ve haksz rekabetin önlenmesini salayan denetim modelleri uygulanacak.

STSNALAR AZALTILACAK

4734 sayl Kamu hale Kanunundaki istisnalar önemli ölçüde azaltlacak. Muhafaza edilen istisnalar da düzenli olarak izlenecek ve denetlenecek. Kamu iletmelerinin almlarn düzenlemek üzere, Sektörel Kamu Almlar Kanunu çkarlacak.

Sertifikasyon (ehliyet) sistemi kurularak kamu ihalelerine katlacak firmalarn liyakat ve yetkinliklerini belirleyen kriterler kamuoyu ile paylalacak. Kamuoyu ile paylalan artlar tayan tüm firmalara sertifikasyon sistemi açk olacak. Kamu ihaleleri, sertifikasyon sistemine kaytl firmalar arasnda tam rekabet artlar içinde effaf bir ekilde yaplacak.

Kamu ve yerli sanayinin i birliini salayan ihale modelleri getirilecek. Kamu almlarnda yerli ürün kullanmn tevik etmek üzere Sanayileme cra Komitesi altnda Merkezi zleme Sistemi kurulacak.

Kamu almlarnda yerli mal kullanmnn artrlmas için artname havuzlar oluturulacak. Zorunlu haller dnda Devlet Malzeme Ofisi (DMO) üzerinden yaplacak almlarda yerli ürün art getirilecek.

Kamu-özel i birlii (KÖ) uygulamalarnda etkinlii, esneklii ve bütünlüü salayacak, KÖ çerçeve Kanunu Teklifi çalmalar tamamlanacak.

Kamu iktisadi teebbüslerinde reform yaplacak.

FYAT STKRARI

Kitapça göre, fiyat istikrarnn salanmas amacyla enflasyon dinamiini takip etmek, dezenflasyon süreci önünde risk oluturan oklar deerlendirmek, gerekli önlemleri belirlemek ve yönetmek için Fiyat stikrar Komitesi oluturulacak. Komite; Hazine ve Maliye Bakanl koordinasyonunda Ticaret, Sanayi ve Teknoloji, Tarm ve Orman, Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlklar yannda Strateji ve Bütçe Bakanl ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasndan oluacak.

klim, afet ve ürün ekim davranlarndaki deiimlerin enflasyon sepetinde önemli bir arl olan gda fiyatlarnda yol açt dalgalanmalarn önlenmesi ve enflasyona etkisinin azaltmas amacyla Erken Uyar Sistemi kurulacak.

Tarlada ve hallerde kalan ürünler Dijital Tarm Pazarnda (DTAP) açlacak özel bölümde alclarla buluturulacak. Gda israfnn önüne geçmek amacyla Gda Bankacl Sistemi cazip hale getirilerek yaygnlatrlacak.

Sosyal medya ve dier iletiim araçlaryla, tüketicilerin gda israf konusunda farkndal artrlacak.

lenmemi gda fiyatlarnda araclk maliyetlerini de düürecek olan Hal Yasas Teklifi TBMMye sunulacak.

Yönetilen ve yönlendirilen fiyatlarn hedef enflasyona göre belirlenmesiyle enflasyon ataleti azaltlacak.

FNANSAL SEKTÖR

Finansal sektör bal altnda yer alan düzenlemelere göre, Kredi Yaam Döngüsü Projesi hayata geçirilecek. Yakn izlemedeki kredilere yönelik olarak bankaclk sektöründe operasyonel yeniden yaplandrma ve firma rehabilitasyon fonksiyonlar oluturulacak. Sorunlu krediler içinde katma deer üretme ve istihdam oluturma potansiyeli bulunanlarn rehabilitasyonu için giriim sermayesi fonlarnn kurulmasna yönelik çalmalar yaplacak. Yaama imkan olmayan donuk alacaklarn varlk yönetim irketlerine sat, aktiften silinmesi gibi yöntemlerle bilanço dna çkarlmas için gerekli tevik ve tedbir mekanizmalar oluturulacak. Yakn izleme ve donuk alacak grubunda yer alan kredilerin menkul kymetletirilebilmesine yönelik mevzuat deiiklii yaplarak bilanço dna aktarlmalar salanacak.

Varlk yönetim irketlerinin daha güçlü bir yap içerisinde faaliyet gösterebilmeleri için yasal altyap oluturulacak. Sektörde rekabetçi ve kurumsal yapnn oluturulmas için söz konusu irketlere be yl süreyle tannan damga, harç ve Kaynak Kullanmn Destekleme Fonu kesintisi istisnas süresiz hale getirilecek. bu irketlerin Finansal Kurumlar Birliine üye olabilmesi salanacak.

Müstakil bir Katlm Finans Kanunu hazrlanarak, çeitli kanunlar altnda düzenlenen katlm finans sektörü tek bir çat altnda toplanacak, katlm finans altnda yer alan tüm sektörlere yönelik uluslararas standartlarda Merkezi Danma Kurulu hayata geçirilecek.

Katlm finans kurulularnn katlm finans ilkelerine uyum düzeylerinin bamsz bir ekilde derecelendirilmesini salamak üzere katlm finans derecelendirmesi sistemi hayata geçirilecek. Uluslararas standartlarda bir katlm finans tahkim mekanizmas stanbul Tahkim Merkezi bünyesinde hayata geçirilecek ve stanbul Finans Merkezine özel bir tahkim merkezi kurulacak.

Cari açn azaltlmas için önemli admlar atlacak.

Tüm finansal kredi ve risk verisini içeren Risk Merkezi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) kontrolünde yeniden organize edilecek.

Kartl ödeme sistemleri alannda Türkiyenin markas olan TROY ayr bir irket çats altnda yaplandrlacak. Dijital (ubesiz) Bankaclk lisanslamalar uygulamalarna imkan salanacak.

DJTAL PARA çN ALTYAPI çALIMASI YAPILACAK

Merkez Bankas, dijital parann ekonomik, teknolojik ve hukuki altyapsn oluturacak.

Finansal tüketicinin korunmas, piyasa bütünlüü ve rekabetin güçlendirilmesine yönelik gözetim mekanizmas oluturulacak.

Zamanam nedeniyle Yatrmc Tazmin Merkezine devredilen yatrm hesaplar, hak sahiplerinin talepleri durumunda iade edilerek mülkiyet hakk güvence altna alnacak.

Tahvil Garanti Fonu oluturulacak ve bu suretle reel sektör irketlerinin tahvil ihraçlar kolaylatrlacak.

irketlerin sermaye yapsn güçlendirici ve öz kaynakla finansman tevik edici düzenlemeler hayata geçirilecek.

Finansal teknoloji alannda Fintek Strateji Belgesi hazrlanacak, ödeme ve elektronik para kurulularnn Bankalararas Kart Merkezinde temsili salanacak.

BESN KAPSAMA ALANI GENLYOR

Öte yandan, 18 yandan küçüklerin Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) dahil edilmesini salayacak düzenlemeler yaplacak. Bireysel Emeklilik Sistemi ile salk, hayat, eitim sigortas gibi özel güvencelerin cazip olanaklarla bütünleik bir güvence paketi eklinde sunulmas salanacak. BES dnda özel emeklilik hizmeti veren sandk, vakf ve benzeri kurulular nezdindeki birikimlerin, cazip imkanlarla 2023 yl sonuna kadar BESe aktarmna imkan salanacak.

CAR AçIIN AZALTILMASI çN THAL KAMES VE HRACATI ÖNCELEYEN YATIRIMLAR DESTEKLENECEK

Öte yandan, hükümet tarafndan özellikle yapsal cari açn azaltlmasna yönelik önemli admlar da atlacak.

Ara mal ithalatnn azaltlmasna yönelik Kredi Garanti Fonu (KGF) teminat ile 5inci ve 6nc bölgelerde imalata dayal, ithal ikamesi ve ihracat önceleyen yatrmlara uzun vadeli kredi destei salanacak.

malat sanayisinin küresel deer zincirlerine entegrasyonu için hedef ülkeler özelinde ürünler belirlenecek ve bu ürünlere yönelik destek programlar uygulamaya konulacak.

CUMHURBAKANLIINA BALI K BAKANLIK OLUTURULACAK

Rekabetçi, yenilikçi ve güçlü bir salk sanayisinin gelitirilmesi amacyla Cumhurbakanlna bal Salk Endüstrileri Bakanl, yeni gelien teknolojilerde yurt içi kabiliyetleri gelitirmek, genç istihdamn tevik etmek ve küresel rekabet gücü kazanmak için Yazlm ve Donanm Endüstrileri Bakanl kurulacak.

Yapm ilerinde yerli mal kullanmn salayacak düzenlemeler hayata geçirilecek.

ENERJ THALATINI AZALTICI ÖNLEMLER

Enerji Verimlilii Kanununda yaplacak deiiklikle binalar ile tarm ve hizmet sektörleri de enerji verimlilii destekleri kapsamna dahil edilecek. Elektrik enerjisi depolama tesislerinin kurulmasna yönelik yasal altyap tamamlanacak, doal gaz piyasas yeniden yaplandrlarak rekabetçi bir serbest piyasa gelitirilecek. Madencilik, petrol ve doal gaz arama ve üretiminde yatrm ortam iyiletirilecek.

EKONOMDE YEL DÖNÜÜM

Enerjisini kendi karlayan ve kaynak verimlilii yüksek yeil organize sanayi bölgeleri hayata geçirilecek.

Ulusal Döngüsel Ekonomi Eylem Plan hazrlanacak, yeil finansmann geliimini salayacak ekosistem güçlendirilecek ve uluslararas yeil finansmandan Türkiyenin alaca payn artrlmas için çalmalar yürütülecek.

Elektrikli araç arj altyaps hayata geçirilecek, toplu tama filolarnda ve hizmet araçlarnda elektrikli araçlarn kullanlmas tevik edilecek.

HRACAT TABANA YAYILACAK

hracat potansiyeli yüksek KOBlerin d pazarlara açlmalar tevik edilecek, ihracatn tabana yaylmasna yönelik admlar atlacak.

Yurt d lojistik merkezleri açlarak ihracatçlarn potansiyel pazarlara ve datm kanallarna eriimi hzlandrlacak.

Katma deeri yüksek ürünler üreten ihracatçlarn rekabet avantajnn ve ihracat potansiyelinin yüksek olduu ülkelerde alacak sigortas ve alc kredileriyle desteklenmesi salanacak.

KOBlerin Devlet Destekli Alacak Sigortas Sistemi ile güvence altna alnan alacaklarnn bankalar nezdinde teminat olarak kabul edilmesi salanarak KOBlerin finansa eriimi kolaylatrlacak.

Eximbank, uluslararas en iyi uygulamalar dikkate alnarak yeniden yaplandrlacak.

STHDAMI ARTIRAN ADIMLAR ATILACAK

stihdam teviklerinin etkinlikleri gözden geçirilerek tevik sisteminde sadeletirmeye gidilecek. Öte yandan, ilave istihdama finansman destei salanacak. Mikro ve küçük ölçekli firmalardan likidite sknts çekenlere yönelik istihdama kattklar her bir ilave kii için KGF kefaletiyle 100 bin liralk krediye eriim imkan salanacak. Kredi 2 yl vadeli olup, ilk 6 ay geri ödemesiz kullandrlacak. stihdam taahhüdünü yerine getiren firmann, istihdama katt her 1 kii için 12 ay boyunca ödedii sosyal sigorta ve isizlik sigortas primleri, firmaya katk olarak kredi faiz bakiyesinden düülecek. Böylece ilave istihdam oluturan firmalar, düük finansman maliyetiyle kredi kullanma imkanna kavuacak.

Genç istihdamn artrmak için mesleki eitim alannda destekler verilecek, i gücü piyasasn yönlendirmek için sektörel beceri haritalar oluturularak sektörel i gücü planlamas yaplacak.

Mesleki eitim merkezlerini gençler için daha cazip klmak adna kalfalk döneminde alnan ücretlerde iyileme salanacak, bu merkezlerde eitim gören örencilerin ücretleri kamu tarafndan karlanarak iveren üzerindeki yükler kaldrlacak.

Devlet Destekleri Reformu yaplacak

Buna göre, yapsal politikalar kapsamnda, Kurumsal Yönetiim bal altnda effaf, hesap verebilir ve güçlü bir kurumsal yönetiim çerçevesi tesis edilmesi amaçlanyor.

Bu kapsamda, Finansal stikrar ve Kalknma Komitesinin görev ve sorumluluklar gözden geçirilip, Finansal stikrar Komitesi (FK) olarak yaplandrlacak. FK, Hazine ve Maliye Bakanl koordinasyonunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas, Bankaclk Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasas Kurulu, Sigortaclk ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu ile Cumhurbakanl Strateji ve Bütçe bakanlarndan müteekkil olacak.

FK, finansal istikrarn gözetilmesini merkeze alarak sistemik riskleri belirleyecek, izleyecek ve yönetecek, finansal piyasalar derinletirmeye ve tasarruflar artrmaya odaklanacak. Komite, finansal piyasalarda güveni artracak politikalar önceliklendirecek.

Her ay düzenli olarak bir araya gelecek Komite, toplant sonuçlarn kamuoyuyla paylaacak ve 3 ayda bir rapor yaymlayacak.

EKONOM KOORDNASYON KURULU OLUTURULACAK

Ayrca, Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) kurulacak.

EKKye Cumhurbakan Yardmcs bakanlk edecek. EKK, Hazine ve Maliye, Sanayi ve Teknoloji, Tarm ve Orman, Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler bakanlar ile Cumhurbakanl Strateji ve Bütçe Bakanndan müteekkil olacak.

Kurul, Kalknma Plan, Orta Vadeli Program ve Yllk Programda yer alan eylemlerin egüdümünü ve uygulama baarsn salayacak.

Her ay düzenli olarak bir araya gelecek Kurul, toplant sonuçlarn kamuoyuyla paylaacak ve 3 ayda bir rapor yaymlayacak.

TÜK LKL KURULU OLUYOR

Kurumsal Yönetiim bal altnda kurumsal yaplarn güçlendirilmesi amaçlanyor.

Bu kapsamda, üst düzey kamu görevlerine atanmada aranan mesleki tecrübe artlar güçlendirilecek. Kamu görevlilerine baka kurumlarn yönetim/denetim kurullarnda en fazla bir görev verilecek.

Düzenleyici ve denetleyici kurum bakanlarnn, dier kurum yönetim ve denetim kurullarnda görev almamas ilke olarak gözetilecek.

TÜK ilikili kurulu yapsna dönütürülecek.

DEVLET DESTEKLER REFORMU

Yapsal politikalar kapsamnda ayrca Devlet Destekleri Reformu yaplacak.

Destek programlarnn planl ve öngörülebilir hedefler dorultusunda hazrlanmas, uygulanmas ve etki deerlendirmelerinin yaplmasn teminen ilke ve esaslar oluturulacak.

Tüm destek programlarna ilikin kapsaml veriler tam ve eksiksiz olarak tek merkezde anlk olarak toplanacak ve tüm destek uygulamalarna tek bir platformdan daha kolay, hzl ve etkin biçimde eriim salanacak.

TEVK SSTEM SADELETRLECEK

Tevik Sistemi Reforme Edilecek bal altnda ise mevcut tevik sistemi sadeletirilerek, seçici ve süreli bir yapya kavuturulacak. Ayrca mükerrer uygulamalara izin verilmeyecek bir sistem kurulacak.

Yeni tevik sisteminde, yenilikçi ve katma deerli üretime yönelen, öz sermaye arlkl gerçekletirilen, küresel deer zincirinin bir parças olmaya aday ve bölgesel kümelenme öncelikleriyle uyumlu yatrmlara münhasran destek salanacak.

Emsal ülkelerde yeni yatrm çekmek için uygulanan nakit tevik modelleriyle rekabet edecek yaklamlar gelitirilecek, nakit tevik uygulamalarna Proje Bazl Tevik Sistemi ile balanlacak.

Büyük yatrmlarda, ksmi tamamlamayla birlikte hak kazanlan yatrma katk tutarna yeniden deerleme yapma imkan getirilecek.

Yeni yatrmlara yönelik tevik programlarnda, hak edilen yatrma katk tutarnn kurumlar vergisi haricindeki dier vergi ödemelerinden de belirli oranlarda indirilebilmesine imkan salanacak.

Yatrm teviklerinde uygulanan Sosyal Güvenlik Kurumu prim destei süreleri, genç ve kadnlarn istihdam edilmesi durumunda ilave süreler verilerek uygulanacak.

AB Genel Veri Korumas Tüzüünün (GDPR) yurt dna veri aktarlmasna yönelik hükümleri esas alnarak Kiisel Verilerin Korunmas Kanununda gerekli deiiklikler yaplacak.

Dijital piyasalarn düzenlenmesi

Buna göre, iç ticarette rekabetçilii artracak ve ticareti kolaylatracak uygulamalar hayata geçirilecek. Avrupa Birlii (AB) mevzuat gözetilerek perakende ticarette haksz ticaret uygulamalarnn ortadan kaldrlmasna ve daha iyi ileyen ve daha adil bir tedarik zincirinin oluturulmasna yönelik düzenleme yaplacak.

Ticaret sicili hizmetlerinde ve irket ilemlerinde dijitalleme uygulamalar gelitirilerek, irket kurulu ve tescil ilemlerinin hzl ve güvenli bir biçimde tamamlanmas ve irketlerin hzl karar alabilmesi salanacak.

Ulusal ve uluslararas gelimeler dikkate alnarak Türkiyenin elektronik ticaret mevzuatnn yol haritas çkarlacak ve bu alanda düzenlemeler yaplacak.

Kooperatiflerin ve üst kurulularnn daha effaf, etkin ve profesyonel bir yönetim yapsna kavumas amacyla Kooperatifçilik Kanununda düzenlemelere gidilecek.

DJTAL PYASALAR

Dijital piyasalarda adil rekabeti gelitirmek için serbest pazar ilkeleri ve AB düzenlemeleriyle uyumlu admlar atlacak. Dijital piyasalarn düzenlenmesine yönelik kanun teklifi hazrlanacak. Bu piyasalarda rekabetçi ve adil bir ortam oluturulacak, güçlü platformlarn bu güçlerini kötüye kullanmalarnn önüne geçilecek.

- Piyasa gözetim ve denetimi

Tüketicinin korunmas, kaytlln artmas ve piyasada haksz rekabetin etkin biçimde önlenmesi için piyasa gözetimi ve denetimi güçlendirilecek.

Farkl idareler üzerinden yürüyen yapnn toplulatrlmas, uygulama yeknesaklnn salanmas ve mükerrerliklerin engellenmesi amacyla bamsz Piyasa Gözetim ve Denetim Kurumu kurulacak.

nsan sal, can ve mal güvenlii, hayvan ve bitki sal, çevre ve tüketicinin korunmas açsndan asgari güvenlik koullarn salamayan ürünlerin piyasaya arzna kar etkili uygulama yapacak Kurumun çats altnda, özel sektörün ve tüketicilerin de temsil edildii Piyasa Gözetimi ve Denetimi Danma Kurulu tekil edilecek.

Ana Sayfaya Git